Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Portvinskolan - vad är Tawny Port
Skriven av Anders Levander

Portvinskolan – vad är Tawny Port

Det lackar mot jul och vad är godare än ett glas portvin efter att julklapparna öppnats. Vad är en Tawny Port? Vi reder ut det hela här på DinVinguide.se

Portvinskolan – vad är Tawny Port

Olika typer av portvin

Portvinet har ett antal olika kategorier. Hur  känner du som konsument till de olika typerna? Portvinet ser ut att vara på väg tillbaka för oss svenska konsumenter. Idag är det inte bara ett ”gubbdricka” i ekboaserade svagt belysta rum. Men för hundra år sedan var portvinet en viktig och uppskattad dryck i Sverige. Tyvärr har den fallit i populäritet. Andra typer av viner har tagit dess plats. Portvinet har fått hård konkurrens av framförallt andra stilla viner. Våra matvanor har förändrats. Vår gastronomi har inte samma plats för det söta vinet längre. Därför har det söta vinet tappat en hel del mark till de torra vinerna. Jag tror att denna trend håller på att vända något nu. Detta gläder oss portvinsälskare och inte minst undertecknad. Vi på DinVinguide.se har provat igenom ett relativt stort antal portviner under senare tid. I denna artikel fokuserar vi på portvinstypen Tawny. Tips på olika bra Tawny Port kommer i en senare artikel före jul.

Bild från DinVinGuide

Tawny Port

Tawny Port är ett portvin där en lång lagring på ekfat är det centrala. Vinets mognad sker endast i faten, detta till skillnad mot den andra huvudtypen, Vintage Port. Vintage Port får sin slutgiltiga mognad på just flaska. Jag lärde mig för längesedan en mycket enkel tumregel. Om du vill hålla isär de olika typerna på ett enkelt sätt. – Tawny Port är träport och – Vintage Port är flaskport. Kanske en enkel ramsa för dig som vill lära dig skillnaden på portvin.

Colheita

De viner som gjorts från endast en enda årgång betecknas som en Colheita. Colheita är även det en Tawny Port, men som kommer endast från en utvald och specifik årgång. Detta  till skillnad mot vanlig Tawny Port som alltid består av ett antal olika årgångar som blandas. Många gånger en stor mängd olika årgångar. Komplexiteten i vinet ökar då. Vilket även lagringen på ekfaten ger.

Tawny Port är träport - Vintage Port är flaskport

Tawny Port

Tawny Port har generellt fyra olika kategorier. Det är 10, 20, 30 respektive 40 årig Tawny Port. Dessa beteckningar eller namn innebär däremot inte att vinet är en blandning som är exakt 10 eller exempelvis 40 år gammalt. Dessa viner kan ses som en komposition av ett antal olika årgångar som blandas tillsammans till ett vin som är minst 10 eller då 40 år. Många gånger är blandningen betydligt äldre än vad året anger på etiketten. Valet av stil visar hur producenten vill ha just sitt portvin. Stilen skiljer sig markant åt mellan de olika producenterna vilket kanske överraskar många. Jag får ibland höra att – portvin är ju portvin, punkt. Så är det inte alls. För dig som konsument är det därför viktigt att prova olika typer av Tawny Port för att utröna din personliga smak. Det är alltid spännande med att prova olika producenters viner mot samma kategori från en annan producent. Din personliga smak får sedan avgöra vad du som konsument gillar. DinVinguide.se har funnit ett antal olika viner som vi gillar. Vi återkommer till dessa i en senare artikel.

Ett tips för dig att inte glömma, en öppnad flaska Tawny Port, håller sig fräsch relativt länge. Längre än vad de flesta kanske tror. Det är inga problem att spara en öppnad butelj några veckor. Sätter du in vinet i kylen håller sig porten ännu bättre efter öppnandet. Det är en stor skillnad mot en Vintage Port som bör konsumeras tidigare efter öppnandet av buteljen. En Vintage Port tacklar av redan efter några dagar.

Bild från DinVinGuide

Portvinskolan – vad är Tawny Port

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer