Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bordeaux det glömda vinet på Systembolaget
Skriven av Anders Levander

Bordeaux – det glömda vinet

För tjugo år sedan var det nästan Bordeaux för hela slanten på Systembolaget. Idag lyser detta berömda vin med sin frånvaro på bolagets hyllor. DinVinguide.se provade trevliga bordeauxviner i veckan.

Bordeaux, tidigare det mest populära röda vinet.

Det är fascinerande att se hur vinvärlden har ritats om under senare år. Går vi drygt hundra år tillbaka i tiden var de tyska vinerna prisledande och matchade även priserna från de främsta slotten i Frankrike. Idag ser verkligheten annorlunda ut även om Tyskland är på tillbakamarsch. Men få viner i världen är idag dyrare än premier cru Bordeaux. Om vi blickar cirka tjugo till trettio år tillbaka så var vinet med stort V – Bordeaux. Det var vinerna från västra Frankrike som dominerade på bolagets ”finvin” hyllor. Går man ytterligare några år tillbaka var Vin & Sprit en stor importör av viner som buteljerades lokalt i Sverige vilket kanske överraskar den yngre generationen. Jag minns flaskor från riktiga toppslott som faktiskt buteljerades i Sverige. Idag kostar dessa viner tusenlappar och tappas nu bara i Frankrike. Tanken svindlar när man ser på priser och utbud från Bordeauxs mest omtalade slott. Det är få av de stora berömda slotten som ägs av enskilda privatpersoner. Det är banker och försäkringsbolag som driver dessa vinanläggningar nuförtiden. Vinframställningen är idag i Bordeaux mer finansiellt styrd av kapitalstarka krafter än på andra platser i vinvärlden. Professionellt menar vissa andra att det dödar efterfrågan.

I Sverige verkar detta gigantiska franska vinområde nästan helt bortglömt idag. Det är faktiskt lite trist att se denna utveckling när man tänker tillbaka lite nostalgisk. Vid vinprovningarna var det viktigt att hålla noggrannt reda på årgångarna och druvblandningarna på slotten. Få andra viner kunde jämföra sig med ”The Claret”. Mycket har förändrats och övriga vinvärlden har idag hunnit ikapp kvalitetsmässigt men till rimligare priser. Med handen på hjärtat måste jag erkänna att jag personligen själv rätt sällan dricker viner från Bordeaux. Min vinsmak har ändrats och det blir mer Barolo, Barbaresco och Bourgogne på den röda sidan, vinets tre stora B när det gäller röda viner som lämpar sig till mat. Men till exempelvis höstens svamp lämpar sig ett  bordeauxvin mycket bra om svampen får sällskap av en rejäl köttbit.

 

20150727_111706_resized

 

 

Château Belgrave

Château Belgrave är ett vinslott som klassificerades som ett femte cru 1855. Det är ingen hög ranking man kan falla tillbaka på och som lök på laxen tillhör det inte heller någon av de kända kommunerna i Bordeaux som Margaux eller Pauillac. Nej inget prestigefullt att använda i marknadsföringen. Bli inte förskräckta av detta faktum bara. Vinerna är riktigt bra trots avsaknaden av ”fina anor”.

Château Belgrave ligger precis utanför gränsen till kommunen St-Julien. Husets viner kan närmast jämföras i stilen med ett St-Julien vin. Jordmånen består av ett relativt djupt gruslager ovanpå lerjorden. Dräneringen är det med andra ord inga problem med och jorden lämpar sig väl för cabernet sauvignon som idag är den dominerande druvtypen. De senare årgångarna från 2005 och framåt har mer än två tredjedelar av cabernet sauvignon i musten. Nyplanteringar genomfördes vid övertagandet 1979 och har gradvis genomförts därefter. Stora investeringar har gjorts i en ny vinanläggning för tio år sedan.

Under veckan provade DinVinguide.se ett antal olika årgångar från vinslottet Château Belgrave. Vinimportören Carovin visade upp ett antal årgångar från 2005 till 2012. Bland vinerna fanns tre berömda årgångar som 2005, 2009 och 2010. Det var slående hur bra årgång  2010 är. Idag är det fortfarande lite knutet och inåtvänt men vilken potential vinet har.

Ch Belgrave vertikal

2010 Château Belgrave, #3925, 399 kronor, ordinarie sortiment.

Till att börja med är vinet slutet men öppnar upp något efterhand. Doft och smak är fylld med mörka bär. Ja nästan svart frukt i en tät stil utan att därför vara för koncentrerat. När glaset har fått stå ett tag breder sig fina dofter av hallon, cassis, kanel och andra exotiska kryddor ut sig. Det är en tydlig mörkfruktig stil i aromerna tillsammans med mörka hallon som livar upp. Vinet har en tydlig ryggrad av tanniner och en bra syra som borgar för ett långt liv i flaskan. Vinet bör lagras några år innan det konsumeras. För er som gillar viner med lite patina kan med tillförsikt vänta tio år med att dra korken.

För nästa 400 kronor får man inte mycket vin om man söker bland de mest berömda slotten. Denna marknad har förstörts prismässigt av ryssar och kineser dessvärre men även handlarna själva i Bordeaux har hjälpt till att höja priserna till nästan löjeväckande nivåer. Jag förstår att vanliga vinkonsumenter inte köper dyr Bordeaux längre. Jag tycker att denna 2010 Château Belgrave är en möjlighet att få prova hederlig Bordeaux utan att helt ruinera sig.

Chateau Belgrave

 

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer