Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne och andra bubblor
Skriven av Anders Levander

Champagne och andra bubblor

Boken "Champagne och andra bubblor" är ett tips på en riktigt bra julklapp för er som gillar bubblande vin. Min kompanjon Fredrik Schelin har precis utkommit med sin andra bok om bubbel. Den är riktigt bra och jag rekommenderar den till alla - expert som novis, alla kan finna något här.

Bild från DinVinGuide

Champagne och andra bubblor

Champagne är ett av världens starkaste varumärken och har så varit under många hundra år. Drycken som är mytomspunnen, klassik och så underbart god. Vid historiska händelser vad skålar man i? Jo, just champagne. Vad firar man med i familjen? Jo, champagne. Champagne har en roll för många i livet. Det är lyxigt och ganska dyrt. Jag har personligen en klockarkärlek till just champagne. Jag har besökt området åtskilliga gånger sedan slutet av 1970-talet och sett områdets stora förändring. Det mest spännande för mig har varit att upptäcka alla fina och personliga odlarchampagner. Jag hade inte en aning om detta innan jag reste runt i området Champagne för många år sedan. De stora och kända champagnehusen har ju varit kända under lång tid och så även för undertecknad. Champagne som dryck och område har en viktig plats i mitt hjärta och denna känsla har till och med förstärkts genom Fredriks nya bok.

Min kompanjon och kollega Fredrik Schelin har författat sin andra bok om området tillsammans med Sara Cameron som står för bokens illustrationer och fotografen Raphael Cameron. Denna andra bok är enligt mitt förmenande ännu bättre på många områden än Fredriks förstlingsverk. Inte minst språket flyter och texten är lättläst. Jag skickar en särskild tanke och tack till redaktör Anders Ström för detta. Fotot är magnifikt, som alltid när Raffe är i farten. Raffe har även hjälpt oss med foto under många år så hans kompetens känner vi väl till. Personligt och inte minst vackert är även Saras illustrationer som lättar upp och skapar en helhet för boken. Det är en vacker och greppvänlig bok som lyser upp i höstmörkret. En bok som passar alla. Både dig som är novis och dig som kan en del men vill veta mer.

Boken presenterar givetvis de större vinhusen, men även en och annan mindre känd producent har fått utrymme, vilket är positivt.  Vidare har ett stort utrymme lämnats åt annat bubbel, sådant som inte är champagne. Avsnitt jag framförallt inspirerats av är det Brittiska bubblet samt Spaniens stora intressanta produktion av Cava och andra bubbelviner. Jag har, trots många år i branschen, lärt mig en hel del om bubblande vin av Fredriks bok.

Fredrik Schelin har skrivit en lättläst och vacker bok utan pekpinnar eller ett uns av snobbism

Champagne och andra bubblor

Det jag verkligen gillar med Fredriks bok är att drycken champagne presenteras på ett rättframt sätt och utan krusiduller och utan ett uns av snobbighet. Vidare har Fredrik inte några pekpinnar eller överförmyndarattityd om hur, var och när champagne ska drickas. Förutom på en punkt – Fredrik avskyr flöjtglasen då de inte visar upp drycken på sitt bästa sätt. Jag som känner Fredrik på närmare håll än bara som författare vet att glasens utformning och kvalitet är något han brinner för. Jag håller helt och hållet med honom i denna ståndpunkt. Det är klart som korvspad att t.ex. pinot noir och nebbiolo skall drickas i glas som framhäver druvornas särprägel och kvalitet. Detsamma gäller i även i högsta grad för champagne och givetvis även andra drycker.

På redaktionen kallar vi honom understundom Kung Bubbel. Hans kunskaper om champagne och annat bubbel är gedigna, vilket gör det enkelt att följa hans tankar och reflektioner. Inget snobbigt tjafs utan rak och ärlig kommunikation om drycken vilket är positivt. Detta är förmedlat på ett bra sätt i boken. Det är inte jobbigt att ta till sig kunskapen och en bra känsla infinner sig under läsningen. Det är viktigt att informera om att det inte bara är champagne som är i bokens fokus utan även andra, minst lika spännande mousserande drycker från exempelvis Sydafrika, Italien, Spanien, Storbritannien och till och med våra egna bidrag från Sverige.  Sverige har ju verkligen blommat ut som producent av bubblande viner under de senaste åren, vilket är kul.

Boken kan köpas signerad på www.swedenwineclub.se eller i en bokhandel nära dig.

Jag kan varmt rekommendera Fredriks bok Champagne och andra bubblor. En perfekt julklapp.
Bild från DinVinGuide

Champagne och andra bubblor

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer