Svenska flaggan
Svensk Pilsner när det är som bäst.
Skriven av Anders Levander

Hårda bud i Mellerud – Svensk Pilsner när det är som bäst

Jag har länge längtat efter en smakrik pilsner av gammalsvensk typ som inte är för alkoholstark. Jag fann den i Spendrups trevliga Melleruds Utmärkta Pilsner.

Svensk Pilsner

Sverige har en fantastisk historisk mattradition, vilket vi för ett tiotals år sedan nästan hade glömt bort. Vad drack vi till vår mat förr i tiden? Jo, öl eller svensk pilsner. Jag provade förra året Melleruds öl på en dryckesmässa och föll pladask för denna öl. Vad var det som jag gillade då? Vi har en härlig ölboom i Sverige idag. Det har lett till att vi idag finner en mängd olika ölsorter på krogen och på Bolaget. IPA och andra ölsorter har blivit populära, men vad är det som man kan dricka i längden och som passar vår svenska traditionella mat – jo svensk traditionell pilsner, menar jag.

Filip Fastén, som var Årets Kock förra året, är en stor beundrare av det svenska köket och dess rotfrukter. Filip brukar säga att vi är världsmästare på just det som växer under jorden, vilket inte många känner till. Maträtter gjorda på svenska rotfrukter passar perfekt till Melleruds Utmärkta Pilsner, enligt Filip. Jag kan inte annat än hålla med honom. Jag har provat ett antal av hans kreationer med ursprung i den traditionella svenska mattraditionen och provat pilsner till. Det är en härlig kombination.

 

Bild från DinVinGuide

Alkoholhalten är inte för hög.

Bild från DinVinGuide

 

Jag som ofta möter alkohol i olika former på olika provningar har blivit mer och mer känslig för höga alkoholhalter i dryckerna. Jag uppskattar Melleruds lägre alkoholhalt i jämförelse med exempelvis många starkare öl som t.ex IPA eller andra mer tunga ölsorter. Med lägre alkoholhalt kan jag dricka mer och ändå inte missa smakrikedomen till min mat.

Melleruds Utmärkta Pilsner, #1253, 13.20 kronor för 33cl, 4,5 %.

Ölen tillverkas av Spendrups Bryggeri och den passar perfekt till den svenska husmanskosten. Till midsommarbordet har Melleruds en given plats tillsammans med sill och Jansons Frestelse. Just den lägre alkoholhalten ger mer utrymme för snapsen som är en så viktig smakhöjare till måltiden.

Färgen är gyllengul och inbjudande. Ja, jag vet att jag låter som en reklamannons men jag gillar verkligen denna öl. Aromen är maltig och fyllig med fin humledoft. Smaken har en fin men distinkt beska och fyllighet med längd i avslutet och ingen avslutande sötma som stör. Melleruds är ett allroundöl som passar till många olika maträtter och tillfällen. Allt från vanlig törstsläckare en varm sommardag men även till maten under såväl jul som midsommar.

Denna öl har en historia som daterar tillbaka till 1904, men låg i träda under många år för att sedan återuppväckas för ett par år sedan. Melleruds kommer bli min sommaröl på semesterseglingen. Familjen provade Melleruds till en plommonspäckad fläskstek med rotfrukter. Ni förstår säkert att det det var en riktigt bra kombination.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer