Svenska flaggan
Etna
Skriven av Anders Levander

Sicilien årgång 2014 – Anteprima Sicilia

Sicilien ligger strategiskt mitt i Medelhavet och har varit en knutpunkt för många kulturer genom tiderna. Årgång 2014 som var så trist i de flesta vinregionerna i Italien var alls inte dålig på Sicilien.

Sicilien som vinregion

Sicilien är Medelhavets största ö som ligger strategiskt mitt emellan Afrika och Europa. Ön har varit erövrat av många olika kulturer genom årtusendena så det är en brokig mosaik av arkitektur och traditioner. Det grekiska arvet är påtagligt och det var grekerna som började med vinodling här. Senare kom Morerna vilket tydligt kan ses i arkitekturen och inom gastronomin. Det är alltid spännande att besöka Sicilien det finns alltid något nytt att upptäcka. Gastronomin är annorlunda från övriga Italien och grönsaker, fisk och skaldjur är viktiga inslag i kosten.

Vinerna har en särpräglad stil som påverkas av öns unika terroir. Landskapet är starkt kuperat med varierande bergig struktur. Varma torra somrar och regniga milda vintermånader gynnar vinodlingen. Vinodling sker på hela ön och på olika höjd över havet. Få viner i Europa kan uppvisa samma karaktär som Siciliens viner. Sicilien var tidigare mest känt för det söta starkvinet Marsala från sydvästra delen av ön. Marsala har under senare år kommit ur fokus och det är bordsviner som idag ses som framtiden. Förr i tiden var vinproduktionen mer inriktad på bords-bulkviner som mer sågs som jordbruksprodukter och energigivare i det fattiga agrara samhället. Idag är läget annorlunda och många läckra exklusiva viner skapas på ön. Givetvis finns det gamla produktionstänkandet till viss del kvar att skapa billiga viner i mängd som inte kanske alltid tillfredsställer vinälskaren. Men det är inte för dessa viner som Sicilien skall uppmärksammas. Det är en vinregion på frammarsch och nytänkande.

Vulkanen Etna

Sicilien Anteprima apr 2015 037

Den magnifika vulkanen Etna tronar på östra sidan av Sicilien. Det finns en hel del vinodlingar längs kratersluttningarna. Den svarta vulkaniska jordmånen ger en speciell prägel åt vinerna. Etna är en aktiv vulkan och invånarna bemöter ”henne” med stor vördnad och respekt. Den svarta jorden är mycket bördig och med lokala vinsorter skapas både eleganta och harmoniska viner. Många vinproducenter från olika delar av Europa har köpt jordlotter här för att producera kvalitetsviner i den särpräglade naturen med sin unika jordmån.

 

Anteprima Sicilia

Varje år bjuder man in till Anteprima Sicilia då vi vinskribenter får prova den nya årgången och får besöka olika vinproducenter. Sicilien är stort så det är svårt att under ett fåtal dagar täcka hela ön. Det är också en mängd olika vintyper som produceras på ön. Jag är nog mest överraskad av den höga kvaliteten på de vita vinerna. Fördomen är ju att det varma torra klimatet är mest lämpat för kraftfulla röda viner men det finns ett hel del vita finstämda vita viner också. Generellt produceras en hel del riktigt bra kvalitetsviner tillsammans med mer ordinära saker.

Spännande vinproducenter på Sicilien.

Sicilien Anteprima apr 2015 052

 

Occhinpinti – Den unga vinproducenten Arianna Occhipinti född 1982 har skapat sig ett gediget rykte med sina fina eleganta viner, bilden ovan. Hon började redan som sextonåring och experimenterar mycket i sin vinodling. Ekologisk odling på främst vulkanisk jordmån.Vinerna är finstämda och eleganta och passar italiensk gastronomi ypperligt.

Sicilien Anteprima apr 2015 021

Masseria del Feudi – Ursprungligen en fruktodlare norr om staden Arigento på södra Sicilien. Vinhuset gör eleganta viner generellt och en av de bästa vinerna jag smakat gjord på druvan Grillo. Varsam hantering av ekfaten och utan alltför hög extrahering skapar harmoniska viner.

Sicilien Anteprima apr 2015 001

Tasca D’Almerita – En gammal adelsfamilj äger denna klassiska vinproducent som drivs av Alberto Tasca D’Almerita, bilden ovan. Vingården ligger mitt på Sicilien i ett kuperat vackert landskap. Tasca D’almerita har en stor produktion av olika viner i alla prislägen. En av de ledande vinmakarna på Sicilien med varsam hantering av naturen som ledstjärna.

Sicilien Anteprima apr 2015 064

Donnafugata – José Rallo på Donnafugata , bilden ovan, gör legendariska söta viner från Pantelleria, den lilla vindpinade klippan söder om Sicilien. Även fina röda viner av hög klass finns på programmet. Ben Ryé som är ett sött vin och det röda Mille e una Notte är välkända ikonviner i Italien.

 

Planeta – Erkänd producent från västra delen av Sicilien. Idag är vinerna mer personligt gjorda utan att flörta alltför mycket till den internationella marknadens smak för markerade fatkaraktär. Viner gjorda på internationella och inhemska druvsorter. Många bra viner.

Läs mer om förra årets Sicilia En Primeur här.

Årgång 2014

Då stora delar av södra Europa inte hade någon sommar detta år klarade sig Sicilien mycket bra. I Italien kommer inte årgång 2014 att gå till historien som ett stort vinår. Dock skall det uppmärksammas att 2014 är en mycket bra årgång på Sicilien. Den normalt torra och varma vädret under sommaren på Sicilien påverkades inte alls negativt av vädret i övriga delar av Europa. Många viner från Etna är till och med fantastiskt bra.

Bild från DinVinGuide
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer