Vinlandet Spanien, vinregionen Rioja

Rioja eller som regionen egentligen heter La Rioja är sannolikt den vinregion som är mest känd och förknippad med Spanien, möjligen i kamp med Andalusien och sherry. Dess popularitet har gått upp och ned men varumärket har bestått och många har kära minnen av flaska rött från Rioja. Idag har kvaliteten åter lyft Rioja till nya höjder och du kan hitta många spännande och riktigt bra viner, framförallt om du gillar viner med lite ålder.

Annons:

Rioja är ett av världens mest kända vinområden. Det omfattar omkring 57000 hektar med vingårdar och här finns många gamla och välkända varumärken. Om du åker till staden Haro så kommer du vrida nacken åt höger och vänster efter kända vinerier. Områdets huvudort är dock Logrono, bägge städerna är värda att besöka. Haro för sina vinerier och Logrono har flera bra restauranger och är lite mer av en stad.

Vingårdarna ligger i ett kulligt landskap vid floden Ebro i en dalgång som skyddas av bergsmassiven Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda. Regionens namn kommer från en av Ebros bifloder, Rio Oja. Det är också en av och av två spanska vinregioner som är klassade som DOCa/DOQ (Denominación de Origen Calificada). Rioja var första som fick denna klassificering, år 1991. I Rioja finns idag omkring 57 000 hektar med vingårdar.

karta

Vinregionen delas in i tre underregioner, Rioja Alavesa som delvis ligger utanför det faktiska La Rioja i provinsen Álava, i País Vasco. Rioja Alta ligger i den västra och nordvästra delen av halvan av Rioja, den inkluderar också en mindre del i provinsen Burgos. Den östra delen  kallas Rioja Baja och inkluderar en liten del av vinregionen Navarra.

 

La Rioja ett vin område i ständig utveckling: modern vs traditionell rioja

När Rioja nämns diskuteras ofta det moderna eller det nya rioja respektive det traditionella eller klassiska rioja. Det vill säga två stilar av vin. Rioja är dock en gammal region med en lång historia, inom vilken vinerna moderniserats flera gånger om. Grundstenen till det Rioja som vi känner idag lades i slutet av 1700-talet men vin har odlats i området sedan åtminstone 200-talet f.Kr.

I Riojas historia är det modernisternas och vinutveckling som står i fokus. Ordet traditionellt leder kanske inte tankarna till utveckling men för att vara modern behöver du något att jämföra dig med. En av de viktigaste grundstenarna är dock äldre än de första moderniseringsfaserna, det är dock en viktig pusselbit: druvan tempranillo. Det är den druva som mest kommit att associeras med rioja. Den har odlats länge i regionen, det äldsta belägger kommer från 1513, då kallades den dock aragones, vilket den fortfarande kallas i t ex Portugal.

Den första moderna vågen i Rioja inleds i slutet av 1800-talet med vinmakaren Manuel Quintano. Han kom hem till Rioja 1786 från en resa till Bordeaux, full med nya idéer, ny kunskaper och metoder för vinmakning och vinodling. Dessa inkluderar ekfatslagring, racking (soutirage) och klarning. Inget av detta blev dock en omedelbar succé på grund av den tidens vinlagar. Enligt dessa  skulle alla viner skulle kosta lika mycket, oavsett produktionskostnad och ekfatslagrade viner var dyrare att framställa.

Den enes död den andres bröd 1 – oidium

Nästa förändringsvåg kom under 1850- och 60-talen. Denna inleds med att andra vinområden fick ett problem. År 1845 drabbas Bordeaux av svampangrepp av oidium. Angreppen drabbar därefter också många spanska områden, men Rioja klara sig bra varför efterfrågan på viner från området ökar. Detta gör att vinmakarna åter börja titta på metoder som kan öka kvalitén och kvantiteten av vin, några av dessa kom från den ovan nämnda Manuel Quintano. Det är nu som ekfaten och export börjar bli viktiga. Andra moderniteter är ”nya” druvor såsom cabernet sauvignon och näten kring flaskorna. Det sista som ett sätt att säkerställa att vinerna inte var kopior.

Vinlandet Spanien regionen Rioja

Flera av den tidens nya vinmakare är fortfarande välkända varumärken som du kan hitta bolagets hyllor och hos näthandlare. En sådan är Luciano Murrieta. Han flyttade till Rioja på 1850-talet efter att ha lärt sig vinmakning i Bordeaux. Hans första vin producerades 1852 och några år senare introducerade han chateau-begreppet i Spanien när han skapade den klassiska vinetiketten Castillo de Ygay på 1860-talet. Han lade också grunden till det kända varumärket Marqués de Murrieta. Andra kända vinproducenter från denna era är Marqués de Riscal, López de Heredia  som skapade Vina Tondonia, Bodegas Muga och Bilbaínas. Flera vinerier startades antingen med pengar från Frankrike eller med vinmakare som har kunskaper därifrån.

Den enes död den andres bröd 2 – vinlusen (phylloxera)

På 1870-talet slog nästa farsot till, vinlusen (phylloxera), även denna gång slår den till i Frankrike. Fransmännen som redan hade en fot inne på den spanska marknaden utökade nu sina satsningar här. För vinodlarna i Bordeaux så var riojavinerna redan besläktade och gjorda i en liknande stil som de franska, med lång ekfatslagring och delvis samma druvor som i Bordeaux. Rioja hade ytterligare en stor fördel, sedan 1864 fanns det en järnväg som band samman Frankrike och Spanien och denna gick rakt genom Rioja. Tack vare detta inleddes en första guldålder för Rioja.

Vinlandet Spanien vinregionen Rioja
Vinranka som drabbats av vinlus, phylloxera

Under denna period flyttade många franska vinproducenter därför till Rioja för att starta nya vinodlingar. Detta förde in ny kunskap och nya pengar, vilket ytterligare höjde kvaliteten på vinerna från Rioja och fick dess namn att bli välkänt i världen.

Även Rioja drabbades av vinlusen, men först på 1890-talet och då hade de lärt sig hur de skulle möta den. Därför blev inte skadeverkningarna i Rioja inte lika stora som i många andra regioner och vinområden.

Rioja och amerikansk ek

När vinproducenterna i Rioja började använda ek användes framförallt fransk ek. Denna var dock dyr, genom sin export med nya världen fick de dock upp ögonen för ett billigare alternativ, amerikansk ek. Den amerikanska eken ger en annan smakprofil till vinerna än den franska. Ett av särdragen i amerikansk ek är vaniljtoner, en smak som blivit något av ett signum i Riojaviner och ibland gått över styr. Med detta sker också ett brott. Vinmakarna i Rioja börjar nu titta utanför Bordeaux för att hitta nya idéer och kunskaper.

Vinlandet Spanien vinregionen Rioja

Modern och traditionell Rioja idag

De traditionella riojorna är mer mogna i stilen, ofta med en lätt oxidativ ton, amerikanska fat med smak av vanilj och ibland krondill. De är ofta eleganta, smakrika och långa. De moderna riojorna kommer fram under slutet av 1980- talet och under 1990-talet. De är fruktigare, ibland gjorda från en vingård (så kallade single vineyard viner) eller viner gjorda på en enskild druva. I de moderna vinerna har också många valt att gå tillbaka till en äldre stil genom att överge den amerikanska eken och åter börja använda fransk ek. Bakgrunden till det moderna Rioja kan dels hittas i vad som händer internationellt på vinmarknaden under samma period med flera olika moderniseringsprojekt där unga vinmakare vill hitta nya uttryck. En annan var att kvaliteten och försäljningen av traditionella riojorna successivt sjönk under 1980- och 90-talen. För många var detta en ny väg att åter hitta en lukrativ marknad.

De moderna riojorna var sannolikt en nödvändig fas för att lyfta upp kvaliteten och åter få nya ögon att vända sig mot Rioja. Många av vinerna gick dock allt för långt mot en internationell stil och tappade på så sätt sitt ursprung. PÅ grund av detta kan vi se en comeback för det traditionella Rioja, dock med betydligt högre kvalitet än många av de som producerades på 1990-talet.

Vinlandet Spanien vinregionen Rioja

Vinområdet Rioja

De flesta förknippar Rioja med röda viner. Röda viner är vanligast och utgör ungefär 85% av produktionen men de producerar också bra vita viner, roséviner och cava. Vingårdarna liogger som högst i Alavesa och Alta på 400-700 meters höjd (över havet), vilket ger ett lite svalare klimat och mer fräschör. Längre öster ut i Baja ligger de på omkring 300 meters höjd, här är det i regel lite varmare vilket ger viner med lite mer frukt. Även jordmånen skiljer sig mellan områdena. I Alavesa och Alta är jordmånen bestående av kalkhaltig lera med inslag av skiffer. I Baja består jordmånen av lerjordar som i många fall har inslag av järn.

Vinerna delas in olika typer beroende på hur länge och hur de lagrats.

  • Vino jóven eller sin crianza (inga fat), corta-crianza eller semi-ciranza (en del av vinet har jästs eller legat på ekfat) och roble (vinet har jästs eller legat på ekfat) – alla dessa är dock unga viner.
  • Crianza – vinet ska lagras minst 12 månader på ekfat och får inte börja säljas före början av det tredje året efter skörden. I regel är dessa fruktiga viner.
  • Reserva – vinet måste lagras i minst tre år innan det säljs, varav minst ett år i ekfat.
  • Gran reserva – vinet ska lagras minst två år på ekfat och tre år på flaska och får inte börja säljas förrän före det sjätte året efter skörden.

Vinlandet Spanien vinregionen Rioja

Riojas druvor

Tempranillo är huvuddruvan i röda riojaviner och har varit så många århundraden. Vinerna är dock i regel gjorda på flera druvor såsom garnacha (grenache), graciano och mazuelo (carignan) och i några fall maturana tinta och parda samt monastel del rioja. I moderna riojor kan du dock finna viner gjorda på endast en av druvorna. Det finns också en del som odlar cabernet sauvignon och syrah. Några har dispens att använda dem även i viner som klassas som rioja och det hänger samman med att de odlats i Rioja i mer än 150 år.

För vita riojor, som jag tycker är underskattade, används främst druvorna viura (macabeo), garnacha blanca (grenache blanc) och malvasia. Sedan några år har verdejo börjat vinna viss mark och det finns några lite ovanligare druvor såsom maturana blanco, tempranillo blanco och turruntés. Det finns också några internationella druvor såsom chardonnay och sauvignon blanc.

Vinlandet Spanien, vinregionen Rioja,

Ibland kan Rioja kanske kännas lite dammigt och gammalmodigt. Det finns dock mycket kul och bra viner att hitta där. Många producenter har ryckt upp sig avsevärt under 2000-talet och det finns också en del riktigt fina årgångar att hålla utkik efter såsom 2001, 2004, 2005 och 2010. Det är också ett utmärkt område om du vill prova och få en känsla för lagrade viner. Det är som det sägs ibland, gammal är äldst och visst är det kul att upptäcka något nytt men ibland är det också riktigt roligt att återträffa gamla vänner.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar