- Anders Levander
Fullers öl och höstmörker
Fullers öl och höstmörker
När löven gulnar och regnet piskar på fönstren är det gott att krypa upp i bästa fåtöljen med ett riktigt gott glas öl. Fullers från London är en av mina favoriter och har så varit i många år. Inget nytt och överhumlat coolt utan bara klassiskt gott.
Fullers öl och höstmörker
London har det mesta och även ett klassiskt bryggeri, Fullers. Ett traditionellt och nästan musealt bryggeri som ligger mitt London. När bryggeriet etablerades var platsen långt från händelsernas centrum och en jordbruksbygd. Idag är det mycket charmigt att besöka Chiswick vid Themsens strand. Man startade det hela redan så tidigt som i slutet av 1700-talet. Den brittiska bryggerinäringen har därefter genomgått många kriser och förändringar. Här har det varit både kris och succé. Bryggerinäringen har alltid varit utsatt för både konkurrens från hembryggeri och Engelsk politisk klåfingrighet. Att läsa om Fullers historia och bakgrund är spännande med många omsvängningar och nytänkande. Den för tiden då gillade smaken vad avser öl har i det engelska samhället förändrats allteftersom de 250 åren Fullers varit aktivt. Från den historiskt så populära mörka fylliga London Porter till dagens olika typer av lageröl.
Fullers lever vidare med sina traditioner och kan nog uppfattas som lite konservativt. Men är detta verkligen bara dåligt? -Nej det tycker inte jag. Det kan många gånger vara bra ibland att stå kvar med något som gillas av konsumenterna. Vi har ju sett en stor ölvåg under senare år. Detta gäller inte bara i Sverige utan även runtomkring i världen. Vilket är inspirerande att se och vi välkomnar givetvis detta. Ölvärlden berikas och vi konsumenter får flera val. Dock glädjs jag ändå av att gå tillbaka till något fint och traditionellt. En Fullers London Pride eller en ESB exempelvis i ett högt glas som serveras med rätt temperatur.
Sverige är faktiskt en av bryggeriets största exportmarknader. Det är tydligen fler än bara undertecknad som gillar traditionell engelsk ale i Sverige. Fullers är inte ett stort företag som man kanske tror. Företaget köptes upp för några år sedan av en stor japansk bryggerijätte med många kända varumärken. Koncernen som tidigare även innehöll hotell, pubar och restauranger har avskiljts och ägs numera av de gamla ägarna. Fullers är med andra ord ett tämligen litet företag om det jämförs med stora världsgiganter som Heineken eller Carlsberg på den internationella ölscenen. Jag gillar småskalighet med kvalitet.
Skillnaden på öl och öl
Många har kanske tänkt på att ölen smakar och har annorlunda aromer på puben än vad den gör när du häller upp din öl i hemmet. Detta stämmer faktiskt många gånger. Din öl du får upptappad i ditt glas skiljer sig något åt i jämförelse med den svenska varianten. Real Ale, som ölen heter på puben är den ursprungliga som varken filtrerats eller har någon tillsats av kolsyra. Alkoholhalten är även något lägre än flaskölen. Nackdelen med denna Real Ale är att den har kort livslängd. Fatet som öppnats behöver konsumeras inom 3 dagar enligt Fullers. Ditt öl som säljs på flaska genomgår en lite annorlunda behandling så att det behåller sin friskhet. En viss skillnad kan dock märkas där pubölen har en litet bredare smakpalett och ett något större aromomfång. Men absolut inget jag tänker på när jag provar de svenska varianterna hemma igen. Vi har idag en mängd spännande öl i Sverige, trots detta gillar jag Fullers öl som omväxling till överhumlad IPA. Om jag väljer en favoritöl är det nog husets ESB. Öl som passar vid de flesta tillfällen och är riktigt bra till mat. London Pride är heller inget dåligt val och jag får musiken på köpet, läs nedan.
Fuller’s London Pride, Nr 1642, 21:90 330 ml
Klassiker på Systembolaget sedan många år. Andra brittiska sorter har åkt ut och in i sortimentet men London Pride ligger stabilt kvar. Detta öl såg dagens ljus 1959 och gjordes ursprungligen bara på fat. Jag tänker alltid på The Clash och London Calling när jag dricker detta öl. Varför vet jag inte men det är en skön känsla och ölet smakar gott. Färgen är lite orange och skimrande och får mig att tänka på apelsiner. Tydlig maltig doft med både torkad frukt och klassiskt danskt rågbröd. Smak av klassisk apelsinmarmelad på rostat bröd med lätt humlearom. Knäck och pomerans är andra smaker som kommer i mitt sinne. Det som slår an är den fina harmonin och balansen utan att något sticker ut och är kantigt. Gott klassiskt engelskt öl bara med en alkoholhalt om 4,7 %. Finns även i 500 ml buteljer.
Fuller’s ESB, Nr 11405, 24:90 330 ml
Färgen är bärnstensfärgad och inbjudande med rödbruna toner. Komplex doft med torkade aprikoser och vörtbröd med pomerans. ESB är en special bitter med bra balans och fin bredd i både doft och smak. Smaken är balanserad med lätt sötma, torkade apelsinskal och trevlig fyllighet. För mig är det en öl som passar utmärkt till svensk husmanskost men lika gärna som ett avkopplande och kontemplativt öl. Lättdrucket trots sin fyllighet och relativt höga alkoholhalt om 5,9 %. Ett öl för mig. Finns även i 500 ml buteljer.
Fuller’s Old Winter Ale, Nr 11640, 32:90 500 ml
Man vet att hösten är i antågande när Fullers Winter Ale står på Systembolagets hyllor. Försäljningsstart är den 1 november. Winter Ale är optimalt när mörkret faller och elden sprakar i eldstaden. Time for Winter Ale! Färgen är varmt brunröd. Doften för mig till barndomen med Skogaholms sirapslimpa. Torkade aprikos och apelsinskal med sötma. Smaken är oväntat komplex med massor av nyanser med både beska och sötma. Smak av torkad frukt, mörkt bröd med sötma och kryddighet. Långt harmoniskt avslut med lite nyanser av sirap och farinsocker. Tusan så gott detta öl är för en frusen höstsjäl. Man vill bara ha en klunk till. Alkoholhalt om 5,3 %.
Fullers öl och höstmörker
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Anders Levander
Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner
Läs mer om Anders