Svenska flaggan
Den vita revolutionen
Skriven av Anders Levander

Montefalco – vitt är det nya svarta

DinVinguide.se har precis genomfört Anteprima Sagrantino i Umbrien. Sagrantino är Umbriens röda stolthet med sin kraftfullhet. Men i år står även de vita vinerna ut. Det nya svarta i Montefalco är det vita vinet Trebbiano Spoletino.

Montefalco – vitt är det nya svarta

Umbrien mitt i Italien är nog rätt okänt vinmässigt för många svenskar. Jag tycker det är synd då det finns en många juveler att finna här. Jag har personligen varit på plats i Montefalco och Torgiano många gånger. Mitt andra boende i Marche ligger inte långt från Montefalco. Umbrien och Marche är regioner som gränsar sig till varandra. Umbrien är en av de få regionerna i Italien som inte har en kust trots att man ligger mitt i Italien.

Bild från DinvinguideMest känt i Umbrien är nog det vackra Assisi och de underbart goda charkuterierna. Norcia är centrum för fantastiska korvar och goda skinkor. Missa inte detta när ni är i närheten i Umbrien. En annan läckerhet är den lokala svarta tryffeln. Maten är riktigt bra och har en originalitet i en mer rustik stil. Jag gillar skarpt vad man får på tallriken i Umbrien.

Italiens stora vinrevolution startade för 25 år sedan. Då var det de röda vinerna som kvalitetsförbättrades och blev allas älskling.

Montefalco – vitt är det nya svarta

Familjen Lungarotti satte umbriska viner på vinkartan för 40 år sedan med sina spännande viner från framförallt Torgiano. Det var den dynamiske Giorgio Lungarotti som såg potentialen i vad Umbriens jord kunde skapa i buteljen. Idag drivs denna vinfirma av hans dotter Chiara Lungarotti som är mycket skicklig. Två viner på Systembolaget som är klart prisvärda är husets Rubesco ett rött vin gjort på sangiovese och det vita vinet Torre di Giano. Viner som är väl värda att prova. Vidare produceras även det ikoniska röda vinet Montico som många gånger valts till ett av Italiens främsta viner. Familjen Lungarotti tillhör idag Italiens vinadel och respekteras mycket för sitt arbete.

Om familjen Lungarotti satte Umbriens viner på kartan så var det familjen Caprai som visade världen vad man kan göra med druvan sagrantino. Det märkliga är att historien inte alls är gammal för Montefalco - vitt är det nya svartavinet sagrantino. Inte mer än 25 till 30 år. Historiskt gjordes vinet sött till skillnad mot idag då det torra röda vinet är mest populärt. Marco Caprai är en annan framsynt man i dessa trakter och startade med några få planterade hektar vinmakrk för 25 år sedan. Idag är han den stora spelaren och välkänd. Stor del av produktionen exporteras till en mängd olika länder. USA är producentens största marknad idag. Jag tyckte tidigare att Caprais viner var lite väl koncentrerade och ekfatslagrade förr. Denna uppfattning ändrades radikalt när jag fick en förmiddag tillsammans med Marco Caprai i Montefalco. Vi provade gemensamt genom en mängd viner i vinhusets eleganta vinanläggning en liten bit utanför Montefalco. Om ni har vägarna förbi missa inte ett besök för det är spännande. Ett vin som verkligen överraskade mig var husets Valdimaggio. Ett vin gjort på bara sagrantino men i en modern och nästan burgundisk stil. Jag trodde aldrig att jag skulle ha denna uppfattning om sagrantino för tio år sedan. Vidare provade jag igenom ett stort antal vita viner som visade Caprais skicklighet med den gröna druvan grechetto. Min uppfattning om Arnaldo Caprais viner har idag förändrats efter mitt senaste besök.

Idag är det de vita vinerna som sticker ut i Italien. Kvaliteten på de vita vinerna har blivit så mycket bättre idag.

Montefalco – vitt är det nya svarta

Montefalco - vitt är det nya svartaDen lokala druvan trebbiano spoletino är en spännande bekantskap. Jag tror att de flesta tänker på ett rött kraftfullt intensivt vin när man tänker på Montefalco. Det är dags att lägga till även de vita vinerna till detta vinområde. De vita vinerna imponerade lika stort på mig som de röda under denna Anteprima. Ett problem är kanske att druvan heter trebbiano spoletino. Trebbiano som är en av de vanligaste vita druvorna i Italien har inte det bästa ryktet. Trebbiano har av många använt för att göra enkla lite intetsägande och traditionella vita viner i Italien. Dock har flera framsynta vinproducenter börjat skapa riktigt bra viner på denna druva. I Montefalco började denna process för lite drygt tio år sedan. Jag provade mina första viner gjorda på trebbiano spoletino för åtta år sedan och blev omedelbart förförd. Mitt allra första möte var med vinfirman Antonellis trebbiano spoletiono. Filippo Antonelli har gjort mycket för att placera detta fina vin på kartan. Idag gör vinhuset Antonelli både mer traditionell trebbiano spoletiono samt ett riktigt bra skalmacererat vin. Jag tycker att ni bör besöka Antonelli om ni är i trakten. Både de röda och de vita vinerna håller absolut högsta klass. Antonelli är en av mina favoriter här i Montefalco.

Bild från DinVinGuide

Montefalco sagrantino

Hela Montefalco Anteprima fokuserade faktiskt framförallt på de röda vinerna. Det är huvudnumret Montefalco - vitt är det nya svartaäven om jag även tidigare fokuserat på de vita vinerna. Det är de röda vinerna som är mest berömda idag, det är det inget tu tal om. En annan skicklig och framförallt nyskapande producent är Tabarrini. Giampolo Tabarrini kan kanske tolkas som lite smågalen när man möter honom för första gången. Men låt inte detta hans lite galna sätt göra att ni inte ser till hans viner. Tabarrini tillhör en av de bästa producenterna av såväl Montefalco Sagrantino som Trebbiano Spoletino. Det är väl värt att leta upp detta vinhus viner med sin lite egensinniga stil och kvalitet. Andra viktiga producenter är Lunelli med sin imponerande vinanläggning som ser ut som ett rymdskepp. Framförallt är vinerna sedan 2017 riktigt bra då man bytte både vinmakare och stil för sina viner. Idag är Lunellis viner mycket eleganta och finlemmade trots att vi talar om power-druvan sagrantino. Missa heller inte att besöka Lunelli på plats. Det är ett väl värt besök med underbar utsikt.

Viner gjorda på sagrantino älskar mat och maten älskar sagrantino. Ett gastronomiskt vin med både kraft och finess.
Bild från DinVinGuide

Montefalco – vitt är det nya svarta

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer