Svenska flaggan
Chablisskolan - Chablis olika Grand Cru lägen
Skriven av Anders Levander

Chablisskolan – Chablis olika Grand Cru lägen

Det är förvånansvärt hur känt Chablis Grand Cru och dess viner är med tanke på områdets relativa litenhet. I denna artikel på DinVinguide kommer vi att redogöra för växtplatserna för gräddan av områdets viner - Chablis Grand Cru.

Chablis olika kategorier.

De flesta vinintresserade känner till Chablis viner på något sätt eller kanske tillhör den skara som dricker dem regelbundet. Vinerna från Chablis kategoriseras i fyra olika klasser:

Petit Chablis, Chablis eller Chablis Village som vissa kallar det, Chablis Premier Cru och slutligen Chablis Grand Cru. Området som har rätt att sätta Chablis på etiketten uppgår till cirka 4.500 hektar totalt av planterad vinmark. Det finns ytterliggare arealer som tillhör det tillåtna området men där man inte har rätt att plantera vinrankor. Detta är starkt reglerad från såväl franska myndigheter som EU. Europa har ju som bekant en överproduktion av vin sedan många år.

Chablis Grand Cru består av sju olika lägen, för vilka man får sätta beteckningen Grand Cru på etiketten. Detta är, som de flesta förstår, mycket viktigt och eftertraktat. Priset för en butelj Grand Cru är betydligt högre än för övriga kategorier. Grand Cru arealen är mindre än två procent av hela Chablis och antalet flaskor uppgår till drygt en procent av total produktion. Det är med andra ord en liten rännil av Grand Cru viner vi har tillgång till, i jämförelse med total mängd Chablis som produceras. Nedan presenteras de åtta olika Grand Cru lägena. Ja ni läste rätt, det finns sju olika lägen som har rätt till Grand Cru men vi är ju i Frankrike så det finns även en åttonde Cru. Moutonne som är ett ”Monopôle” och sträcker sig över två olika lägen – Vaudésir och Preuses – är det åttonde Grand Cru läget.

 

Bild från DinVinGuide

Bougros 12,6 ha

Det finns en mängd olika stavningar på detta läge som en historisk påminnelse om att den muntliga traditionen var viktig under Medeltiden. Bougros har alltid, med sitt läge nära floden Serein, varit extra utsatt för frost och planterades relativt sent. Bougros ligger i ett syd- och sydvästligt läge med dags- och eftermiddagssol. Bougros är kuperat och har ett tjockare jordlager ju högre upp man når mot Les Preuses. Vinerna från Bougros brukar betecknas som mer robusta och mindre eleganta. Den stora stjärnan här är Domaine William Fevre som skapar eleganta och komplexa viner från detta läge.

Les Preuses 11,4 ha

Les Preuses ligger på toppen av Grand Cru berget och gränsar mot det kända Premier Cru läget Fourchaume. Det är dags- och kvällssolen som härskar i det nordliga Les Preuses. Lutningen är kraftig och har mycket bra dränering. Över kalkstensklippan vilar ett kompakt lerlager som på sina ställen är djupt. Vinerna kan skilja sig markant beroende på var de växer. Vad är då Les Preuses känt för? Jo paradoxen att Les Preuses kan skapa både kraftfulla som eleganta viner beroende på växtplatsens läge. Vissa nämner gräsighet och persika i aromerna för dessa viner. De kraftfullare vinerna tjänar på längre lagring och uppvisar då härligt komplexa smaker och dofter. Den okrönte kungen i Les Preuses är den skygge och skicklige Vincent Dauvissat. Även La Chablisienne gör ett hyggligt vin härifrån.

 

Vaudésir 14,7 ha

Vaudésir är Chablis näst största Grand Cru område. Läget ligger perfekt i söder med delar som sluttar brant i en skyddat läge. Historiskt var det här det mest omtalade och uppskattade läget hos de vinodlande munkarna i gamla tider. Det skyddade varma läget var fördelaktigt. Idag, med den globala uppvärmningen, är situationen annorlunda. Vinerna kan ibland bli lite för koncentrerade och fylliga om druvorna får hänga för länge på stockarna före skörd. Området brukar omtalas som Drottningen av Chablis då vinerna ofta har en lättsam och feminin stil. Blommiga aromer med mandel, nötter och honung är inte ovanligt i en mer mogen Vaudésir. Subtilitet och mogen frukt är ofta en bra beskrivning på ett ädelt vin från Vaudésir. Bästa producenterna är Domaine Louis Michel och Domaine des Malandes.

Grenouilles 9,4 ha

Grenouilles är beläget mitt på Grand Cru berget mellan Vaudésir och Valmur och är det minsta sett till arealen. Den nedre delen gränsar till floden Serein som delar hela Chablis i två delar, högra och vänstra stranden som fransmännen uttrycker det. Floden fungerar som en temperaturreglerare och dagarna blir lite svalare med relativt varmare nätter. Namnet härstammar säkert från alla grodor som fanns i närheten av Serein. Grenouilles betyder grodor på svenska. Läget är sydligt med mycket dagssol. Grenouilles är ofta ansett som en syntes av de olika lägena – och det ligger ju också mitt i området. Vinerna har vanligen något lägre mineraltoner och kan drickas relativt unga med sin fina lätthet. Den stora spelaren här är La Chablisienne då man äger den största delen av Grenouilles. La Chablisienne gör riktigt bra viner från detta läge som kan lagras länge för den som gillar komplexare viner. Men även Domaine Louis Michel och Domaine Droin brukar få till det bra. Nedan visar Hervé Tucki upp La Chablisiennes toppcuve Château Grenouilles.

Bild från DinVinGuide

Valmur 13,2 ha

Valmur gränsar till det berömda Les Clos vilket kanske har hämmat Valmurs berömmelse. Stilen är mer maskulin och har en hel del mineraler och rökighet i smaken. Exponeringen är både sydlig och västlig vilket ger dags- och kvällssol. Då vinstockarna har olika lägen inom Valmur, är stilen på vinerna varierande. Vinerna kan beskrivas från maskulina till subtila och det beror till stor del på vinstockarnas läge, men givetvis även på odlarens intentioner i vinmakningen. Jag tycker att Valmur ofta har en lätt rökighet, vilken kan liknas vid en skotsk matltwisky. Vinerna från Valmur tål relativt lång lagring. De bästa producenterna här är de båda firmorna Moreau. Christian och Louis är kusiner och båda gör riktigt bra viner från Valmur. Men Domaine Raveneu är nog bäst ändå.

Dom Louis Moreau maj 15 018Dom Louis Moreau maj 15 016

 

 

 

 

 

Les Clos 26,1 ha

Les Clos eller ”Bid Daddy” som vissa kallar detta läge för är det avgjort mest berömda Grand Cru läget i Chablis. Andra kallar Les Clos Kungen av Chablis. Det är även det största och omfattar en fjärdedel av hela Grand Cru berget. När man står i den lilla staden Chablis och blickar norrut ser man Les Clos med sin skogsklädda topp. Läget ligger i ett perfekt söderläge med stark lutning. Det var med största sannolikhet här munkarna först planterade sina vinrankor. Namnet härstammar från att området tidigare var muromgärdat av munkarna. Jordmånen är mycket kalkrik och stenig. Ett tunt jordlager om cirka 80 centimeter ligger på en solid kalkklippa. Detta ger vinerna sin kraftfullhet och höga mineralitet. Vinerna tar lång tid på sig för att visa upp hela sitt register. En lagrad Les Clos uppvisar fantastisk komplexitet om det är en skicklig vinmakare som gjort det. Vinerna klarar mycket lång lagring i källaren. De två bästa och mest kända odlarna i Les Clos är Domaine Raveneau och Vincent Dauvissat. Jag har nyligen provat en Les Clos Hospice från Domaine Louis Moraeu som var fantastisk från årgång 2010, se bild nedan. Den högra bilden visar en butelj Les Clos från Vincent Dauvissat.

Bild från DinVinGuide

Blanchot 12,7 ha

Om man kommer till Blanchot på våren lyser jorden nästan vit. Namnet kommer säkerligen från den vita kalkrika jordmånen. Blanchot är det mest östliga läget och har morgonsol och dagssol. Vingården sluttar relativt brant och innehåller en hel del blålera på en solid kalkklippa. Jordlagret är relativt tunt. Blanchot brukar beskrivas som de mer lätta och eleganta vinerna av de olika Grand Cru vinerna. En Blanchot brukar ofta vara sublim och ha fina aromer av vita blommor och apelsinblom. Viner från Blanchot kan konsumeras relativt tidigt. Den mest berömda vinmakaren med Blanchot på programmet är Laroche med sin Réserve de l’Obédience. Även Domaine Raveneau gör en fantastisk Blanchot.

Bild från DinVinGuide

La Moutonne 2,4 ha

Vad vore Frankrike utan alla sina undantag. La Moutonne är det åttonde Grand Cru läget av de sju! Detta är en historisk vingård som tillhörde munkarna före franska revolutionen. Idag äger Domaine Long-Depaquit denna mindre vingård som ligger i ett perfekt skyddat sydligt läge i en naturlig amfiteater. La Moutonne består till största delen Vaudésir och till en mindre del Les Preuses. Vinerna är snarlika de som kommer från Vaudésir men är ännu mer präglade av det varma skyddade läget. Familjen Bichot i Beaune äger Domaine Long-Depaquit sedan många år. Vinerna är uttrycksfulla och varma i stilen med en hel del kryddighet. Inslag av apelsinblom och timjan är inte ovanliga beskrivningar på aromerna.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer