Svenska flaggan
Alsaceskolan - pinot gris
Skriven av Anders Levander

Alsaceskolan – pinot gris

DinVinguide.se går vidare med Alsaceskolan och riktar sökarljuset på druvan pinot gris. Är vinerna från Alsace matviner eller sällskapsviner? Svaret är nog både och. Läs Alsaceskolan - pinot gris.

Alsaceskolan – pinot gris

En av de större och viktigare druvorna i Alsaces stora katalog av druvor är pinot gris. Druvan pinot gris upptar omkring 15 procent av uppodlad areal i Alsace. Med andra ord står druvan för en substantiell del av vinområdets utbud. Min egen relation till pinot gris har under senare år framförallt varit i Italien. Druvan odlas i nordvästra delen av Italien och har ofta en lättare och fruktig stil. Jag är inte helt övertygad om druvans storhet i mitt kära Italien. Men det har varit intressant att prova mig igenom Systembolagets utbud av olika pinot gris viner från Alsace. Jag har provat totalt tio olika viner. Men det finns ytterligare ett stort utbud av viner på monopolet för er som vill forska vidare.

Pinot gris är mest känt från vinregionen Alsace men odlas även i Tyskland, Italien och i några andra länder.

Pinot gris

Druvan pinot gris har olika namn beroende på var den odlas.  Men det är framförallt i Frankrike och Alsace den är mest känd från. I Italien benämns den pinot grigio. I Tyskland där den framförallt odlas i Baden med omnejd så heter druvan grauburgunder, grauer burgunder eller det tidigare namnet, ruländer. Franskans gris betyder grå och druvans färg skiftar från grå till rosa när den mognar. Det är en robust relativt lättodlad druva som även kan angripas av ädelröta för produktion av söta botrtytiserade viner. Typiska aromer för viner gjorda på pinot gris är mogna söta äpplen, honung och aprikos med en påtaglig oljighet. För de söta vinerna är det aromatiska inslaget ofta närvarande. Nackdelen är den relativt låga syran som kan göra vinerna obalanserade. Druvan är känslig för varmt klimat vilket ger en lägre syra och därmed skapa obalanserade viner. Syran i vinet påverkar balansen i smakupplevelsen. Klimatförändringen kommer med andra ord påverka växtplatsen i framtiden tror jag.

Bild från DinVinGuide

Pinot gris på Systembolaget

Det var nästan pinsamt hur dåligt utbud vi har på vårt kära monopol när det gäller viner gjorda på pinot gris. Vinerna i det fasta sortimentet var som sprugna från det gamla årtusendet i sin stil. Jag vet inte hur inköparna har tänkt. Enkla och obalanserade viner med för hög sötma och inte lämpade för det moderna svenska kökets gastronomi med några undantag som redovisas nedan. Då jag själv besökt Alsace under fyrtio år har jag sett en hel del förändringar i området. Men för att Alsace skall bli populärt igen krävs det nog en förändring av utbudet på Systembolaget. När man besöker Alsace är besökarnas hårfärg påtagligt grå. En vallfartsort för pensionärer. Är Alsace bara en vinregion som vilar på gamla lagrar för oss komna till åren. Nej så är det inte alls om man letar lite noggrannare. Det finns mer matvänliga och moderna viner. Tro mig jag har varit där i Alsace….Idag finns det många viner som är mer lämpade som sällskapsviner eller till det eviga tipset att vinerna är alldeles utmärkta till asiatisk mat. Sötman i vinerna passar hettan i maten. Jag tror att problemet är att många av vinerna producerats av stora industrialiserade kooperativa producenter. Priserna är attraktiva men inte vinerna. Men det finns faktiskt undantag.

Några av vinerna var riktigt bra i min provning. Det är tydligt att producenterna har olika målgrupper när de skapar sina viner. Det fanns två viner som skilde sig markant från övriga i struktur. Tre producenter visade upp spännande viner. Domaine Zind-Humbrecht, Trimbach och Gustave Lorentz. Men jag hittade även en ny producent för mig som var intressant med ett mer matvänliga alternativ, Hubert Beck.

Trimbach Pinot Gris Rèserve, 2016, nr 85519, 189 kronor

Bild från DinvinguideVinfirman Trimbach tillhör en av mina favoriter i Alsace. Jag försöker alltid att besöka vinhuset om jag har tid. Anne Trimbach är den charmiga ambassadören som gärna lotsar runt i fantastiska provningar. Ett vinhus som verkat sedan 1626 ger respekt. Tänk att vi då hade Kung Gustav II Adolf som regent. Trimbach har aldrig gjort mig besviken utan är en av Alsaces verkliga kvalitetsproducenter. Vinet visar utveckling och komplexitet i både doft och smak utan att vara för påträngande. Jag känner faktiskt lite fatkänsla men vet inte om det överhuvudtaget lagrats på ekfat. Balansen är bra mellan fruktsötma och syra. Det finns både tyngd och komplexitet i känslan. Lätt oljighet men utan någon tutti-frutti arom. Detta är ett fint matvin som passade utmärkt till min lätt heta pasta med räkor jag provade vinet till. Bra balans och medellångt avslut. Ett vin som vann mitt hjärta i provningen.

Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Roche Calcaire 2018, nr 79976, 239 kronor

Bild från DinvinguideZind-Humbrecht tillhör även de vinadeln i Alsace. Man producerar fullmatade och komplexa viner av hög kvalitet. Detta vin var tämligen ungt och visade kanske inte upp hela sin repertoar vid provningen. Jag tycker att ett kvalitativt vin gjort på druvan pinot gris behöver några år på nacken för att leverera. Aromerna djupnar och får mer komplexitet. Jag älskar denna tolkning av hur druvan som Zind-Humbrecht skapar med elegans och balans. Stilen är fyllig utan påträngande sötma eller för stor aromrikedom. Ett fint matvin till den svenska gastronomin. Dock behöver vinet lagras ytterligare lite för att leverera sin fulla potential

 

Gustave Lorentz Evidence Pinot gris 2017, nr 75542, 149 kronor

Bild från DinvinguideGustave Lorentz är en annan favorit i Alsace. Säker produktion i en ny vinkällare. Vinerna har oftast hög kvalitet utan att kosta skjortan. Dock är stilen kanske lite traditionell med något hög sötma. Jag har genom åren haft stora upplevelser med detta vinhus viner då framförallt deras rieslings. Här får man mycket valuta för pengen tycker jag. Lägg gärna femtio kronor till från den sedvanliga hundralappen för en av Monopolets pinot gris-viner i fasta sortimentet. Många av dessa viner är helt enkelt anskrämliga. Evidence är elegant och har hyfsad balans mellan fruktsötma och syra. Påtaglig arom av bittermandel och äpple gör det hela angenämt. Vinet har några år i buteljen och börjar visa trevlig utveckling. Perfekt till gravad lax eller varför inte till en kraftfullare soppa istället för madeira eller sherry.

Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris 2019, 12105, 99 kronor

Bild från DinvinguideHubert Beck är en ny bekantskap för mig. Jag tycker att detta var det mest intressanta vinet i sin prisklass för 99 kronor i provningen. Vinet är mycket ungt idag och därför lite svårprovat men har ändå fått lite karaktär. Det som appellerar till mig är avsaknaden av påträngande tuttu-frutti arom och alltför hög sötma. Den typiska oljigheten finns där så även viss sötma men utan att besvära. Doften är fruktig och uttrycksfull med trevlig syra som skapar balans. Avslutet har dock markerad skalbeska som kan störa vissa men inte mig. Detta är mer ett matvin än ett sällskapsvin. En ny trevlig bekantskap i pinot gris familjen.

Bild från DinVinGuide
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer