Svenska flaggan
Siciliens viner, Anders Levander
Skriven av Anders Levander

Siciliens viner

DinVinguide.se har precis besökt det vackra Sicilien. Årets höjdpunkt är "Sicilia en Primeur". Varje år samlas vinjournalister från hela världen och provar vin så det står härliga till. Sicilien är en av Italiens största vinregioner med stor mångfald. Läs om Siciliens viner.

Bild från DinVinGuide

Siciliens viner

Sicilien är en exotisk ö som har en fantastisk mångfald både vad gäller vin och natur. Vinarealen är 100.000 hektar vilket är lika stort som exempelvis Tysklands och Sydafrikas vinarealer. Här finner du allt, vitt, rosé, rött och sött. Det är en härlig vinskatt ön har och nu har kvaliteten höjts väsentligt under senare år. Givetvis finns det fortfarande industriella klumpiga bulkviner men det bubblar av nyskapande här. Vem har inte hört om Etnas viner under de senaste tio åren. Men det stannar inte bara där, tro mig. Många områden har fått en nytändning. Sicilien är på gång med något nytt och spännande.

 

Bild från DinVinGuide

Det är framförallt de vita vinerna jag fascinerats av under mina provningsdagar. Siciliens viner, de mest spännande, har alltid uppfattats som röda och kraftfulla. Detta stämmer inte riktigt idag tycker jag, utan de vita vinerna är minst lika spännande. Vem kan tro att denna soldränkta ö kan producera eleganta svala vita krispiga viner. Jo så är det. Vad är hemligheten? Sicilien är bergigt och har många odlingsplatser på hög höjd. Samt rikligt med vind som kyler ner under nätterna och dessa kan vara rejält svala. Vidare har den yngre generationen lärt sig hur man kan göra moderna vita viner trots de många soltimmarna. Man har 2 500 soltimmar att exempelvis jämföra med Languedocs 1 800.

Vår talangfulla och mycket kunniga Master of Wine, Madeleine Stenwreth höll en intressant Master Class för oss vinjournalister i Syrakusa. En av hennes poänger var just att de vita vinerna imponerade stort på henne. Generellt menade Madeleine att Siciliens viner har blivit mer spännande idag. Få saknar de stora, koncentrerade och överekade viner som var legio för några år sedan. Sicilien är på rätt väg menar många. Vidare har öns ursprungliga druvor kommit mer i fokus istället för bara de tidigare så populära internationella druvorna. Varför en chardonnay från Sicilien när du kan välja ett vin gjort på carricante.

 

Bild från DinVinGuide

Vita viner

Druvor som carricante, grillo, cataratto och zibibbo är lokala skönheter som kan skapa överraskande trevliga viner. Flera av dessa druvor har andra namn i andra regioner så det är inte bara på Sicilien de odlas. Exempelvis druvan grillo som är en korsning mellan cataratto och zibibbo skapa härligt personliga viner. Historiskt var det druvan för öns berömda Marsala. Då Marsala fallit mer i glömska hos många konsumenter inriktar man sig numera på att även göra torra bordsviner på denna druva. Ett trevligt vin är vinmakaren Caruso & Mininis grillo.

Siciliens viner, Anders Levander

Andra vita viner som imponerade stort på mig är Etnas vita viner gjorda på druvan carricante. Etnas viner har idag nått lite kultstatus tyvärr och priserna stigit därefter. Men det finns fortfarande fynd att göra. En producent som gör både röda, vita och rosé som är värda att leta efter är Benanti. En traditionsrik producent som varit en föregångare för eleganta viner från Etna. Jag fascinerades av både de röda som de vita vinerna.Siciliens viner, Anders Levander

Även torra viner gjorda på den aromatiska druvan zibibbo (muscat) är fantastiska till öns mat. Grillad bläckfisk och torr zibibbo är en höjdare. Flera av oss journalister höll torra viner gjorda på zibibbo som favorit bland de vita. Ett av öns bästa vita viner är dock sött. Donnafugatas, Ben Ryé. Druvan är även här den spännande zibibbo.

sött vin

Min slutsats efter dessa dagar på Siciliens förtrollade ö är. -Glöm att det bara produceras trista industriella bulkviner eller koncentrerade överekade röda viner. Det finns så mycket mer spännande saker på ön. Sicilien har haft ett lite skamfilat rykte men glöm även detta. Ön har en fantastisk gastronomisk tradition med influenser från många håll. Mångfalden är dess styrka. Skaldjur och fisk är av världsklass och med de moderna vita vinerna tillsammans så är det en njutning att beställa in mat och vin på de otaliga restaurangerna längs havet. Vidare har prisnivån inte nått den vi har i övriga Europa riktigt ännu. Du får hög kvalitet för dina pengar här. Så res till Sicilien och upplev det exotiska vi faktiskt har även i vårt eget Europa.Siciliens viner, Anders Levander

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer