Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Amarone och mat
Skriven av Anders Levander

Amarone och mat

Amarone har varit ett av svenskarnas favoritvin under många år. Idag har väl denna faiblesse för detta aromrika vin falnat något. Forfarande har vi dock många medlemmar i amaroneklubben. Amarone har en viktig plats hos oss svenskar. Så frågan är vad äter vi tillsammans med Amarone?

Amarone och dess ursprung

Många tror lite felaktigt att Amarone är ett uråldrigt vin som gjorts i många generationer i Veneto i norra Italien. Men så är inte fallet. Det var endast för några årtionden sedan som denna idag så berömda vintyp började säljas på bred front och fått ett så stort genomslag i just Sverige. Ursprunget till Amarone är faktiskt ett mycket sötare dessertvin. Recioto som till skillnad från Amarone har mycket gamla anor. Amarones ursprung är vinområdet Valpolicella.

Valpolicella är för de flesta svenskar ett välkänt område.  Valpolicella ligger direkt utanför Veronas förorter och avgränsas i väster av Adigefloden i närheten av Gardasjön i norra Italien. Området är litet, endast tre mil brett. Norröver avgränsas området naturligt av Lissinibergen som har ett antal bergsryggar som löper ned söderut. Det är dessa bergsryggar och åsar som utgör gränserna för det centrala och ursprungliga området där druvorna till Amarone odlas. Ursprunget till klassisk kvalitetsamarone. Söderut öppnar sig ett större slättland med lerjordar. Valpolicella som område har en mycket intensiv odling av vin och Veneto som regionen heter, är en av Italiens större vinregioner.

Valpolicella har ett gynnsamt klimat för vinodling

trots att det ligger på 45e breddgraden är klimatet både varmt och svalt på samma gång. Bourgogne ligger exempelvis strax norr om Valpolicellas breddgrad. den vackra Gardasjön i närheten fungerar som en temperaturreglerare. Vinstockar gillar generellt inte för varmt klimat men inte heller för kallt. Valpolicella har med andra ord ett perfekt läge för vinproduktion. Ventilationen av vingårdarna är viktig för att undvika röta och andra sjukdomar. Aftonbrisen från bergen torkar upp mellan vinraderna, vindarna från inlandet på mornarna är gynnsamma. Valpolicella har cypresser och olivträd vilket inte hör till vanligheten på så här pass nordliga breddgrader. Under vintrarna faller en hel del snö. Det liknar Piemonte med sin Barolo och Barbaresco som faktiskt har liknande förhållanden. Både kalla och snörika vintrar är bra för vinrankan då den vilar inför sin kommande skörd. Skadedjur och bakterier dör i kylan. Snön innebär även nederbörd under rätt period. Högre genomsnittlig temperatur de senaste 10 till 30 åren har även varit till godo för Valpolicella.

Jordmånen är komplex med en blandning av lerjordar med inslag av kalksten av olika typer.  Den största påverkan för kvaliteten av amaronevinerna är främst var druvorna odlats. De bästa vinerna kommer från vingårdar på högre höjd som odlats i sluttningarna med god dränering och absolut inte på slättlandet med sina tunga lerjordar. Den största skillnaden är först och främst givetvis odlarens seriositet men även att växtplatsens belägenhet är av mycket stor vikt.

Det finns faktiskt en relativt stor andel trist Amarone som odlats på slättlandet i högavkastande lerjordar. Bästa vinerna kommer absolut från bergens och sluttningarnas områden och på högre höjd över havet. Många kvalitetsodlare ser med oro på hur Amarone odlas på landområden som inte lämpar sig för kvalitetsviner. Så kolla noggrant var druvorna vuxit när du väljer ditt amaronevin.

Amarone och kvalitetsproducenter

Under det senaste årtiondet så har arealen för Amarone ökat explosionsartat. Varför varierar kvaliteten på Amarone så stort på marknaden då? Jo, att mark som inte historiskt ansetts vara lämplig för odling av kvalitetsamarone har tagits i anspråk. Vilket är ett känsligt ämne i Valpolicella, Amarone är idag ”big business”.  De välkända kvalitetshusen som Tommasi, Allegrini och Masi med andra för en tuff och ojämn kamp mot bland annat kooperativen och andra mindre nogräknade producenter. Vilken är den ursprungliga växtplatsen för en kvalitetsamarone? Prissättningen varierar stort på Amarone på den svenska marknaden. Som bekant är inte alltid priset en indikator för kvaliteten, men det ger i alla fall en god vägledning. Så ett råd är att se upp med vilken typ av Amarone ni köper. De billiga varianterna från slättlandets kooperativ gör ingen särskild glad. Till höger ser ni  Pierangelo Tommasi som är en pålitlig producent av kvalitetsamarone.

En annan föregångsfigur för kvalitetsamarone är Franco Allegrini som så tragiskt avled i lördags förra veckan. Han flyttade verkligen fram områdets positioner i världen. Franco var en högt aktad vinmakare och var en av anledningarna till att Allegrini tillhör ett av de bästa vinhusen i Valpolicella. Allegrinis viner är ofta ett spännande val för Amarone tycker jag.

Amarone och mat

Många gånger får jag höra i Italien att Amarone är framförallt ett komplentativt vin. Jag håller inte alls med utan Amarone är minst lika bra tillsammans med mat som på egen hand. Tänk på att det är ett koncentrerat vin med mycket syra och kraft. Valet av maträtt är viktigt. Skaldjur är kanske inte mitt förstaval men det fungerar perfekt med en lite äldre Amarone till grillad fisk. Prova, det funkar. Ett oväntat tips är kanske; vällagrad matjessill till Amarone. Smörsteker du lite potatis till matjessillen så sitter en fullödig Amarone som en smäck, tro mig jag har provat många gånger.

Men den kanske bästa kombinationen är viltkött tillsammans med Amarone. Det smakrika viltköttet passar perfekt. Har du renstek är saken biff. Det lite sötare renköttet är en fantastisk kompanjon till just Amarone. Lägger man några lingon på tallriken så har du en furstlig måltid. Syra möter syra i lingonen, det lite sötare viltköttet möter vinets fruktsötma. Men allt viltkött passar riktigt bra till Amarone, älgkött är ett annat givet val. Jag har till och med provat isterband och Amarone. Det var även det en oväntat bra kombination. Syrliga isterband som är salta och lättrökta längtar efter ett glas Amarone och den dillstuvade potatisen.

När du avslutat varmrätten och ostvagnen rullar in är du i goda händer med ett glas Amarone. Hårda alpostar eller parmesan är underbart tillsammans med Amarone. Även våra svenska hårdostar av världsklass som exempelvis lagrad Herrgård, Grevé eller Svecia är andra bra partners. Till desserten fungerar även Amarone. Choklad och Amarone fungerar finfint.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2017

Nr 22350. Pris 299 kr
Klassisk instegsamarone som nuförtiden är mycket torrare och mer balanserad i stilen. Ändå härligt stram och uppfriskande där vi möts av plommon, mörka skogsbär, kakao, söta kryddor och syrliga körsbär. Inget kladd, inget tjafs, bara ren fin frukt. Bravo Tommasi! Ett perfekt vin till din parmesanost efter middagen.

Corvina veronese, rondinella, corvinone och oseleta

Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2017

Nr 32145. Pris 399 kr
Zenato är en klassisk producent från Valpolicella. Detta vin är fyllt av friska röda bär, cederträ, röda plommon och ihållande eftersmak med bra tanninbett. Även detta vin passar utmärkt till exempelvis en viltgryta.

80% corvina, 10% rondinella och 10% oseleta and croatina

Speri Amarone della Valpolicella Classico 2017

Nr 74334. Pris 399 kr
Speri är en av Valpolicellas mer kända namn. Vinhuset har gjort förstklassiga viner under lång tid. Denna Amarone har en doft som är fylld av frisk frukt. Aromer av hallon samt med en mineralitet som förvånar med sin lätta sälta. Vinet är faktiskt riktigt bra med en ungdomlighet som kommer att tjäna på ytterligare lagring. En klassisk Amarone. Speri var ett av de bästa vinhusen som visade upp sig i Stockholm i veckan med sin Amarone från årgång 2004. Detta vin med arton år på nacken visade inga tecken på trötthet utan tvärtom var mycket friskt och ungdomligt. Så en Amarone från Speri har lång lagringspotential med andra ord.

De Buris Amarone Riserva 2009

Nr 75393. Pris 2195 kr
De Buris är vinhuset Tommasis prestigevin och får mycket kärlek i allt från frukten i vingården till elegant vinmakning. Man kan likna en toppamarone med en Vintage Port. Aromerna är så intensiva och alkoholhalten hög så det är svårt att bara bälga i sig en flaska. Alkoholhalten är faktiskt så hög som 16 procent men det känns inte då de övriga komponenterna är så framträdande som fruktaromer och syran vilket ger vinet balans. Färgen är tät och mörk, det syns redan på färgen att vinet är intensivt smakfyllt. Avslutet är förvånansvärt balanserat och harmoniskt. Jag gillar detta vin skarpt. Ett ikoniskt vin för framtiden med en eftersmak så lång som ett amerikanskt godståg på Prärien. Vinet var kanske det bästa vinet under en master class som hölls i Stockholm om Amarone. Tommasi visade klassen.

Amarone och mat

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer