Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Alsaceskolan - gewürztraminer
Skriven av Anders Levander

Alsaceskolan – gewürztraminer

Vi går vidare med vår vinskola om vinregionen Alsace. Nu fokuserar vi på druvan gewürztraminer. Vissa älskar druvan andra har en mer avvaktande inställning. Låt oss botanisera i Alsaaceskolan - gewürztraminer

Alsaceskolan – gewürztraminer

Alsaceskolan - gewürztraminerI Alsace räknas druvan gewürztraminer som en av de ädla druvorna och räknas till grand cru. Nu har ju detta vinområde ett stort antal druvor men gewürztraminer är en viktig druva för området. Idag uppgår uppodlad areal vinmark till knappt 20 procent av det totala vinområdet. Druvan är mångsidig och man gör både torra, halvtorra och riktigt söta viner. För de söta vinerna har oftast druvan angripits av ädelröta. Vilket ger en ny och lite annorlunda sensation i vinets aromer.

Personligen fann jag denna druva för många år sedan under min första resa till Alsace. Det var 1979 och jag minns som igår hur jag älskade viner gjorda på gewürztraminer. Ett mycket starkt minne är från den vackra och pittoreska vinbyn Riquewihr. På en liten restaurang beställde jag in en lökpaj som är en god lokal specialitet. Till detta rekommenderades en butelj gewürztraminer. Jag följde restaurangägarens förslag. Det var så annorlunda och så gott att jag blev förälskad i denna kombination. Senare i mitt vinprovarliv har jag blivit mer intresserad av områdets viner gjorda på riesling och pinot blanc men även de röda pinot noir-vinerna.

Mina största upplevelser av viner gjorda på gewürztraminer har under senare år varit söta viner samt även botrytiserade sådana. De är en fin följeslagare till lagrad ost samt även till kryddstarka och aromatiska orientaliska maträtter.

Gewürztraminer

Alsaceskolan - gewürztraminerDruvan gewürztraminer är en av alla druvor i världen som är lättast att känna igen vid en blindprovning av vin. Den lätt rosafärgade druvan ger en must som är mycket aromrik. Dofter av rosor, litchi, persika och ibland muskot är så särpräglade och distinkta att man som vinprovare sällan gissar fel på druvsorten i vinet. Perfekt för vinintresserade att ha i en blindprovning. Druvan har en hög naturlig sockerhalt så alkoholhalten är ofta hög. Vinet har även en oljig struktur vilket ger en sensation i munnen med fyllighet. Druvan angrips relativt lätt av botrytis. Vinerna har ofta låg syra vilket gör det extra viktigt för vinmakaren att skapa viner som är balanserade.

Ursprunget är norditalienskt. I Alto Adige i staden Tramin. Den tyska stavningen härrör från Österrike då Alto Adige var en del av Österrike-Ungern tidigare. Idag är Alsace mest känd för druvan men den odlas även i Tyskland, Österrike, Ungern och Italien.

Denna aromrikedom är även en vattendelare för många. Antingen älskar man dessa aromer eller så är man mer skeptisk. Namnet gewürztraminer betyder fritt översatt från tyskan, kryddig traminer. Notera stavningen; Tyskland gewürztraminer. Frankrike gewurztraminer.

Gewürztraminer är fantastiskt gott till lagrad hårdost eller till münster käse med kummin

Alsaceskolan – gewürztraminer

Tre viner utmärkte sig under mina provningar av viner på den svenska marknaden. Vinerna skiljer sig mycket åt i sin stil men alla har sin roll att fylla vid matbordet. Utbudet är inte stort på Systembolaget idag. Historiskt var vinerna mer populära för tjugo år sedan i Sverige.

2016 Trimbach Gewurztraminer, nr 82156, 185 kronor

Alsaceskolan - gewürztraminerDetta var min absoluta favorit som ett matvin. Doften var utvecklad med de sedvanliga aromerna av litchi, rosor och en markerad arom av bittermandel, tänk björnklister. Till detta kände jag även en lätt rökig doft som var finstämd. Efterhand kom både passionsfrukt och honung fram. Smaken är helt torr vilket gör viner så intressant till mat. Lätt skalbeska i avslutet vilket är bra för gastronomin. Här visar vinhuset Trimbach varför man är ett av de absolut bästa producenterna i Alsace. Traditioner som går ända till 1600-talet talar sitt tydliga språk. Vinet var perfekt till en härligt kryddstark kycklinggryta med curry och röd chili med bra bett. Lätt oljighet i strukturen förhöjer intrycket. Långt balanserat avslut trots den relativt låga fruktsyran. Bolagets bästa gewürztraminer till mat.

Gewurztraminer Cuvée Laurence 2019

Alsaceskolan - gewürztraminerVinhuset Domaine Weinbach har en liten kultstatus bland alsacekännare med sitt biodynamiska tänk. Ett stort antal olika viner och druvtyper står på programmet. Vinet är rikt med utvecklad blommig doft med tydliga noter av rosenblad och mogen frukt. Smaker av melon, persika och nektarin balanserad av viss kryddighet av ingefära. Avslutet är långt och inte utan elegans med litchi och aprikoser. Vinet var ett härligt val till den avslutande hårdosten till vår dessert då aprikoserna i aromerna mötte sältan på ett bra sätt. Långt oljigt avslut i trevlig harmoni. Vinet klarar flera år till i din vinkällare och kommer utvecklas vidare.

2019 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve, nr 5244, 109 kronor

Alsaceskolan - gewürztraminerGillar du litchiefrukt? Apelsin, mandarin och rosenblad ? Då är denna gewürztraminer något för dig. Här får vi även en bukett vackert utslagna rosor, några mandlar och honungstoner på köpet. Typisk stil för en gewürztraminer i den klassiska skolan. Perfekt till smakrik mat som curry och krämiga ostar. Prisvärd och fin kompis till mat som vinner på lite sötma och aromrikedom i vinet. Sötma och ett stort fång blommor i avslutet. Bemärk att vinet har en hel del sötma när du vill para det till maten på tallriken.

Alsaceskolan – gewürztraminer

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer