Vinlandet Spanien, vinregionen Rueda

Rueda ligger i den autonoma regionen Castilla y Leon och en D.O-märkning var på tapeten redan 1935 men den egna ursprungsmärkningen dröjde ända till 1980. Mycket på grund av påtryckning ifrån Riojabaserade vinproducenten Marqués de Riscal som förstod områdets storhet och tidigt gjorde stora investeringar här.
Druvan Verdejo hittar du i Rueda

Annons:

Vinlandet Spanien, vinregionen Rueda

Rueda är en D.O, som ligger i Castilien Leon, cirka 17 mil nordväst från Madrid.
Vin har odlats här i många sekel, men det var först i början på 1970-talet som det började hända saker. Stora Rioja-producenten Marques de Riscal, valde att investera i ny mark i Rueda. Detta satte fart på vinindustrin i området och tillslut, 1980, fick man sitt D.O status.
Huvuddruvan heter verdejo, men man får också odla viura och sauvignon blanc. På den röda sidan är det tillåtet med tempranillo, garnacha, merlot och cabernet sauvignon.
Klimatet här är extremt, med väldigt varma somrar. 40 grader på dagen är inte ovanligt och på natten kan det krypa ner till 15 grader.
Detta gör att druvorna kan behålla sina frisk syra och höga mineralitet. Fräschören, vit frukt och gula stenfrukter är karaktäristiskt för verdejo.

Atlanten påverkar i viss mån men området har ett kontinentalt klimat med långa varma somrar där temperaturen kan gå upp till +40 grader Celsius. Under de kalla vintrarna kan temperaturen ibland gå under under 0-grader och frost, kall dimma och starka vindar är sådant som vinproducenterna ibland måste klara av. Vingårdarna ligger på en urgammal flodbädd så jordarna är oftast djupa, väldränerade och består av sand och lera.

Appellationen är specialiserad och mest känd för sina välgjorda och lagringsdugliga vita viner gjorda på druvan Verdejo. Appellationslagarna tillåter även odling av andra gröna druvor som Sauvignon Blanc, Viura, Palomino Fino samt de blå druvorna Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot och Garnacha. Här har Verdejo funnits länge och trivs och utvecklats i det omväxlande klimatet som antingen är hett eller iskallt. På grund av de väldränerade sandjordarna hittar man riktigt gamla stockar i Phylloxerafri jord.

Läs mer


Fler artiklar