Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Grilla fisk hör sommaren till DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Grilla fisk hör sommaren till

När jag grillar brukar jag föredra fisk. Det är lite mer krävande men ack så gott. Vad skall man dricka till detta då? Rött eller vitt vin?

Grilla fisk

Grillad fisk är underbart gott om det görs på rätt sätt. Mycket hänger ju på tillbehören som de flesta känner till. Det är även tillbehören som till stor del styr vilket vin man skall välja. Väljer man en fet majonäs, aioli eller kanske en kryddstark chilivariant så påverkar det givetvis drycken till maten. Jag brukar omväxlande dricka både rött och vitt vin till den grillade fisken, skaldjuren eller grillspettet.

När jag väljer vitt vin brukar jag undvika vita viner som är alltför fruktdrivna. Viner som exempelvis Sauvignon Blanc eller Riesling kan många gånger bli för påträngande och smaka lite ”tutti-frutti” tillsammans med grillad fisk eller grillade skaldjur. Ta denna typ av vin hellre till fördrinken och låt andra viner kombineras till det grillade.

Ja fisk är ju inte ett enda begrepp utan kan vara mycket olika som grillad. Tänk er allt från en bit marulk som är fast i strukturen eller en fet laxbit som är tämligen mjäll. Det är inte bara smaken som skiljer åt utan även konsistensen.

 

 

Stil på vinet till det grillade.

Jag väljer många gånger vin efter om det är ekfatslagrat eller inte. Lagringen på ek påverkar vinet en hel del. Givetvis beroende på vilken druva det är eller hur länge vinet fått vila på fatet. Hursomhelst påverkar ekfaten din upplevelsen av vinet. En lite tufft grillad fisk eller fiskspett passar ofta riktigt bra ihop med ett ekfatslagrat vitt vin. En ekfatslagrad Chablis eller en Bourgogne smakar utmärkt till grillad fisk tycker jag. Det gemensamma med dessa två viner är inte bara Frankrike som ursprungsland utan även druvan Chardonnay. Chardonnay klarar utmäsrkt ekfatslagring om den görs på rätt sätt och inte för mycket. Svunnen är den tid då Chardonnay osade smörkola och rostat kaffe vilket jag tror de flesta konsumenter är glada för. Dessa trista och överväldigande aromer kom från okritisk och för lång lagring på ekfat. Man ville leverera ”extra allt” i vinets aromer. Nedan en klart mer intressant billigare Bourgogne från Macon. Château Fuissé som har ett antal olika kvaliteter. Vinimportören Johan Lidby importerar vinet sedan många år till Sverige. Det är en äkta Bourgogne men kommer från det sydligare Maconais där vinerna har ett något mer rimligt pris. Vit Bourgogne är generellt tyvärr lite dyrt. Château Fuissé, Tête de Cru finns på Systembolaget och kostar 229 kronor.

Ett annat alternativ är en Chablis. Skall man få lite kvalitet på vinet och bra ekfatslagring behöver man gå upp i kvalitetsklasserna Premier Cru eller Grand Cru. Jag tycker att det räcker gott och väl med den lite billigare Premier Cru kvaliteten. En nygammal favorit som jag gillar skarpt idag är det gamla ärevördiga vinhuset Domaine Pinson som ligger mitt i staden. Man är mycket duktig i sin fathantering. Pinson importeras av Tryffelsvinet och finns i beställningssortimentet. På bilden visas husets två bästa viner i respektive kvalitetsklass. Chablis Premier Cru Mont-de-Milieu som kostar 247 kronor och husets värsting Grand Cru Les Clos som ibland finns i tillfälliga upplagor.

 

Kanske rött eller rosévin till det grillade?

Det är inte alls så tokigt med ett rött vin till den grillade fisken. Välj inte ett för kompakt och extraherat vin eller ett vin med för mycket tanniner. Det brukar inte bli en bra kombination. Men det bör vara någon struktur på vinet trots allt. Det går i detta fal bra med både lätt ekfatslagrade röda viner eller mer friska ståltankslagrade viner. Jag föredrar även här en lättare röd Bourgogne. Pinot Noir är en vän till många olika maträtter som vi vet och Pinot Noir gör verkligen inte bort sig här heller. Har man en mindre vinbudget så finns det en mängd olika bra alternativ från bland annat USA. Vi har ju under året skärskådat systemets utbud så det är bara att söka på DinVinguide.se efter bra tips.

Jag dricker även mer än gärna en riktigt bra rosé till det grillade. Jag brukar aldrig välja de billigare sakerna som oftast är för söta och sliskiga med artificiell jordgubbssmak. Jag undviker ofta Spaninens roséviner och väljer företrädesvis fransk rosé. De franska rosévinerna passar bäst till mat. Strukturen är inte så söt och syran är ofta frisk. Lura er inte på den ljusa laxrosa färgen. Det finns många gånger en förvånansvärd kraft i de laxrosa vackra vinerna från Provence och Languedoc. Ett kultvin jag gillar är skådisvinet Miraval, som kostar 159 kronor, och kommer från Provence. Ja det lite hypat och uppskrivet bara för det ägs av skådisarna Brad Pitt och Angelina Jolie.  Vinet produceras av familjen Perrin som skapar stora viner i Châteauneuf-du-Pape. Vinet har fin friskhet och rödbärighet och passar vid många tillfällen. Men lite flärd måste man ju tillåta sig ibland även om man är vinskribent. Enjoywine är importör av Miraval.

 

 

Vill man prova ett rött skulle jag i första hand välja en enklare Bourgogne som inte kostar så mycket. Röda bourgogneviner har mer återhållen frukt och är stramare i stilen än de som kommer från ”Nya Världen”. Men det finns andra alternativ från exempelvis Amerika som är mer vänliga för plånboken. Varför inte prova viner från landet västerut. Sök på DinVinguide.se och få många tips där. Sofia Ander som har bra kunskap och översikt har skrivit en hel del om detta. Lycka till med grillningen i sommar.

 

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer