Svenska flaggan
Skaldjurens bästa vänner är chablis och champagne
Skriven av Anders Levander

Skaldjurens bästa vänner är chablis och champagne

Nu har hösten börjat ta ett fastare grepp om vårt land. Skogen har vackra färger och det är mörkt ute när väckarklockan ringer. Men när regn och rusk råder så finns det en strimma av glädje. Det är skaldjurssäsong. Läs om skaldjurens bästa vänner är chablis och champagne

Skaldjurens bästa vänner är chablis och champagne

Nu har hösten tagit ett fast grepp om vårt land. Skogen har vackra färger och det är mörkt ute när väckarklockan ringer. Men när regn och rusk råder så finns det en strimma av glädje. Det är skaldjurssäsong. Svenska skaldjur är av världsklass. Det är kanske inte alla som vet detta. Men tänk efter. Många har väl någon gång beställt in skaldjur i södra Europa som fiskats i Medelhavet. Jag tycker att det inte går att jämföra kvaliteten på dessa och våra svenska. Våra skaldjur är helt enkelt mycket godare.

Vad passar bäst till skaldjur då? Jag tycker att viner från Chablis och Champagne är det bästa valet. Tänk på fruktigheten och syran i chablisvinet, skärpan och friskheten i ett glas champagne med bubblor som smäller tyst i gommen. Därtill doften av ostron och havet i vinerna framförallt när de är unga. Den salta mineraliteten i vinets aromer möter havets sälta på ett perfekt sätt tycker jag. Många kanske inte känner till att vinstockarna i Chablis växer i en mycket särpräglad terroir, kallad Kimmeridge. Den består av döda skaldjursrester. Området täcktes av ett varmt hav som hade ett rikt marint djurliv för 150-200 miljoner år sedan. Dessa små och stora skaldjur sedimenterades på botten och har givit området en speciell karaktär. Kimmeridge är en kalkrik lera miljontals år gammal med rester av skaldjur. Det är nog därför vi känner en omisskännlig doft av ostronskal när man doftar på det unga chablisvinet i sitt vinglas. Det kan anekdotiskt nämnas att Dovers vita, branta klippor är en förlängning av samma sedimenterade skaldjur från detta varma hav. Även den vita krithaltiga jordmånen i Champagne kommer från sedimenterade skaldjur. Så vad passar bättre till skaldjur än chablis och champagne.

Sverige har fantastiska skaldjur i säsong nu

Skaldjurens aromer är olika

Jag tycker att det går att urskilja tre huvudsakliga smaker i skaldjur, sötma, mineralton och sälta. Mitt råd är att välja rätt chablis till rätt skaldjur. Till söta skaldjur som hummer, havskräfta och krabba, välj ett mer moget och kraftfullare vin som premier eller grand cru. Dessa viner är mer intensiva och kraftfullare i sina aromer. Med lite mognad utvecklas även nya mer komplexa aromer i dessa mer exklusiva viner. Till skaldjur som har mer utpräglade mineraltoner som ostron, musslor och snäckor passar de enklare och inte minst billigare typerna av Chablis bäst. Yngre och inte ekfatslagrade viner. Till ostron passar en yngre Petit Chablis allra bäst, anser jag, med sina friska aromer i behåll.

Två perfekta viner från Champagne till svenska skaldjur
Bild från DinVinGuide

Skaldjurens bästa vänner är chablis och champagne

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer