Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Svamp och vin - nebbiolo och sangiovese - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Svamp och vin – nebbiolo och sangiovese

Det är svamptider i Sverige nu. Vilka vinner passar bäst till en underbar svampmacka? Jo, viner gjorda på druvorna nebbiolo och sangiovese, tycker jag.

Svamp och vin – nebbiolo och sangiovese

Svamp och vin är en underbar kombination. Det är inte en slump att just tryffel passar till Barolo och Barbaresco. Vinerna är som gjorda för varandra. Under oktober och november vallfärdar folk till Piemonte i Italien varje år. Vad är det man då söker? Tryffel och det italienska köket. Tryffel och svamp passar perfekt till de italienska vinerna från framförallt Piemonte. Men de toscanska vinskatterna gjorda på druvan sangiovese är en annan kombo som är perfekt. Det är bara och välja vad du känner för, Piemonte eller Toscana. Det finns många spännande viner att välja på. Jag har fokuserat på viner som finns i Systembolagets fasta sortiment. Viner som inte är alltför dyra men levererar både kvalitet och njutning. Bella Italia!

Svamp och vin – nebbiolo och sangiovese
Vi har under de senaste  veckorna haft fantastiskt väder som har varit perfekt för svampen i Sverige, regn och lite värme därpå. Svampplockning är mer populärart än någonsin i modern tid. Det är en fantastisk explosion av svamp i våra skogar nu i slutet av augusti och september. Det finns en mängd olika sorter, vilka de är beror på växtligheten och klimatet där du plockar. Vinerna vi har valt passar de flesta sorterna vi har i våra skogar. Jag har sedan många år varit en inbiten svampplockare. När det är läge brukar jag släppa jag allt jag har för händerna och ger mig ut i skogarna. I år har vi ett spännande svampår framför oss, hoppas jag. Värmen först under juli och med bra nederbörd under augusti. Nu behövs det bara lite mer värme så kommer skogen översvämmas av svamp. Både ätliga och giftiga så lite kunskap behövs. Förbered dig med en uppdaterad svampbok bara. Man vill ju inte hamna på akuten för en magpumpning efter att ha tagit fel på svampsorten.
 

En av de enklaste av rätter jag vet, som samtidigt håller högsta gastronomiska nivå, är en enkel men vällagad svampmacka. Efter ditt digra arbete i skogen och efter rensningen av svampen kommer det bästa. Tillredningen av svampen. Jag brukar oftast steka svampen i rikligt med bra smör. Lite salt och peppar men inte för mycket och simsalabim din svampmacka är klar. Stek ett surdegsbröd i samma panna i med mer smör. Gnid in brödet före stekningen med lite vitlök. Lägg på rikligt med svamp och klipp persilja på. Bättre än så blir det inte.

Vad passar bäst till svamp. Jag tycker viner från Piemonte och Toscana. Druvorna nebbiolo och sangiovese är perfekta för svamp i olika former.  Om du känner dig stadd vid kassan kan du välja en Barolo eller en Barbaresco. Men de billigare kusinerna Langhe Nebbiolo passar lika bra men kostar mindre. Langhe Nebbiolo gjort på druvan nebbiolo precis som sina mer kända släktingar, Barolo och Barbaresco. Skillnaden är att en Langhe Nebbiolo inte fått lika lång uppfostran och lagring på ekfat. Många gånger kommer frukten från vinstockar som inte har lika hög ålder som exempelvis druvorna till en Barolo eller Barbaresco. Men till din svampmacka fungerar en Langhe Nebbiolo lika bra tycker jag. Själva djupet och komplexiteten är kanske inte lika stor som i exempelvis en Barbaresco eller en Barolo. Men det räcker mycket väl till för din svampmacka.
Men stirra dig inte blind på nebbiolo bara. Druvan sangiovese är en minst lika bra kompis till svampen. Jag har även valt en sangiovese från Romagna. Druvan heter här sangiovese romagna och är kusin till Toscanas sangiovese men lika spännande. Givetvis har jag även tagit med en Chianti från vackra Toscana.

Langhe Rosso Marchesi di Barolo 2018

Nr 2399. Pris 119 kr
Mitt i vinbyn Barolo ligger ett pampigt palats där Marchesi di Barolo huserar. Anna och Ernesto har under många år producerat hyggliga nebbioloviner som inte kostar skjortan. Denna Langhe Rosso är en riktigt bra kamrat till din svampmacka. Det är en blandning av de tre mest kända druvsorterna i Langhe, nebbiolo, barbera och dolcetto. Örtiga och fina syrliga aromer är perfekt till svampen. Det lilla tanninsticket i avslutet gör även det gott till din anrättning. Nebbiolo + svamp = sant.
En riktigt bra vän till höstens svamp
 

Langhe Rosso Giovanni Rosso 2018

Nr 2431. Pris 249 kr
Denna kvalitetsbox är ett fynd. Smaken är kryddig och nyanserad med inslag av lingon, körsbär, rosor, jordgubbar, nypon och svart te. Tro inte att detta vin är sämre bara för att det är ett boxvin. En perfekt kamrat till din svamp i höst.
Ett italienskt fynd från Piemonte.

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2020

Nr 22300. Pris 119 kr
Fontanafredda är en av de stora i Piemonte. Det hela började med en jaktmark för italienska kungen. Området utvecklades sedan till en av de stora vingårdarna med pålitlig vinproduktion. Fontanafredda är en klassiker i Langhe och gör habila viner utan krusiduller. Ett perfekt och inte minst prisvärt vin till din svamp. Det är pålitligt klassiker nu i en ny stram årgång. Vi bjuds på rejäla tanniner, friska syror, nypon och smakrika örter. Perfekt till en mustig pasta eller din svamp idag men går också att lagras i några år.
Prisvärt svampvin

Chiara Condello 2018

Nr 91224. Pris 149 kr
Detta rena och eleganta vin gjort på Sangiovese di Romagna är skapat av en av de nya riktigt stora stjärnorna i Italien idag. Unga Chiara är mycket noggrann med sina druvor och använder bara naturlig jäst. För pengen får du ett verkligt elegant toppvin. Spara gärna vinet i källaren några år det tjänar både du och vinet på, men givetvis kan du även dricka det idag.
Fyndvin som passar dina italienska delikatesser och svamp

Fonterutoli 2018

Nr 32229. Pris 159 krsin
Toscana med sitt vackra landskap har skapat detta trevliga vin. Smaken är läskande och lockande med livliga och strama frukt. Du kan spara vinet i många år men varför, då det redan nu bjuder på en öppen famn av körsbär, ceder, plommon, pinje, friska örter och stor energi.
En äkta Chianti till svampen

Svamp och vin – nebbiolo och sangiovese

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer