- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Skörden i Chablis 2014 – Chablisskolan
Skörden i Chablis 2014 – Chablisskolan
Skörden i Chablis 2014 – Chablisskolan
Dinvinguide.se har precis återvänt från ett tvådagars besök i Chablis i Bourgogne. Alla som på något sätt är involverade i vinnäringen är spända när det är skördetider. Frågan är – hur är skörden?
De flesta som är vinintresserade följer vädret på något sätt. Vinproducenterna är mycket beroende av vädret och årgångarna skiljer sig ibland markant åt beroende på hur vädret gestaltat sig under säsongen. I Sverige hade vi en fantastisk sommar 2014, kanske den bästa sommaren i mannaminne. Jag är min egen lilla hobby-meteorolog då jag seglar en hel del och har därför en del teorier. Den oftast rådande vinden i Sverige är sydväst. Lågtryckspassagen från Atlanten bestämmer vädret till stora delar i landet. Om lågtrycken inte passerar Skandinavien utan går lite mer söderöver så förändras vädret markant. Det blir regniga! kalla somrar i Frankrike och Italien och samtidigt mer högtrycksbetonat väder i Sverige. Detta skedde i år. Exempelvis har Italien haft riktigt dåligt väder.
Vid mina kontakter med vinproducenter i Italien så har nästan samtliga varit bedrövade. Jag har även själv rest i olika vinproducerande områden under växtperioden och med egna ögon sett att det inte varit särskilt bra förutsättningar. Italien har drabbats av det dåliga vädret och kvaliteten på vinerna verkar ha påverkats negativt på många ställen. Även kvantiteten är betydligt lägre än vanligt med minskade skördar på upp till trettio procent på många platser.
Vad gäller Bourgogne och specifikt Chablis, så verkar det som om årgången 2014 kan ha räddats av det goda vädret under september. Nu skall man ta alla franska rapporter med en nypa salt. I exempelvis Bordeaux brukar nästan varje årgång betecknas som bra och vissa fantastiska. Det är givetvis marknadsföring. Ingen vinproducent vill ju tillstå att årgången är dålig och att vinerna implicit inte är bra. I Chablis var många riktigt bedrövade i juli och augusti. Det var både kallt och regnigt. Men september har varit riktigt bra i Chablis. Nordliga vindar som torkar upp bland vinstockarna och en hel del sol. Rötangreppen har därmed inte varit så besvärande. Druvorna har mognat med solen och värmen.
Efter förra årets trista årgång, 2013, är vinproducenterna i området glada över att få en hyfsad årgång. Årgång 2014 kommer kanske inte att gå till historien som den bästa, men är klart godkänd. Det skall dock noteras att det fortfarande är lite tidigt att uttala sig om årgången på detta tidiga stadium. All frukt är inte skördad från vingårdarna och musten har knappt börjat jäsa i sina tankar så tvärsäker kan man givetvis inte vara.
Vid kontakt med kvalitetsproducenten Domaine des Malandes får jag information om att de sista druvorna kommer att skördas denna vecka, som slutar den 28 september. Lyne Marchive, som är ägare till Domaine des Malandes, är nöjd med både kvaliteten och kvantiteten. Årgången kännetecknas av elegans och friskhet menar Lyne. Hon verkar riktigt nöjd då jag talar med henne. Lyne nämner karaktärer som balans, mineraler och syra för årgången.
Domaine Laroche tillhör en av de större vingårdsägarna och producenterna i Chablis. Vid deras sedvanliga skördefest kunde vi själva inspektera och även skörda druvor i bland annat vingårdsläget Vau de Vey som är ett Premier Cru läge. Vau de Vey är brant med bra vattenavrinning. Druvorna visade sig inte ha några större rötangrepp och frukten såg riktigt fin ut. Laroches chefsvinmakare Gregory Viennois som har ett antal årgångar som han varit ansvarig för menar att 2014 är en klart intressant årgång. Stilen är framförallt elegant och kan liknas vid årgångarna 1996 och 2008. Dessa två årgångar gav klassiska chablisviner med hög syra och typisk chablisstil, med mycket mineralitet.
Årets frukt hade tjocka skal med få övermogna druvor. Jag kunde själv se detta då druvklasarna var gröna och inte ljusgula till gula, vilket är fallet vid mycket mogna druvor. Syran kommer att vara hög och pH-värdet lågt, vilket borgar för lagringståliga viner. Syran är en oerhört viktig komponent för ett chablisvin. Gregory menar att vinerna kommer utmärkas av bra balans och fin syra med tydlig mineralitet och aromrikedom. Alkoholhalten kommer att vara mer återhållen, vilket är positivt då vi under de senaste tio åren sett några årgångar med relativt hög alkoholhalt, vilket ger mindre balanserade viner. Juli och augusti var regniga och kalla men september fin med sol och lätta vindar. Det är september som avgör hur vinerna slutligen blir, säger Gregory avslutande.
För att sammanfatta Chablis årgång 2014 så kommer det att resultera i en klassisk Chablis. Utmärkande är balans och elegans i fin kombination med bra och tydlig mineralitet. Vinerna kommer att ta tid på sig för att visa upp hela sitt register. Detta gäller framförallt de bättre kvalitéerna som Premier och Grand Cru. Vinerna kommer vidare att tåla lång lagring för sin utveckling av komplexitet och aromrikedom. Det är som sagt mycket tidigt att exakt uttala sig om årgången på detta tidiga stadium men jag tror att vi kommer kalla årgång 2014 för klassisk när vi sedermera ser tillbaka på dessa viner.