Svenska flaggan
Chablisskolan Le Domaine d'Henri
Skriven av Anders Levander

Chablisskolan Le Domaine d’Henri

Kungen av Chablis, Michel Laroche har dragit sig tillbaka. Fram träder dottern Margaux Laroche. Viner med både finess och tyngd är vinhusets motto med sann chabliskänsla. Det är viner som är värda att leta efter. Dock kan du bara köpa vinerna genom privatimport. För dig som inte vet hur det fungerar läs artikel längst ned.

Chablisskolan Domaine d’Henri

Domaine d'HenriFörsta gången jag träffade Michel Laroche var 1979. Jag var då ekonomistudent och på väg till skidåkning i franska alperna. Vi var ett gäng på fyra glada killar som gillade skidåkning stort. På väg ner genom Europa föreslog jag att vi skulle bunkra lite bättre vin som vi kunde dricka under våra afterskikvällar i Meribel. Sagt och gjort så svängde vi av motorvägen till Chablis. Vi kom fram på eftermiddagen och skulle bara göra ett kort stopp och köpa vin. Den förste jag träffade var sagda, Michel Laroche. En man mitt i de trettio åren, vital och kraftfull. Han bjöd in hela gänget på vinprovning vilket vi inte tackade nej till. Det korta stoppet slutade i en våldsam fest och det var inte att tänka på att sätta sig i bilen för vidare färd till de franska alperna. Vi kom sedermera att lämna Chablis ett helt dygn senare. Chablisvinet tog sin ut sin rätta tribut dagen efter som ni förstår, men glada var vi. Två saker fick jag med mig från detta första möte med Michel Laroche. Kärleken till Chablis och dess viner samt en vänskap med Michel och hans familj för livet. Ja, jag fick även med mig ett antal buteljer chablisvin.

I veckan besökte Michels dotter Margaux Sverige. Efter att Michel, år 2010 sålde hela sitt vinföretag inklusive rätten till namnet Laroche, startade familjen på ny kula. En hel del av de bästa vingårdarna behölls och efter att hyreskontrakten på vingårdarna gått ut så började man sin egen vinproduktion för ett antal år sedan. Första årgången från Domaine d’Henri är 2012. Ett mycket vackert och modernt vineri byggdes upp med dottern Margaux vid rodret. Denna gång sattes framförallt naturen och den hållbara vinproduktionen i förarsätet. Margaux är besjälad av att göra viner enligt naturens lagar och bland annat minimera svavlet. Genom att familjen Laroche förfogar över några av Chablis bästa vinmarker behöver man inte köpa in druvor. Lägena man äger i framförallt Fourchaumes, är mycket bra. Fourchaumes är ett av de mest kända premier cru lägena i Chablis. Det är faktiskt något av det första man ser på vänster hand när man närmar sig Chablis stad från norr. En vacker långsträckt vingård som vänder sig mot syd och väst. Fourchaume har en lång och vacker historia och är framförallt känt för sina eleganta viner. Med det nya klimatet i Chablis med varmare växtperiod är det viktigt att tima skördetillfället så inte vinerna blir alltför fylliga och rika i detta varma läge som Fourchaume har. Chablis viner bygger ju som bekant mer på klassisk mineralitet och fräschör istället för kraft och koncentration. Denna balansgång klarar Margaux av på ett föredömligt sätt.

Domaine d'Henri är en ny producent i Chablis med gamla anor. Det är Michel Laroche 2.0, men nu i dottern Margauxs regi.

Chablisskolan Domaine d’Henri

Vinhusets pärla bland sina vingårdar är en mindre del av Premier cru Fourchaume. Vingården planterades av Margauxs Laroches farfar redan år 1937. Druvorna från denna mycket gamla vingård används till vinet Hèritage som är flaggskeppet bland husets viner. Bra lägen med gamla vingårdar är en av hemligheterna bakom kvaliteten för vinerna som Margaux Laroche skapar.

Vad som fascinerar är att hennes viner har både kraft och elegans utan att överhuvudtaget vara för koncentrerade eller extraherade. Det är ädel chabliskänsla i vinerna med hyfsat men inte alltför breda axlar. De senare årgångarna är bäst. Inlärningskurvan har inte varit alltför brant. De ursprungliga årgångarna var bra men de är faktiskt bättre idag, tycker jag. Varsam fathantering med låg svavelhalt gör det angenämt att para vinerna med mat. Det är mer utpräglade matviner än pratviner. Viner som knyter ihop måltiden nästan oberoende av vad det är på tallriken. Perfekt tillsammans med skaldjur och fisk, då både stekt som kokt eller varför inte ugnsbakad. Jag provade vinerna tillsammans med lagrad ost och det var en underbar kombination. Glöm det där med rött vin och ost. Vitt vin är bättre och viner från Chablis är kanske något av det bästa du kan ha till framförallt hårda lagrade ostar.

Namnet Domaine d'Henri är ett erkännande till Michels far Henri Laroche.

Chablisskolan Le Domaine d’Henri

Det är fascinerande att nu träffa denna unga kvinna igen som idag är en fullfjädrad vinmakare. Margaux har sannerligen gått i pappa Michels spår och utvecklat det hela ett snäpp till. Jag menar att hennes viner kanske till och med i vissa fall överglänser den gamla chabliskungens viner. Vem kunde tro detta då jag träffade en blyg Margaux på en privat middag i Chablis. Hon var blott tio år då. Idag sätter hon prägel på ett av Frankrikes mer spännande vinområden. Jag lyfter på hatten för familjen Laroche.

Vinerna jag provade var;
2018 Chablis 1er Cru Homme Mort VV, 400 kronor
Bild från DinvinguideDen stora skörden 2018 räddade Chablis från ett totalt kaos. Skördarna hade varit minimala under många år tidigare med katastrofala små skördar och vissa år klent resultat. Men nu var gud på chablisodlarnas sida. En stor och öppen årgång som gav charmiga viner. Öppen välkomnande stil med omedelbar drickglädje. Inget vin att spara för länge, utan njut nu. Druvorna har för övrigt vuxit på Chablis gamla galgbacke. Öppet och charmigt vin som visar vad en delikat hand kan göra med sina druvor. Varför inte till påskens olika laxrätter.

 

 

 

2019 Chablis Saint Pierre, 235 kronor
Bild från DinvinguideEn av mina bättre village chablis jag provat för årgång 2019. Årgången är riktigt bra och visar på typiska chablisaromer som salt mineralitet, hög syra och elegant karaktär av druvan chardonnay. Avslutet är behagligt och relativt långt. Viner är fylligt, rikt och har en genuin känsla av Chablis terroir. En riktigt bra kamrat till kyckling eller kalvkött med sin rikedom. Ett riktigt bra hantverk i chablisverkstaden.

2017 Chablis 1er Cru Fourchaume Héritage
Bild från DinvinguideJuvelen i kronan av Margauxs olika viner. Druvorna kommer från vinstockar som farfar Henri planterade redan år 1937. Årgång 2017 var mycket liten men är naggande god med mycket struktur. Viner från årgång 2017 är mer kraftfulla och koncentrerade än vanligt. Vinet har delikat mineralisk struktur med både koncentrerad frukt och komplexitet. Salt och syra är det som kommer i mitt sinne när jag provar detta mycket goda vin. Ett vin som klarar många år till i din vinkällare och kommer att utvecklas vidare. Brava Margaux för ett fint arbete i vingården och i vinkällaren.

Bild från DinVinGuide

Chablisskolan Le Domaine d’Henri

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer