Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Känner du till vin från Umbrien? - DinVinguide Känner Umbrien?
Skriven av Anders Levander

Känner du till vin från Umbrien?

DinVinguide.se är på genomresa i Italien. Vi träffar vinodlare och provar vin. Hur ser det ut i vingården? Hur kommer skörden bli? Idag är det Umbrien mitt i Italien som är i fokus med vinmakaren Lungarotti.

Känner du till vin från Umbrien?

Umbrien är inte lika känt som exempelvis Toscana eller Piemonte för de flesta svenskar. Det är lite synd då det är en pärla vad gäller vin, gastronomi och inte minst olivolja. Jag har som bekant en kärlekshistoria med Italien sedan 16 år, mer bestämt med Marche. Umbrien ligger granne med Marche mitt i landet. Regionen saknar kust till havet men har några mindre sjöar. Men man har så mycket mer! Historien är rik på allt från kyrkan till ett av de äldsta universiteten beläget i Perugia, regionens huvudstad. Perugia med sina 160 000 invånare är centrum även för vinet genom sitt universitet för både vinmakning som agrikultur. Vidare är staden ett intellektuellt centrum sedan 800 år. Så det är de gamla etruskerna, kyrkan, akademin och jordbruket som till stor del skapat vad Umbrien är idag

Umbrien är värt ett besök
Känner du till vin från Umbrien?Då Umbrien inte är så känt bland turistande svenskar vill jag gärna rekommendera ett besök. Umbrien är inte alls så turistiskt och kanske slitet som Toscana är. Jag finner inga menyer på vare sig engelska eller tyska vilket är befriande. Men det finns kultur och historia som tillfredställer de flesta. Namn som Etrusker, Assisi och Perugia talar sitt tydliga språk. Men man kan inte bara leva på kultur och historia, man behöver även äta och dricka. Detta gör du med njutning i Umbrien med råge. Maten skiljer sig åt från kringliggande regioner. Det är först och främst en jordbruksbygd med sina förtjänster på matbordet. Fisk och skaldjur är inte den stora saken utan grönsaker, bröd, mejeriprodukter och olika charkuterier. Det är ett kök med sin mer rustika och genuina prägel som inte blivit förstört av internationell massturism ännu. Jag hoppas att det genuina består länge.
Det är heller inte speciellt dyrt för vad du faktiskt får. Boende görs med fördel på ett Agriturismo. Oftast genuint och inte storskaligt vilket kan ta död på en vacker stämning. Jag bodde på ett vackert ställe nära den lilla staden Torgiano som även ägs av vinfirman Lungarotti. Poggio alle Vigne ett litet agriturismo som ligger mitt i Umbrien, kolla på nätet poggioallevigne.it I staden finns ett måste för dig som intresserad av vin och olivolja. Två olika museum som är inriktade på vinet och olivoljan. De ligger mitt i den lilla pittoreska staden och jag hade personligen stort utbyte av mina besök på museerna.
När du är i Umbrien så missa inte den historiska staden Perugia med sin lite udda och vackra arkitektur. Vidare missa heller inte Assisi med sina kyrkor byggda på varandra. En annan vinort som är värt ett besök är Montefalco med sitt vin gjort på druvan sagrantino.

Känner du till vin från Umbrien?

Jag blev överraskad av hur druvan sangiovese har sin särprägel i Umbrien. Jag har mer erfarenhet av druvan i Romagna och kanske framförallt i Toscana med sina mer berömda viner.
Känner du till vin från Umbrien?
Chiara Lungarotti ägare av en av Umbriens mest kända vinproducenter gav mig en en lektion om Umbriens historia och vinmakning. Det var både lärorikt och angenämt. Hennes far Giorgio Lungarotti var den som faktiskt till stor del satte Umbrien på vinkartan. Modernt tänkande med kvalitet och ursprung i förarsätet. Idag är det dottern Chiara som basar över det hela. Chiara vet vad som är kvalitet och ursprung utan att vinet måste kosta en förmögenhet. Du får mycket kvalitet här i jämförelse med vad du får betala för i exempelvis Toscana. Det blev en positiv överraskning av vad jag fann i vinhusets buteljer. Vi har ju några på Systembolaget så det är bara att prova själva. Ett vin som finns i det ordinarie sortimentet är det röda vinet Rubesco som jag gillar, vare sig pretentiöst eller  dyrt. Jag fick även nöjet att prova några äldre årgångar av Rubesco, 1977 och 1997. Vinerna var fortfarande friska och i perfekt kondition. Vi skickade en hälsning till Chiaras far Giorgio för bra vinmakning. Chiara tog över år 1999 när Giorgio gick bort.

Årgång 2021
Umbrien liksom stora delar av Europa drabbades av vårfrost i april. Det var olyckligt för Umbrien som hade en riktigt varm mars månad med upp till 25 grader. Vinstockarna vaknade upp och började producera både skott och blomknoppar. Frosten tog sin beskärda del på de tidigt vaknande vinstockarna tyvärr. Vissa vingårdar har tappat så mycket som 80 procent av sin skörd dessvärre. Chardonnay hade det tufft medan vermentino och trebbiano klarade sig bättre då dessa kommer igång senare med sin växtcykel. Vad gäller sangiovese är det lite mer problematiskt. I detta fall var det inte framförallt frosten som skadade utan den kalla nordanvinden som gav en kyleffekt till minus 5 till 6 grader minus. Sangiovese växer till största delen på toppen av vinbergen på 250 till 350 meters höjd över havet och är därför utsatta för vind.
Totalt uppskattar Chiara Lungarotti, ett bortfall på 35-40 procent. Det är en ansenlig del av skörden man tappar. Som lök på laxen blev sommaren mycket torr vilket också reducerat den framtida skörden. Men i skrivande stund tornar molnen upp och det kanske blir ett efterlängtat regn under helgen som kommer, 17-19 september, vi får se de närmaste dagarna. Vinodlarna ber till högre makter efter regn till sina torra vingårdar.
Generellt kommer kvantiteten bli mindre men kvaliteten kommer nog bli bra. Det är alltför tidigt att tvärsäkert ha en uppfattning men vissa gröna druvor som skördats visar på fin kvalitet.

Vita viner imponerade
När det gäller Umbrien tänker nog de flesta på rött vin. Kanske även på rätt tunga koncentrerade och lite rustika saker. Men jag är positivt överraskad av de vita vinerna. Inte alls oxiderade och extraherade saker som tillhör forntiden. Nej, moderna och eleganta vita viner gjorda på druvor som vermentino, grechetto och trebbiano. I de två bästa vita vinerna spelar druvan vermentino huvudrollen till övervägande del. Detta har lyft vinernas kvalitet betänkligt tycker jag. Nätt vinmakning och varsam ekfatsbehandling har skapat goda drickfärdig vita viner som passar väl till vår svenska mat.

Torre di Giano Bianco 2019

Nr 74450. Pris 109 kr
Torre di Giano är en av mina nya upptäckter i Umbrien. Vinet har under senare år fått en övervägande andel av vermentino i sin druvblandning. Detta har verkligen höjt mitt intresse för detta vin. Vem trodde att jag skulle falla för ett vitt vin när jag är i rödvinsregionen Umbrien. Druvblandningen består av vermentino, trebbiano och grechetto. Varsam vinifiering och ståltankslagring ger vinet en frisk stil med päron, citrus och ett stänk av persika i aromerna. Detta vin har en storasyster som får uppfostran på ekfat och är en selektion av de bästa druvorna. Vigne al Pino Riserva. Ett vin för dig att leta efter om du gilla ovan Torre di Giano.

Rubesco Lungarotti 2018

Nr 2942. Pris 109 kr
Jag hade en underbar personlig provning på zoom med Chiara Lungarotti härförleden. Denna provning gav verkligen mersmak för druvan sangiovese gjord på umbriskt vis. Chiara som är utbildad oenolog och agronom tog över efter sin far och har med säker hand lotsat firman vidare. Vad jag framförallt gillar med hennes viner är balansen och elegansen trots att regionen har både mycket sol och en tradition av mer rustika koncentrerade viner. Chiara står för det mer eleganta och finstämda i sin tolkning av sangiovese a la Umbria. Vinet har fått en tiondel colorino i musten resten är sangiovese. Ett mycket drickvänligt vin som passar mycket väl för mig till grillen utomhus men även inomhus de regniga dagarna när pastakastrullen står på spisen. Rubesco är elegant, gott och prisvärt. Ett solklart vinval till min vinkällare.

Rubesco Riserva Vigna Monticchio 2015

Nr 76779. Pris 359 kr
Rubesco Riserva är gjord på sangiovese. Vinet får jäsa på rostfria ståltankar under 15 till 20 dagar med sina skal. Därefter lagras vinet på större ekfat ett år. Därefter flasklagras vinet under lång tid. Tidigare lagrades vinet efter fatlagringen på ståltankar. Detta har Chiara slutat med vilket känns då vinerna är lite friskare och fruktigare idag. Jag slås av elegansen i vinet parad med sin fina och relativt höga syra. En annan intressant smakupplevelse är mineraliteten i vinet som nästa är salt i strukturen. Avslutet som är långt har en angenäm exotisk kryddighet. Rubesco Riserva är långlivade viner och det finns både kraft och subtilitet i vinerna. Trots att det är ett fullmatat riservavin så är det elegans och balans som utmärker stilen. Givetvis kommer några år till i buteljen hantera tanninerna på ett gynnsamt vis. Vinet lämpar sig väl till grillat rött kött men även till smakrika ostar.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer