Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Avenue de Champagne på Sthlm Food & Wine ledd av DinVinguide.se -
Skriven av Anders Levander

Avenue de Champagne på Sthlm Food & Wine ledd av DinVinguide.se

Det har varit årets stora vinhändelse i Stockholm under förra helgen, Sthlm Food & Wine. Det flödade av champagne på Stockholmsmässan i Älvsjö med massor av besökare. Champagnes överstepräst Fredrik Schelin svingade sitt förtrollade glas på mässans, Avenue de Champagne på Sthlm Food & Wine ledd av DinVinguide.se.

Avenue de Champagne på Sthlm Food & Wine ledd av DinVinguide.se

-Vilken succé det har varit frustar Fredrik Schelin när han packar ihop sina glas, champagneböcker och stoppers i kartongerna. Nu är jag helt slut och så är min röst också. Det kan bli ett problem då jag reser till just Champagne i morgon bitti kl 06. När detta publiceras är han med andra ord i bubbelmekka.

Det har helt enkelt varit en galen helg med massor av besökare. Det fina är att det både har kommit gamla champagnerävar och nyfrälsta bubbeldrickare. Med andra ord en salig blandning av entusiasm och kunskap. Det bubblar ordentligt i vinsverige idag säger Fredrik.

Vilka viner överraskade mest på dig Fredrik?

Det har varit härligt att få återprova en del klassiker som några av de stora husen med Taittinger, Palmer, Louis Roederer och Bollinger i täten. Deras cuvéer visar sig som alltid från sin bästa sida. Samtidigt som vi har haft odlarna och de små producenterna som har mer rå kärlek i flaskorna och druvrena viner. Det som var roligast är att man som besökare under helgen har haft tillgång att prova många olika stilar av champagne. För den som varit här alla tre dagarna så har vi öppnat 71 olika cuvéer. Vidare har vi haft besök av fem vinmakare på plats. Detta är en unik premiär för Sverige säger Fredrik.

Har du några favoriter som visades upp?

Jag har som jag brukar säga en kärlek till alla producenterna. Jag väljer också olika kläder varje dag:) MEN det var extra roligt att få chans att prova Alain Bedel från 2000 på magnum, att skapa en ny bekantskap med Mathelin cour de pinot, återprova Jacques Selosse för att nämna några exempel.

Det öppnades en hel del exklusiva buteljer under helgen. Kan du nämna några som gjorde starkast intryck på dig.

Den som kanske fick mest uppmärksamhet var Bollingers ”Agent 007 James Bond Edition”, det var  sverigepremiär. Här köades det i en timme innan öppning och den stora buteljen tog slut på två minuter. Men för den champagneintresserade publiken så öppnades det en ny flaska av från olika producenter varje halvtimme. Det var med andra ord ett fantastiskt stort urval av roliga champagner.

Sverige har en härlig champagnefeber. Kan du beskriva varför? Vad är det som gör att vi i Sverige älskar Champagne?

Vi har en stark tillväxt inom bubblor och just champagne i Sverige. Vi är land nummer tio på exportmarknaden trots vårt lilla land. Det kan vara roligt att nämna att vi även är per capita nummer ett att avnjuta Bollinger. Varför, jo vi svenskar har ett moget förhållande till vin och gillar kvalitet. Enligt mitt förmenande är just champagne kvalitet i en butelj. Ett av världens bästa vin från start som sedan jäser och tillför bubblor till vinet. Vilket ger ännu en dimension till vinet. Vad kan vara bättre än det? Att champagne sedan passar så väl till våra nordiska råvaror gör inte saken sämre. Det kan kanske också vara att i mörka Skandinavien behöver vi lite ljusglimtar. Jag vet att jag i alla fall gärna avnjuter ett glas champagne nu under höstens tunga mörker.

Jag önskar alla en glad champagnevecka.

Anders Levander

 

Avenue de Champagne på Sthlm Food & Wine ledd av DinVinguide.se

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer