Svenska flaggan
Sicilien och Etna - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Sicilien och Etna

Några av Europas trendigaste viner kommer faktiskt från Sicilien. Vem kunde tro detta för tio år sedan. Vi som älskar Sicilien och södra Italien såg det komma redan då. Idag är Etnas viner på allas läppar i dubbel mening. Detta är den första artikel i en serie av tre med fokus på Etna och dess viner.

Etnas viner är något av det trendigaste vi har i Europa nu.

Sicilien och Etna

Sicilien är ett av mina favoritställen i världen. Jag har besökt denna stora och förtrollade och förtrollande ö många gånger under de senaste tjugo åren. Jag har i stort sett besökt alla regioner som producerar vin. Även de spännande öarna som omger Sicilien som Pantelleria och Lipari med Stromboli. Många gånger har jag även varit inbjuden till öns Anteprima då de nya vinerna presenteras. Det är ett spännande event då hundratals olika viner provas under några dagar samtidigt som man träffar de sicilianska vinmakarna och vinjournalister från hela världen. Det är mycket lärorikt. Så jag kan med fog säga att jag har viss insikt i Siciliens viner och dess vinkultur. Min slutsats och känsla är att det är underbart här och jag rekommenderar alla att resa hit. Exotiskt och vackert.

Glöm det där gamla tjatet om maffia och efterblivenhet. Jag har aldrig haft problem med maffian trots alla mina besök. Givetvis finns det hög kriminalitet och maffia men de bryr sig sällan om en turist som är där för mat och vin. Maffian finns och har inte minst ett historiskt arv på Sicilien. Detta har jag inte minst lärt mig då jag är en trogen tittare och beundrare av kriminalserien Montalbano som spelas in på södra Sicilien. Montalbano är i denna serie den gode polisen som tuktar maffiabossar och gör rätt. Sanning å säga känner jag mig idag mer osäker på vissa ställen i Stockholms omnejd än i Palermo vilket är en trist utveckling för oss i Sverige. Vad avser efterblivenhet så stämmer inte detta heller menar jag. Sicilien är ett av de mest energifyllda och framåtskridande regionerna i Italien tycker jag. Det finns en hel del initiativkraft och entreprenörsanda vilket kanske saknas i andra delar av Italien idag. Jag har ju som bekant levt i denna kultur på deltid under nästan tjugo år nu.

Mina favoritplatser är Palermo på nordsidan och Catania med Syracusa på sydvästsidan. Städer med puls och charm i stora mängder. Restauranger med olika utbud, vackra byggnader och ett intensivt och pulserande stadsliv. Klart att det är lite slitet och kaotiskt men det accepterar jag gärna när jag får allt annat på köpet. Jag har ännu inte nämnt maten…Maten är av allra högsta standard vare sig man går in på en lokal sylta eller en toppkrog. Stilen på gastronomin skiljer sig en hel del från övriga Italien. Med en historia av olika folkslag och religioner som styrt och ställt här under de senaste tre tusen åren. Detta har ju givetvis även påverkat maten och format kulturarvet därefter. Givetvis är det traditionella italienska köket som är basen med stora inslag av arabisk mattradition samt även påverkan av grekerna. Till och med vikingarna besökte ön och slogs sig ned här. Vikingarna var mycket välkomna till skillnad mot hur de sågs mer norr ut i Europa som exempelvis i det vi idag kallar Storbritannien, Irland och Frankrike. Vikingarna var eftertraktade legoknektar för olika krigsherrar har jag förstått av mina sicilianska vänner. Jag fick frågan för några år sedan av en amerikansk journalistkollega om vad jag gillade bäst med Sicilien? Jag var tvungen att tänka efter. är det maten, vinet eller landskapet? Efter en eftertanke kom jag på att det är människorna som kanske är det mest spännande här. Med sin öppenhet och glädje tillsammans med en generositet i känslor och livsglädje. Mat och vin kommer dock på en stark andraplats.

Sicilien är ett av mina favoritställen när det gäller mat och vin i Europa.
Bild från DinVinGuide

Sicilien och Etna

Sicilien är en stor ö och kanske ska ses mer som en kontinent vinmässigt. Odlingsförutsättningarna varierar en hel del beroende på var du befinner dig. Vinproduktionen och vinarealen är stor, större än hela Tysklands uppodlade vinareal. Historiskt var mycket av vinodlingen mer inriktad på stora skördar till bulkviner. Detta har förändrats under de senare åren. Idag är man i framkant vad gäller kvalitet och spännande viner anser jag. Det är bara vinregionen Veneto med regionstaden Verona som har en större areal och vinproduktion i Italien idag. En spännande faktor är det stora och skiftande urvalet av olika druvtyper. Flera antika druvsorter finner man fortfarande tillsammans med de mer internationella druvorna. Stor variation och personliga viner präglar de bästa producenterna på ön. En märkbar ökande ambition från framförallt yngre vinproducenter ser vi nuförtiden. Det är en bra utveckling för Siciliens vinindustri.

Sicilien och EtnaEtna är en mycket aktiv vulkan med otaliga utbrott per år. Några riktigt stora. När fru Etna blir riktigt gramse så säger hon till på skarpen med ett rejält utbrott med eld och aska samt lavafloder längs den vackra vulkankonen. Ja, Etna är en hon enligt sicilianarna. Nu händer just detta tursamt inte så ofta men det händer faktiskt då och då. Det är kanske märkligt för många att det bor så många människor nära en aktiv vulkan som Etna. Men det är den oerhört fertila jordmånen som ger rikliga och speciella skördar. Det är stor skillnad på en citron som odlats på Etna med en citron från något annat ställe på Sicilien. Tänk på detta nästa gång ni besöker denna pärla mitt i Medelhavet. Det är nog därför som omkring en fjärdedel av Siciliens befolkning bor i närheten av Etna. Städer som Catania, Syrakusa och Taormina är några orter. Eller kan det vara för att alla har sett tv serien White Lotus med sitt exklusiva hotell i Taormina. Jag besökte hotellet i våras och blev hänförd, dock lite väl turistiskt efter berömmelsen. Men varför inte ett besök för din personliga  ”bucket list”. Kanske en drink i baren för att se och ses som är en sport i Italien. ”Fare una bella figura”.

Etna är det mest spännande på ön ändå med sin vinodling och speciella natur. Det är just lavan ochSicilien och Etna askan som är en av hemligheterna med att Etnas viner är unika och så fantastiska. Se bilderna i anslutning till artikeln. Det är inte bara vinrankan som trivs här utan även frukt och grönsaker som får en särdeles smak med stor intensitet. Glöm inte att prova både frukt och grönsaker som odlats på vulkanens sidor. Jordmånen är mycket bördig och speciell med sitt svarta täcke av vulkanaska och lavastenar av olika format och beståndsdelar. Vinrankan stortrivs med andra ord här och ger särpräglade viner med en unik arom.

En annan faktor förutom jordmånen för vinerna är vingårdarnas höga läge. Många vingårdar ligger på 300 ända upp till 1 000 meters höjd längs vulkanens sluttningar. Det är framförallt på Etnas norra och östra sida som vingårdarna återfinns men även på sydsidan. Detta påverkar ju hur druvornas smaker utvecklas. Det skiljer en hel del i vinernas aromer beroende på vilken sida vinrankan växer. I norr och öster är vinerna något mer strikta med högre syra, mineraliteten slår här igenom i högre utsträckning. Hög höjd med svala nätter och mycket solljus under dagarna är en gynnsam faktor för komplexa viner. Trots att Sicilien ligger nästan i höjd med norra delen av Afrika går det att göra kvalitetsviner här.

Många kanske tror eller till och med tycker att det är de röda vinerna som framförallt gäller här på Sicilien. Jag vill därför kasta in min egen tanke. Jag tycker att Sicilien framförallt är ett vinområde som är bäst lämpat för de vita vinerna. Ja, jag vet att många hajar till när jag säger detta. Men tänk på detta nästa gång ni öppnar en butelj vitt vin från Sicilien. Druvsorter som grillo, cataratto och carricante är magnifika och kan ge komplexa och strukturerade viner. Druvan carricante är mycket lokal för Etna och odlas i stort sett bara här på Etnas vulkan sluttningar. Men givetvis är även de röda vinerna fantastiska. Jag är framförallt förtjust i druvan nerello mascalese och nerello cappuccio. Men i kommande artiklar kommer jag mer ingående beskriva olika producenter och deras viner. Dessa artiklar kommer ha rubriken Etna Grand Cru och Etna Premier Cru.

Sicilien är framförallt ett vinområde lämpat för vita viner anser jag
Bild från DinVinGuide
Etnas röda viner beskrivs ibland som kusiner till pinot noir från Bourgogne eller nebbiolo från Barbaresco. De vita vinerna kan i samma anda beskrivas som söderns chablis.

Sicilien och Etna

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer