Svenska flaggan
Bästa vita vinerna till grillat
Skriven av Anders Levander

Bästa vita vinerna till grillat

Någon gång kommer väl regnet upphöra så vi kan tända grillen. Det ryktas om gott väder till helgen. Jag äter ofta både fisk och skaldjur, råvaror som passar perfekt att grillas. Jag har valt ut några vita favoritviner som fungerar fint till sommarens grilläventyr. Det bästa är att de inte kostar en förmögenhet då vi på DinVinguide.se vill spara pengar åt er till era råvaror inför grillningen.

Bästa vita vinerna till grillat

Det är inte bara jag som gillar att grilla utan hela vår vinprovarpanel på DinVinguide.se. När vi grillar är det inte bara kött och korv på menyn utan ofta även fisk och skaldjur. Beroende på vad du grillar och vilka tillbehör du använder så påverkar detta en hel del för vilka vinval du ska göra.

Skaldjur älskar ett friskt och fruktigt vin som inte ekfatslagrats alltför mycket. Välj ungdomlig fräschör utan alltför komplicerad smakpalett. Vitt, friskt och fräscht som Henrik Schyffert skulle uttryckt sig om han var vinskribent och inte komiker.

Till den grillade fisken kan du dra på lite mer vad gäller tyngd och komplexitet. Givetvis beroende på vad du serverar till och vilken sås du använder. Fet fisk klarar lite mer kraft i vinet och även lite ekfatslagring om du gillar det. Personligen är jag svag för chablis till både fisk och skaldjur så det blir ett av mina givna vinval.

jag är svag för chablis till både fisk och skaldjur så det blir ett av mina vinval

Jag har fokuserat på två urfranska druvor chardonnay och semillon till tre av vinerna. Båda dessa druvtyper fungerar ypperligt på annan terroir än den franska. Två olika semillonviner tipsar vi om. En som vuxit i Sydafrika blandad med kompisen sauvignon blanc och är synnerligen prisvärd. Det andra vinet är lite mer komplext och kommer från Australien. Båda är spännande och passar fint till grillad fisk. Jag har även svårt att motstå en lätt fatad chardonnay som många gånger är bästa kompanjonen till grillad fisk. Nu kommer denna chardonnay från södra Italien och är riktigt prisvärd och lätt att använda vid olika tillfällen.

Bisol Jeio Organic Brut

Bild från DinvinguideNr 77902. Pris 149 kr
Varför inte börja ditt grilläventyr på italienskt vis med en kvalitets Prosecco från den erkända vinfirman Bisol. Vinet har många steg upp på prosecco-pallen. Imponerande vin med fina mjuka bubblor, läskande frukt, stor energi och frestande toner av lime, citron, sälta, rökiga mineraler och pomelo. Bravisssimo Bisol!

Kvalitetsprosecco minsann.

Chablis Le Finage La Chablisienne, 2019

Bild från DinvinguideNr 70631. Pris 159 kr
En av mina favoriter när det gäller producenter i Chablis, pålitliga La Chablisienne. Ett kooperativ som skapar toppviner. Vinet är rent och ännu ganska ungt. Ett krispigt vin fyllt med våta stenar, mineral, lime, citronskal och gröna äpplen. Perfekt till det grillade vare sig det är fisk eller skaldjur.

Ett vin för varje vinkällare.

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet, 2019

Bild från DinvinguideNr 79175. Pris 109 kr

Liten charmör med törst efter skaldjur, ostron och grillad fisk. Mineraler till max med sälta, stenig rök, rivet citronskal, lime och grape. Uppiggande och personligt på druvan picpoul. Fransmännens självklara val då det gäller ostron. Passar även utmärkt som drink före grilläventyret.

Druvor som chardonnay och semillon passar utmärkt till det grillade vare sig det gäller fisk eller skaldjur

Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon, 2020

Bild från DinvinguideNr 2234. Pris 79 kr
Varför inte prova en mycket prisvärd sydafrikan gjord på druvan semillon och sauvignon blanc. Vinet är fyllt med tropisk frukt som kiwi, pomelo, passionsfrukt och mogen honungsmelon. Jag var tvungen att se efter två gånger att vinet faktiskt bara kostar 79 pix, det gör det!

Härligt prisvärt vin.

Mauro Chardonnay, 2018

Bild från DinvinguideNr 32008. Pris 89 kr
Det här är en riktig kameleont. Ena stunden upplevs vinet som fylligt och i andra som syrligt. Helheten landar dock på ett bra vin som känns gångbart till mycket och många. Prova gärna till grillade räkor med lite chili och koriander. Passar även till din grillade fisk. Grillat älskar druvan chardonnay.

Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon, 2019

Tyrrell's Wines Hunter Valley Semillon, 2019Nr 6947. Pris 129 kr
Ännu ett vitt gjort på druvan semillon till grillpartyt. Denna gång från Australien. Krispigt, friskt och frestande med apelsin, grön citrus, bivax och rostade nötter. En favorit som kan lagras lääänge.

Man kan även göra bra vita viner Down Under. Men det vet väl ni alla som läser DinVinguide.se

Bild från DinVinGuide

Bästa vita vinerna till grillat

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer