Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
rueda med verdejo
Skriven av Anders Levander

Spanien det moderna och trendiga vinlandet

De flesta som gillar vin har någon uppfattning om Spanska viner. För trettio år sedan fascinerade Rioja stort men denna kärlek svalnade efterhand hos svenskarna. Spanien har verkligen ryckt upp sig under senare tid och levererar massor av spännande viner idag.

Bild från DinVinGuide

Spanien i utveckling.

Under mars månad har vi på DinVinguide.se valt att fokusera på Spanien som vinland och spanska viner. Äntligen kanske många tänker som undertecknad. Det har hänt massor i de spanska vinkällarna under de senaste åren. Efter att ha rest runt i landet har jag upptäckt det nya Spanien.

Idag är inte Spanien längre synonymt med tunga, rustika och ekfatstyngda viner med lite oren doft. – Nej den spanska ”Fågel Fenix” har verkligen stigit ur askan i en ny skepnad. Modernt och nytänkande är ordet som kommer till mig när jag tänker på Spanien och blickar tillbaka på möten med vinmakare och olika viner som provats under senare tid.

Exempelvis är jag fortfarande helt ”såld” på cavan från Gramona. Jag besökte Gramona förra hösten och jag tar numera ofta ett glas trevlig cava före måltiden. En ny typ av bubbel för mig som inte liknar vare sig Champagne eller Spumante.

 

Bild från DinVinGuide

Rioja.

FullSizeRender (71)Under november månad anordnades den största Rioja provningen genom tiderna hos Marqués de Riscal. Viner från den digra källaren öppnades för årgångarna 1862 fram till 2010. Det var en omtumlande upplevelse att få prova så gamla och så många viner, totalt 160 olika viner. Det var även med illa dold stolhet jag äntrade provningslokalen. Vi var totalt åtta vinskribenter inbjudna. Under denna provning var det uppenbart vad Rioja kan leverera. Alla vi som provade var imponerade över hur lagringståliga Rioja kan vara. Det skall dock nämnas att vinerna undrr 1980- och 90 talet var inte så framträdande som tidigare årgångar eller vinerna av idag. Årgång 2010 var strålande exempelvis. Mer om denna mastodont provning kommer under månaden i en separat artikel.

 

Bild från DinVinGuide

Priorat

FullSizeRender (69)Ett av kultområdena under slutet av förra årtusendet var det nyupptäckta Priorat. Det var vingurun Robert Parker som satte det på kartan på gott och ont. Tyvärr tog många producenter Parkers evangelium på lite för stort allvar och pumpade upp sina viner med koncentration, alkohol och kraftfull fatlagring. Det blev nästan ett mästerskap i ”Mest är bäst”. Idag är devisen ”Less is more” mer gångbar. Det finns fortfarande vissa av dessa koncentrerade kraftpaket kvar men vid mitt senaste besök mötte jag en ny typ av Priorat med mer elegans och frukt istället för kraftfullhet. Priorat har även de något nytt och kul på gång i sina vinkällare.

Bild från DinVinGuide

Sherry.

Vi vinskribenter på DinVinguide.se är fascinerade av det härliga vinet Sherry. Sherry har varit bortglömt men är på väg tillbaka. Idag är det mer och mer populärt och då inte enbart av trendiga unga sommelierer. DinVinguide.se har under förra året haft en Sherryskola där vi gått igenom olika typer av Sherry. Vidare har Magnus Reuterdahl skrivit en hel del i ämnet Sherry. Det är bara att leta i vårt digra arkiv av artiklar i ämnet.

 

Bild från DinVinGuide

Ja det finns många områden jag inte tagit med denna gång men läs gärna denna månads artiklar där vi fokuserar på vinlandet Spanien och dess skatter.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer