Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Mina vinval till familjehelgen
Skriven av Anders Levander

Mina vinval till familjehelgen

Denna helg går i familjens tecken. Vi ska fira min äldsta dotters födelsedag och sedan göra en utflykt i skogen. Mina vinval till familjehelgen.

Mina vinval till familjehelgen

Då vi ska samlas hela familjen med barn och barnbarn så är vinvalen viktiga. Valen av vin ska inte bara falla vinnörden, dvs undertecknad, på läppen utan hela familjen. Jag har tänkt lite bredare och utanför min egen box. Jag vill ju att vinerna passar till alla. Barnbarnen är små och dricker ju inte vin ännu. Så det får bli val till övriga i familjen.

Jag tänker servera en älggryta med lingon och inlagd gurka till en middag. Vinvalet är då givet för mig. Det blir ett vin gjort på druvan nebbiolo och då en Barbaresco eller en Barolo. Kanske båda två så vi får se om de skiljer sig åt. Nebbiolo och viltkött är en underbar kombination.

Efter utflykten blir det sannolikt någon snabblagad pastarätt med svamp. Om vi nu hittar någon. Jag stannar kvar i Italien för pastan och vinregionen Veneto. Det var längesedan jag serverade viner från detta område. Jag tröttnade för många år sedan på överextraherade och söta viner som det står ripasso på. Men jag har faktiskt hittat en bra ripasso. Tro det eller ej.

Men innan vi sätter oss till bords blir det franskt bubbel i glaset från Champagne. Godaste bubblet tycker jag trots att jag numera delvis bor i Italien. Men i denna disciplin regerar fransoserna fortfarande. God champagne är en välsignelse för själen och konversationen.

Till dessert blir det givetvis äppelpaj. Vi har underbara äpplen i trädgården som mognar nu. Bitiga friska och kompakta röda vackra äpplen som är som gjorda för äppelpaj med frisk syra. Till det tänkte jag servera ännu ett bubbel men nu från Spanien och ett halvdött sådant. Sötma möter sötma och syra möter syra med denna cava.

Barolo och Barbaresco är fantastiskt tillsammans med viltkött
Bild från DinVinGuide

Mina vinval till familjehelgen

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer