Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Soppa och vin
Skriven av Anders Levander

Soppa och vin

Januari brukar vara den månad när soppa är mest populärt. Soppa är billigt att göra och alla gillar soppa. I Sverige har soppans plats i måltiden förändrats under de senaste femtio åren. Men frågan är vad dricker man till soppa? Jag väljer viner som heller inte kostar en förmögenhet.

Soppa är billigt att göra och alla gillar soppa

Soppa och vin

Hummersoppa med hummerröraFör hundra år sedan var det få måltider i Sverige som inte hade soppa före varmrätten. Soppan sågs som en introduktion till måltiden. En uppvärmning av magen och smaklökarna. Personligen är jag en stor beundrare av soppor och missar sällan chansen när soppa bjuds. I mitt hushåll serveras soppa ofta. Allt från klara soppor till mer krämiga och mixade typer. Kort och gott jag älskar soppa i alla dess former.

Ju längre söderut man reser i Europa ju mer soppa bjuds man på under en måltid. I Österrike och Tyskland är soppan en institution och finns nästan alltid med på ett eller annat sätt. I de forna östländerna som Polen, Ungern, Tjeckien etc är soppan ett måste och sopporna är både matiga och goda. I de varmare medelhavsländerna finns även de kalla grönsakssopporna i olika former som är minst lika spännande som våra varma soppor.

Minerstronesoppa är en soppa jag alltid gör när jag är i Italien. Det märkliga är att den är bättre dagen efter tillagningen. Smakerna går ihop och fördjupas dagen efter. Jag brukar göra en stor sats så att vi har minestronesoppa i flera dagar. Men tänk då på att inte koka sönder grönsakerna eller lägga i pastan från början. Jag brukar ta bort halva mängden när den är nästan klar och lägger inte i pastan på den borttagna delen. Ta fram den resterande soppan från kylenoch koka upp och lägg i pastan så blir det så mycket fräschare.

En av mina soppbaser är doppspadet som finns kvar efter jul. Det är en perfekt buljong att exempelvis göra en grönkålssoppa på, tillsammans med resterna av grönkålen. Generellt brukar jag ta till vara räk- och andra skaldjursskal och lägga i frysen. En fond gjord på dessa skal är en perfekt start till en bouillabaisse eller annan fisksoppa.

Ju längre söderut du reser i Europa finns det desto mer soppor på menyn

Vilket vin dricker man till soppa?

Vin och soppa är en fantastisk kombination. Prova ni som inte har gjort det, då det fungerar perfekt. Valet av vin är ju personligt men några riktlinjer brukar jag följa.

  • vinet bör har friskhet för att rå på både sälta och det feta
  • hög syra hjälper soppan och din måltid
  • jag brukar undvika viner med mycket ekfatslagring då detta ibland kan störa helheten i måltiden
  • välj gärna ett enklare ungt vin
  • till en kraftfull soppa som exempelvis en gulasch kan ett ekfatslagrat vin med koncentration passa

Jag brukar vara järv och välja ett lätt fruktigt rött vin till fisksoppan och inte alltid välja ett vitt vin av slentrian. Till min minestronesoppa väljer jag alltid ett italienskt vin och då något friskt med mycket syra och ett litet tanninbett som en Chianti Classico eller en barbera från Piemonte eller Marche exempelvis.

Till fisksoppa och bouillabaisse dricker jag oftast franskt som petit chablis, rosevin eller en Crémant de Bourgogne. Löksoppa och en frisk beaujolais sitter även det som en smäck. Historiskt var det ofta madeira eller sherry som serverades till olika soppor i Sverige. Denna kombination är fantastisk, tycker även jag, men det är få som har dessa viner hemma idag, tyvärr.

Bra vita viner till soppa som inte kostar skjortan

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Nr 7725. Pris 157 kr
Drottningen av Chablis kan även göra god Crémant. Hennes vin hat hög syra, hög sälta och högar med citrusfrukter! Sprakade och sprudlande bubblor fyllda med en fin nötig ton, nybakad croissant och gröna äpplen. Clotildes Crémant är en klass för sig. Ett vin som älskar att paras ihop med någon soppa.

Petit Chablis La Chablisienne 2021

Nr 5585. Pris 171 kr
Världens bästa kooperativ anser många att La Chablisienne är. Jag håller med dem. Denna petit chablis är frisk och ungdomligt mineralisk med doft av ostronskal. Lätt rökig känsla. Livlig och direkt syra med bra citrusklipp i både doft och smak. Friskt avslut. Klassisk god Petit Chablis. Perfekt vän till en soppa. Finns även på smidigt halvflaska. Ett av Bolagets mest prisvärda chablisviner.

YOKO Riesling 2021

Nr 52967. Pris 131 kr
Varför inte ett tyskt vin gjort på riesling till soppan. Prova det fungerar perfekt. Klassisk torr tysk riesling med ung frukt och pigg syra. I smaken finns solmogen grapefrukt, lime, citron och gula krusbär kantat av örter. Det är ett elegant, friskt och balanserat vin i bra prisklass. Soppa sushi eller skaldjur tack!

Löksoppa och beaujolais fungerar överraskande bra

Bra röda viner till soppa som inte kostar skjortan

Storia di Famiglia Chianti Classico 2019

Nr 73273. Pris 131 kr
Ska du dricka chianti ska det vara en Chianti Classico. Cecchis Stora di Famiglia tillhör ett av de mest prisvärda vinerna i denna kategori. Genuin och tidlös Chianti med allt på plats – röda friska bär, körsbärskärnor, saftiga plommon, ett uns kakao och ett skönt tanninrasp. Stor varning för fynd!

Il Capolavoro Appassimento Rosso 2021

Nr 58643. Pris 71 kr
Vill du ha ett prisvärt och lite mer kraftfullt vin till din soppa så prova Capolavoro från Italiens klack. Ett fylligt vin från det vackra Apulien. Doften är fylld av friska skogshallon, kryddor, kakao och torkade frukter. Mycket smak och en fin doft – allt ingår i detta vin. Servera gärna till en härlig och mustig köttsoppa. Ett mycket prisvärt vin som inte bara passar en kraftfull soppa utan såväl vardagsmiddagen som söndagens stek.

Soppa och vin

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer