Svenska flaggan
Lambrusco - DinVinguide Lambrusco druva eller ett vin
Skriven av Anders Levander

Lambrusco

Namnet Lambrusco är nog bekant för många. Men vad är Lambrusco? Är det en druva eller ett vin? Svaret är att det är bådadera. DinVinguide.se är nu på besök i Emilia Romagna och provar Lambrusco.

Lambrusco

Man brukar ju säga att det var redan romarna som startade vinodlingen i många områden. Så är inte fallet här i Emilia Romagna, när vi talar om Lambrusco. Det var faktiskt etruskerna som ursprungligen odlade Lambrusco. Romarna tog ju som bekant över landet och assimilerade etruskerna, bara man betalade sin skatt, som var så viktig för att finansiera de romerska trupperna. De som inte betalade gick ett tristare öde till mötes. Under denna tid lät man vinrankan växa på trädets stam. Ofta använde man popplar. Dagens vingårdar hade nog förundrat de gamla etruskerna eller romarna med rätlinjiga rader av vinrankor. Vinerna var kanske inte vad vi idag kallar vin. Förmodligen rätt oxiderade och volatila i smaken. Nu ska detta inte bli en historisk uppsats utan en vinartikel så vi lämnar etruskerna och romarna.
Lambrusco odlas och produceras framförallt i den mycket välmående regionen Emilia Romagna. En region som är känd för mycket. Parmaskinka, parmesanost, mortadella och Ferrari. Vin, mat och motorsport går som en röd tråd i denna region med dubbelnamnet Emilia Romagna. Det är en region som sträcker sig genom ett stort område i norra Italien och täcker stora delar av den bördiga Poslätten. Idag bor det drygt 4 miljoner personer här och huvudorten är Bologna. En annan känd stad är matstaden Parma med sin underbara skinka och ost. Vin och mat hänger ju intimt ihop så det produceras givetvis en hel del vin här. Ett av dessa viner är Lambrusco.
Vad är då Lambrusco? Det är faktiskt två saker. Ett lätt bubblande vin gjort på druvtypen Lambrusco. Lambrusco är nu inte Bild från Dinvinguideen druva utan en familj av druvor. Dessa druvor har olika beskaffenhet så det är till god hjälp att veta vilken druva som är i buteljen. Många lambruscoviner är även en blandning av nedan druvor och även ibland med inblandning av andra druvsorter. Dock endast till maximalt 15 procent av musten. De olika lambrusco-druvsorterna är;

  • Lambrusco di Sorbara – som ger ljusa viner både röda och roséviner.
  • Lambrusco Maestri – som ger mjuka druvtypiska rödviner.
  • Lambrusco Grasparossa – som ger rödviner av medelfyllig karaktär med lätt strävhet.
  • Lambrusco Salamino – en druva som ger aromatiska och fylliga mörka viner.
Lambrusco är inget dåligt vin utan ett fantastiskt vin till det kallskurna som mortadella, parmaskinka och inte minst till parmesanost

Lambrusco

Mina och Lambruscons vägar korsades första gången sent på 1970-talet. Det var under min studenttid. Det var inte ett möte som gav några större oenologiska höjdarminnen. Varför då? Jo den Lambrusco jag provade var ett billigt industrivin gjort för export från Italien. Med andra ord ett veritabelt skitvin som även var sötsliskigt. Av den anledningen har det tagit många år för mig att återvända till detta vin. Idag har jag ett helt annat förhållande till Lambrusco sedan 25 år. Jag återupptäckte Lambrusco och lärde känna kvalitetsvinet Lambrusco. Inte det trista och söta röpangsbubblet jag hade provat i Sverige och även i USA faktiskt. Den stora exportmarknaden för Lambrusco var just USA historiskt. Jänkarna älskade detta söta och lätt bubblande vin och billigt var det ju.
Men nu ska vi tala om det fina och goda lambruscovinet jag idag möter i Emilia. De sämsta vinerna exporteras ofta, italienarna dricker själv de bästa vinerna. När man går in på någon av de trevliga små trattoriorna i Emilia så är det ofta Lambrusco som serveras till din antipasti. Kallskuren skinka och korv sköljs ned med röd ungdomlig pärlande Lambrusco och ja, – det är underbart gott. Samtidigt som det inte gör stora hål i din plånbok. Givetvis finns det en stor variation på Lambrusco och även vinets pris. Lambrusco är ett riktigt spännande vin tycker jag och framförallt till Emilias traditionella gastronomi.
För tio år sedan var jag bjuden på en stor middag på en av Italiens främsta restauranger i Modena,  Osteria Francescana, med sina tre stjärnor i Guide Michelin. Vad drack vi till vår niorätters middag tror ni? Jo, olika typer av Lambrusco. Det var en överraskande och trevlig upplevelse att dricka detta bubblande unga vin till helt olika rätter. Då om inte förr insåg jag detta vins storhet, bara man väljer rätt kvalitet. Många av vinerna kom från den rätt stora producenten Cleto Chiarlo som även finns på Systembolaget.

Tenuta Venturini Baldini
På min resa i Emilia har jag ett möte med den relativt nya och progresiva producenten Venturini Baldini. Jag träffar förmodligen den Lambruscokommande drottningen av Lambrusco, Julia Prestia. Uppvuxen i Wien med både tyskt och österrikisk påbrå skapar hon nu magnifika och moderna lambruscoviner. Glöm det där med sött och rustikt. Den Lambruscon som serveras mig är framtiden för detta lite förtalade vin. Julia tillsammans med sin man från Sicilien köpte denna magnifika gård, Venturini Baldini för fem år sedan. Ett jaktpalats på 130 hektar med vacker skog och stora vinmarker. Makarna Prestia har skapat en retreat i Emilia. Idag har man nio rum av hög klass med en restaurang. Nästa år tillkommer fler rum efter att jaktslottets Villa invigs som hotell. Jag bor här en natt och njuter i fulla drag av vad Italien kan erbjuda när det är som bäst. Vacker natur, god mat och inte minst fantastisk Lambrusco.
Julia är en driven kvinna som vet vad hon vill göra med sina viner. Hon vill skapa framtidens mer moderna Lambrusco utan att tappa de gamla fina traditionerna. Jag tycker verkligen om vad jag får i glaset och hon imponerar med sina viner av klart modernt snitt. Den nya typen av Lambrusco. Fortfarande har man ett ben kvar i det vackra och traditionella som Emilia en gång blev känt för. Ungdomliga mousserande röda viner. Perfekta till matregionens fantastiska matutbud. När man besöker LambruscoEmilia befinner man sig mitt i Italiens matmecka.
Det finns även en riktigt bra restaurang på vingården. En lokal restauratör satsar stort och är nog riktigt sugen på en stjärna i guiden om jag tolkar honom rätt.
www.venturinibaldini.it

Tenuta Venturini Baldini
Jag provade ett antal viner som tyvärr inte finns tillgängliga i Sverige på Systembolaget. Det är synd då det är viner som borde passa väl in i den nya svenska gastronomin. Kallskuren antipasti, olika pastarätter och till pizza är Lambrusco ett riktigt spännande val. Prova och se, jag lovar att ni kommer gilla det. I höst kommer det bli Lambrusco och pizza i mitt hem många gånger i alla fall.
Det var framförallt fyra viner som utmärkte sig för mig. Vinerna är relativt billiga samtidigt mycket prisvärda med tanke på kvaliteten.
Cadelvento Rosé
Marchese Mandori
Rubino del Cerro
T.E.R.S Ancestrale

Lambrusco
Lambrusco
lambrusco

När ni är i Emilia kring Parma missa inte att besöka en lokal farm för att prova skinka och ost, ni är i himmelriket

Fattoria Rossi
LambruscoJag fick ett tips av Julia Prestia på Venturini Baldini att besöka en lokal farm. Fattoria Rossi ligger cirka fem minuter från Lambruscovingården och är ett måste om är på besök i området. Jag får en guidning av Graziano Rossi bilden nedan och hans son Matteo. De berättar hur man gör parmesan med kvalitet. Vidare får jag prova skinka och salami som jag aldrig smakat tidigare. Jag gick sannolikt upp ett kilo i vikt bara på detta besök. Det var svårt att motstå lagrad parmesan och parmaskinka tillsammans med farfaderns egen gjorda Lambrusco. En treat för magen och själen.
Man tar gärna emot besök i sin butik. En systerbutik finns även i Florens centrum.
www.fattoriarossi.it
Nedan ser ni den sympatiske Graziano Rossi med sin ost och skinka som serveras med balsamico vinäger. Notera även husets egen Lambrusco som farfadern gör endast 3 000 buteljer av.

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer