Svenska flaggan
Prosecco sui lieviti - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Prosecco sui lieviti

Jag tror att de flesta vet vad Prosecco är. Några kanske även känner till att det är druvan glera som skapar dessa viner. Men vet du vad "col fondo" och "sui lieviti" är? Läs och lär om ett nytt och spännande Proseccovin.

Har du provat en Prosecco sui lieviti? Eller Prosecco col fondo? Gör det! Det är ett spännande vin.

Prosecco sui lieviti

Mitt första besök i Conegliagno och Valdobbiadene i Veneto i norra Italien var för nästan trettio år sedan. Då var det väldigt få som kände till ett vin som kallades Prosecco. Även druvan kallades prosecco för att underlätta det hela. Idag har druvnamnet ändrats till glera för att inte druva och vin ska förväxlas och att det blir oklarheter. Jag tror dock att de flesta ända mest fokuserar på vinet Prosecco. Prosecco var då företrädesvis ett vin som man intog vid sin aperitivo. Drinken man tog vid sextiden före middagen med kompisarna eller arbetskamraterna på någon lokal bar. Eller vid helgerna när man klädde upp sig och ville visa sig och se andra. Yta är fortfarande ganska viktigt i Italien. Man gör en sk. fare una bella figura. Fritt översatt göra en snygg figur. Här hade vinet Prosecco en central roll tillsammans med småplocket man åt från bardisken. Denna tradition är fortfarande mycket levande. Man missar inte gärna sin aperetivo i Italien.

Bild från DinVinGuide
Prosecco sui lieviti eller col fondo är ett spännande vin

Prosecco sui lieviti

Idag ser det lite annorlunda ut i världen. Jag tror ingen längre är okunnig om vad Prosecco är. Från trendiga New York till Milano pimplas det Prosecco i parti och minut. Tyvärr har vinet fått lite av ett vanrykte om att det är ett sött bubbel som är billigt och doftar piggelinisglass. Jag vill bara påpeka för er läsare att det finns riktigt bra Prosecco som väl försvarar sig som ett spännande bubbel. De bästa vinerna är inte så billiga heller.

Bild från DinvinguideDet finns en annan typ av Prosecco som jag personligen ofta väljer när jag beställer. Prosecco col fondo eller Prosecco sui lieviti. Vinet produceras på sedvanligt vis enligt charmatmetoden där kolsyran bildas i trycktankar. Men det som skiljer dessa viner från en vanlig Prosecco är att vinet behåller lite av jästfällningen i buteljen. Varför då, undrar ni kanske? Jo, för att dessa jästrester berikar vinet med både doft och smak och ger en mer komplex stil. Varför har man då detta inte i alla viner? Svaret är att många kanske inte vill ha ett lite grumligt vin i glaset.

Tänk champagne. Champagne lagras länge på sin jästfällning. Ju längre desto bättre menar många med en viss gräns dock. Den traditionella metoden som används i Champagne innebär att andrajäsningen sker på flaska där jästfällningen finns i kontakt med vinet under lång tid. Prosecco skapas genom en annan metod utan lagring på jästfällningen enligt den sk. charmatmetoden där kolsyran bildas i vinet i stora trycktankar. Vidare konsumeras proseccovinet mycket tidigare och kan därför inte upparbeta samma komplexitet som exempelvis ett vin från Champagne som vilar på jästen mycket längre vid sin andrajäsning. Lite grovt kan man säga att man uppnår vissa fördelar en champagne har i komplexitet genom att behålla lite av jästfällningen i en Prosecco sui lieviti. Tänk er likheten med ett pet natvin som är så populära idag. Jag vill dock nämna för den skeptiske att det här alls inte är ett hipstervin. Utan det är ett gott och komplext vin för alla. Jag vill bara uppmana alla att varför inte prova någon gång. Jag tror ni kommer bli överraskade över vilken skillnad det är mot ett vanligt klart proseccovin. Men alla gillar det inte som undertecknad. Så prova och avgör själv vad du tycker.

Prosecco sui lieviti kan jämföras med ett pet natvin.

Prosecco sur lieviti

Den första december i år kommer det finnas ett riktigt bra vin som är en Prosecco sui lieviti på Systembolaget. Jag har provat vinet och kan varmt rekommendera det. Skräms inte av att det är lite grumligt. Själv brukar jag alltid skaka buteljen lite försiktigt så att jästfällningen virvlar upp i det klara vinet och ger sin komplexa karaktär. Men var försiktig att inte skaka för våldsamt innan du öppnar grimman och drar korken. Tänk på ögonen. Det är tyvärr alltför vanligt i Italien med ögonskador från korkar som skjuts ur bubbelbuteljer.

Akta ögonen när du öppnar din proseccoflaska. Jag skakar gärna flaskan lite lätt för att få upp jästfällningen i vinet innan jag serverar.

Montelvini Il Brutto ASOLO PROSECCO Superiore DOCG Sui Lieviti 2022

Pris 149.- Art nr 2527  fast lansering i 122 butiker från 1 December

Bild från DinvinguideNamnet betyder den fule vilket är lite felaktigt då jag personligen gillar detta vin. Jag lägger gladeligen till några kronor och får ett spännande proseccovin. Tyvärr finns det så mycket skräp på Systembolagets hyllor så var lite vaksam på vad du väljer en Prosecco. Vänd flaskan försiktigt före servering så att du får med jästresterna i ditt glas. Ja det blir grumligt men vad gör det? Du får mycket smak och komplexitet med på köpet. Vinet är mycket torrt och har en salt mineralrik smak tillsammans med sin naturliga fruktighet. Doften har de omisskännliga päronaromerna. Du är i Proseccoland närmare bestämt i Asolo med sin vulkaniska jordmån mitt i distriktet. Vinet har den högsta klassificeringen, DOCG, vilket ska ses som ett kvalitetstecken. Jag gillar vinet helt enkelt. Passar även till viss mat då det är torrt. En kuriositet är att vinet utvecklas väl med lagring. Jag provade en butelj som var fem år gammal som det klarade med bravur och med mer komplexitet.

Bild från DinVinGuide

Prosecco sui lieviti

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer