Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fredagstipset 15 - Midsommar
Skriven av Anders Levander

Bästa midsommarsnapsen

Snart midsommar och dags för snaps. DinVinguide.se har provat sommarsnapsen. Frågan är vilken är bäst? Vilken snaps passar till sillen och vilken passar till det grillade? Vi har svaret här - Bästa midsommarsnapsen.

Bästa midsommarsnapsen

Jag vill informera er läsare att jag har en konservativ smak vad gäller snaps. Detta till stor skillnad när det gäller vin. Jag har ända sedan min studietid varit väldigt förtjust i snaps. Snaps var populärare förr i tiden men har idag blivit utmanat av vin till midsommarbordet. Midsommar är en av mina högtider för mitt snapsande. Finns det något bättre än att para ihop snapsar av olika typ med olika maträtter. En följd av detta är att det blir en hel del öppnade buteljer i barskåpet. Några råd som brukar vara bra att följa. Kyl inte ned spriten för mycket, då förlorar du de fina aromerna kryddmästaren skapat. Kanske det viktigaste för ditt forsatta festande, ta små men fler klunkar då spriten lätt bedövar dina smaklökar. Samt det allra bästa, du undviker även att bli ordentligt full.

Jag brukar dela in mina olika snapsar att passa de olika rätterna på min tallrik. Oftast brukar jag ta ett rätt stort antal vändor kring det dignande midsommarbordet.

Mina två favoriter till midsommarens sill

O.P. Anderson Aquavit

Nr 42. Pris 289 kr
Genom åren har jag genomfört en hel del provningar av snaps. Inte minst här på DinVinguide.se. En av de stora favoriterna brukar nästan alltid vara O.P. Anderson. Det är en riktig klassiker för de flesta. Det är ingen tillfällighet då smakerna tilltalar vår svenska smak. Originalet såg dagens ljus redan år 1891 och blev snabbt en stor succé. Spriten har kraftfull kryddning av kummin, anis och fänkål. Sedan får spriten 6 månaders duvning på ekfat. Detta är mitt första val till sillen! Vill du kanske ha en variant på O.P. som är lite svagare i alkohol samt i sin kryddning? Välj då Skåne som har samma kryddblandning som O.P. men med halva kryddmängden och lite lägre alkoholhalt, 38 %. En perfekt midsommarsnaps.

Aalborg Taffel Akvavit

Nr 34. Pris 269 kr

Röd Aalborg är en riktig klassiker. Jag lärde mig att älska denna när jag bodde i Köpenhamn. I Sverige var Jubileums Akvavit mer populär. Men i Danmark var det Röd Aalborg som gällde. En perfekt snaps till sillen med sin starkare och mer robusta kryddning. Detta är en kraftfull snaps med både kraftfullare smak och högre alkoholhalt. Jag vet att vissa av mina kamrater på besök i Dronningens By tyckte den var lite i mesta laget. Dock inte jag då jag gillar spriten med sin tydliga smak av kummin och citrusskal. Perfekt till matjessill med sina tillbehör.

Till midsommarbordets lax gillar jag......

Lysholms Linie Aquavit

Nr 59. Pris 289 kr
Till midsommar är lax är en stor favorit. Då gäller det både den rökta och den gravade. Laxen är fet tillika med många andra rätter på ett midsommarbord. Det behövs med andra ord, en riktigt god dragnagel för magen eller en dram som man säger i Norge. Vad passar då inte bättre än vårt granlands stolthet, Linie Aquavit. Linieaquaviten är mångas favorit i de svenska hemmen. I Norge är det religion, det hela började för över 200 år sedan med en misslyckad försäljning av snaps till södra halvklotet. De fem faten med spriten kunde inte säljas och fick vackert följa med fartyget tillbaka till Kristiania (dåvarande namnet på Oslo). Man upptäckte att spriten blivit så mycket bättre av den långa transporten och en ny snaps hade uppfunnits genom de dubbla passagerna över ekvatorn. Det är sedan dess en stor favorit för många snapsälskare i Sverige och Norge. De olika sherryfaten som transporteras över ekvatorn har en viktig funktion. Detta ger en mild och speciell karaktär med kryddningen av kummin, fänkål, pomerans och inte minst dillen. Dill som kryddar spriten möter smaken av dill i den gravade laxen. Linie Aquavit är också perfekt till räkorna, prova och bedöm själv.

När sill och lax är avklarat till midsommar så brukar det grillade komma fram

Herrgårds Aquavit

Nr 26. Pris 229 kr
Herrgårds Aquavit kom till de svenska smörgåsborden efter andra världskriget. Vi hade historiskt mest druckit klar sprit i Sverige men whiskyn blev mycket populär efter andra världskriget. Skottarnas och engelsmännens brännvin, men som även konsumerades i alla Hollywoods filmproduktioner. På den tiden gick vi  ju på bio innan TV slog igenom. För att hänga med i sin tid så skapade kryddmästaren en snaps spetsad med whisky. Basen av kummin och fänkål har även fått en lättare dos av koriander detta tillsammans med den populära whiskyn. Ja, det var maltwhisky! Det hela lagras på sherryfat under minst tre månader. Herrgårds steg resolut in i våra svenska hem och har stannat där sen dess. Jag gillar Herrgårds Aquavit till framförallt köttbullar och det rökta och lite feta men är även perfekt till grillade revbensspjäll. Prova även till kryddstarka korvar som grillats.

 

Gammal Norrlands Akvavit

Nr 262. Pris 229 kr
Jag har en gammal umgängeskrets från Sundsvall. Det var tillsammans med dem jag lärde mig att dricka denna goda snaps. Lokalpatriotismen firades stort och man drack givetvis Gammal Norrlands. Mina vänner tycker den passar till det mesta. Jag är benägen att hålla med. Ursprunget var, om jag inte är helt felinformerad tillgången till cellulosasocker. Vilket man har gott om i just Norrland och inte minst bland skogsbolagen i Sundsvall. Denna snaps firar snart hundra år. Gammal Norrlands passar till både sill men mer till den varma maten på smörgåsbordet. Det är en perfekt snaps till grillat. Aromerna av kummin, anis och fänkål som rundas av med sherry. En klassiker som många norr om Dalälven har på sina midsommarbord. Mycket gott till grillat fläskkött.

Bild från DinVinGuide

Bästa midsommarsnapsen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer