Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Kräftor och Chablis
Skriven av Anders Levander

Kräftor och Chablis

Nu är det högsäsong för de läckra kräftorna. Men vilket vin passar bäst till kräftorna är frågan? Personligen dricker jag ett torrt vitt vin. Min favorit är inte så oväntat kanske. Ja, det är Chablis.

Kräftor och Chablis

Vin kräftskivans vänTraditionellt har vi druckit öl och snaps till kräftorna. Vem minns inte Albert Engströms berömda affisch. Med det ofta återgivna citatet ” Kräftor kräva dessa drycker”. Affischen var ett inlägg för att inte införa ett rusdrycksförbud 1922. En folkomröstning genomfördes detta år och som gav en litet överraskande majoritet för införande av en mer restriktiv syn på försäljning av rusdrycker. Dock blev det inget totalförbud som var infört i exempelvis Norge och Finland tidigare. Många gladdes åt detta i Sverige. Jämför bla USA under 1930-talet med gangsterväldet i Chicago som uppstod med Al Capone som till dels uppstod på grund av totalförbudet i USA.

 

Måttlighet är en dygd vad gäller alkohol vilket vi på DinVinguide.se alltid står för men vi vill inte förbjuda oss glädjen av gott vin. Så åter till grundfrågan; Vilket vin passar bäst till kräftorna? Svaret är ett svalt klassiskt chablisvin! Tycker jag, men frågar du min kollega Fredrik Schelin så säger han otvetydigt – Champagne. Jag kan erkänna att ett fint svalt bubbel heller inte sitter fel till kräftorna.

Vad är det som gör att både chablis och champagne passar så bra till kräftorna? Det är att båda vintyperna har en tydligt markerad syra som rår på de salta och dillkryddade kräftorna. Vidare har dessa viner en återhållen fruktighet som inte dominerar skaldjurens finstämda aromer. Det är helt enkelt en underbar match som passar perfekt, tycker jag.

Men jag måste erkänna att även öl och snaps är riktigt gott till kräftorna. Så jag brukar även ta en och annan snaps till mina klor men inte då jag har valt vin som dryck kanske jag ska förtydliga. Dock inte en snaps för varje klo som var den studentikosa seden under min studietid för många år sedan. Med måttlighet blir det faktiskt godare.

Jag älskar att dricka en sval chablis till mina kräftor

Chablis Premier Cru Grande Cuvée 2017

Nr 6237
Pris 219 kr

Jag har en klockarkärlek till Chablis sedan många år. Jag har följt utvecklingen nära och jag publicerade en bok om Chablis för 15 år sedan. Detta vin kommer från en av världens bästa kooperativ, La Chablisienne. Druvorna kommer från olika premier cru vingårdar och vinet är mycket prisvärt för den kvalité du får. Vinet passar perfekt till fisk och skaldjur med sin friska syra och aromer av gula äpplen och salta mineraler. En given följeslagare till maten och kanske även som aperitif före middagen. Ett exklusivt vin som passar dina kräftor som en smäck. Ett säkert val till höstens måltider, prova gärna till både kyckling och kalvkött. Enligt ryktet kommer vinet höjas en tia i pris så köp före 1 september.

Chablis Clotilde Davenne 2018

Nr 6307
Pris 359 kr, OBS magnumbutelj

Chablis vindrottning Clotilde har verkligen fått till det denna lite generösare årgång. Efter ett antal tuffa år i Chablis fick man äntligen en stor skörd som gav generösa lättälskade viner. Fina aromer av rökig flinta och nätt grillat citronskal. Detta är en värdig företrädare för Chablis och denna årgång. Glöm inte att hennes viner utvecklas med lagring och får nya spännande dimemnsioner. Det är en elegant Chablis i den finstämda skolan som passar mycket bra till dina röda skaldjur. Jag väljer här det stora formatet i form av en magnumflaska. En butelj som räcker till den lite större tillställningen.

Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard 2018

Nr 5588
Pris 145 kr

Detta är sannolikt den mest kända chablisproducenten i landet. Sverige och producenten Brocard har historiskt varit synonymt med just Chablis! Vinhuset står för prisvärda viner som smakar som Chablis ska. Ett synnerligen säkert val i den stora floran av chablisviner på Bolaget. Detta vin passar till de flesta skaldjuren. Brocard gör aldrig bort sig när det gäller Chablis. Tro inte att petit betyder liten här, vinet har en finstämd ”stor” smak trots sitt namn.

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723
Pris 399 kr

För dig som verkligen vill ha lite lyx och ett finfint vin välj då denna pärla från Champagne. Det är inte bara flaskan som är förtjusande med sitt lite romantiska uttryck utan även innehållet. Här dominerar underbar chardonnay från de stora vinbyarna Cramant och en liten skvätt från Le Mesnil från riktigt gamla vinstockar. Idag har vinet en frisk krispig syra som gifter sig perfekt med skaldjuren. Lagrar ni buteljen något år kommer fler och mer komplexa aromer i glaset som doft av rostat bröd. Som brukligt har moussen sin krämiga struktur som viner från vinbyn Cramant ofta får.
Idag är den friska gröna äppligheten framträdande och med en släng av citrus efter lite lagring kommer mer gul frukt framträda.
100 procent chardonnay, dvs det är en Blanc de Blancs. Vinets jäsning sker på ståltank men till den slutliga cuveen använder man reservviner från tre äldre årgångar som lagrats i ekfat.

Kräftor och Chablis

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss och läsa mer om Kräftor och Chablis.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer