Vinlandet Spanien, vinregionen Andalusien

Det soliga Spanien är i princip hela Spanien. Andalusien är dock en riktigt soldränkt region i den sydvästra delen av Spanien. Det är också en region som många åker till på semester men det är också en spännande vinregion. Därför ska du inte missa vinerna och passa på att besöka en vingård eller två. Vinregionen Andalusein är kanske bäst känt för sina fortifierade viner av typen sherry som görs i vinområdet Jerez men det finns ytterligare nio vinområden i Andalusien där du även kan hitta en hel del andra typer av viner.

Annons:

Vinregionen Andalusien är en av de mest tätbefolkade regionerna i Spanien och för många är det ett semestermål eller för att bosätta sig på ålderns höst. Än så länge finns det dock plats för vingårdar mellan hotellen och de internationella bostadsområdena. Detta är en del av Spanien som historiskt har påverkats av många folkslag och invasioner. Jag nämner bara kort några som varit här: muslimer, romer, iberier, fenicier, karthaginiare, greker, romare, vandaler, visigoter, bysantiner, kristna och kastilier. Idag invaderas regionen av turister och pensionärer som köpt lägenheter eller eller hus i området. Vi får se hur detta påverkar vinindustrin på sikt men redan nu kan man se att det odlas betydligt mer internationella druvor och görs mer vin i internationell stil i regionen.

DinVinguide vinatlas Spanien Andalusien

Vin har odlats i Andalusien sedan åtminstone 800-talet före Kristus, sannolikt längre. Inom vinregionen Andalusien finns det tio vinområden varav sex är klassificerade som DO (denominación de origen), några av DO rör dock mer stilar än exakta områden. Andalusien är mest känt för sherry, ett fortifierat vin som görs i flera olika stilar. Just Sherryns hemvist Jerez är också det mest kända DO tillsammans med Sanlucar de Barrameda där det också görs ett fortifierat vin under namnet Manzanilla. Även nästa DO, Condado de Huvela gör i huvudsak fortifierade viner dock i lite annan stil samt en del vanliga viner. I norra delen av Andalusien finner vi Montilla-Moriles där det görs riktigt fina söta viner på druvorna pedro ximenez och moscatel. De övriga tre DO ligger inom ett och samma område, Malaga och heter Malaga, Sierras de Malaga och Pasas de Malaga. Det är dessa sex som jag kommer att presentera lite närmare nedan. Ytterligare ett område är på gång att bli DO, Cadiz i Jerez, området fick statusen Vino de la Tierra 2005. Vi får se hur långt tid det tar innan de fått sin DO.

Vinregionen Andalusien
Albariza jord i Jerez.

Det går att dela upp vinregionen Andalusien i tre områden utifrån dess klimat. Jerez, Sanlucar de Barrameda och Condado de Huvela är lite svalare tack vare Atlantens påverkan. Malaga och Sierras de Malaga har ett mer medelhavsklimat. Det lite mer nordliga Montilla-Moriles är såväl varmare som torrare än de övriga.

Vinregionen Andalusien

Viktiga druvor är framförallt palomino, pedro ximenez, muscat (Moscatel de Alejandria) och airen. Det finns också några spännande lokala druvor som de gröna druvorna chelva och perruno samt den blå druvorna mollar cano och garrido fino. I övrigt odlas en del andra spanska kändisar som macabeo, verdejo, tempranillo och garnacha samt internationella druvor som cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, chardonnay, sauvignon blanc, riesling, syrah, monastrell, merlot och cabernet franc.

Personligen dricker jag oftast fortifierade och söta viner från vinregionen Andalusien. På senare år har jag dock också provat en del kul vita och röda viner samt några mousserande viner på druvan pedro ximenez. Vinerna på internationella druvor är oftast lite för endimensionella, kraftiga och alkoholstinna för min smak. Det händer dock ändå att man överraskas då och då.

Vid sidan av de fortifierade vinerna görs också vita, röda och roséviner samt en mindre mängd mousserande viner. Torra viner klassas som joven, crianza och reserva.

Vinområden vinregionen Andalusien

DinVinguide vinatlas Spanien Andalusien

Condado de Huelva DO, vinregionen Andalusien, vinlandet Spanien

Condado de Huelvas claim to fame är att Christopher Columbus ska ha haft med sig viner från detta område när de “upptäckte” Amerika. Sin DO fick de 1964.

Vingårdarna ligger lågt i terrängen, många bara några meter över havsnivån. Atlantvindar ger trots det varma klimatet svalka i vingårdarna, vilket i sin tur ger fräschör till vinerna. Vindarna är på så sätt en vän, å andra sidan tenderar de att kunna bli för starka varför många vingårdar är delvis omgärdade av träd för skydda mot vinden.

Inom Condado de Huelva görs tre typer av viner, röda torra och två stilar av fortifierade viner. De torra röda görs främst på internationella druvor. Utöver detta produceras också mindre mängder vitt och rosé.

Jerez de la Frontera & Sanlucar de Barrameda, vinregionen Andalusien, vinlandet Spanien

All sherry i EU kommer från Jerez. I USA kan du dock hitta American sherry och California sherry och namnet används också ibland i Australien, dock har många gått över till att kalla sina vinerna apera för att särskilja dem från de spanska. Namnet Sherry är en anglifikerning av namnet Xeres vilket idag skrivs Jerez. Vinerierna hittar vi främst i de tre städerna Jerez, Puerto de Santa Maria och Sanlucar de Barrameda. Området påverkas av atlantvindarna både i vingårdarna och vinerierna. De ger svalka till de bägge, vilket ger mer fräschör i vinerna och ser till att temperatur och luftfuktighet är konstant i vinerierna. Svalkan behövs, Jerez har i snitt mer än 300 soldagar om året.

Vinregionen Andalusien

Det finns tre jordtyper i Jerez. Den viktigaste heter albariza – en ljus jord bestående av märgel, lera och marina fossiler. Den ljusa jorden håller kvar värmen vilket hjälper druvorna att nå full mognad. Områdets andra jordmåner kallas barros and arenas. Den första är en lerjord med inslag av kalk och den andra är en sandig jordmån.

Tre druvor dominerar i Jerez, palomino fino, pedro ximenez och moscatel de Alejandria.

Metoden för att framställa sherry kallas solerametoden. Den bygger på att vinet förflyttas mellan olika fat och får utvecklas tills det är färdigt. Det finns många stilar av sherry från de fräscha, friska och torra, till de mer utvecklade och de och söta De vanligaste torra är fino, amontillado, manzanilla, palo cortado och oloroso. PX och cream är söta stilar. Anders levander har skrivit om stilarna här och här.

Vinregionen Andalusien

Manzanilla är en typ av fortifierat vin producerat i Sanlucar de Barrameda, som har en egen DO. I princip är det ett fino, men tack vare sin speciella jästtillväxt (flor) får vinet en speciellt doft som bland annat minner om havet.

Lokalt säljs ofta ett vin som kallas musto. Det är ett mycket ungt vin som buteljeras när det jäst färdigt för att kunna gå vidare och bli sherry. Detta är ett fruktigt enkelt vardagsvin som dock är uppfriskande och gott även om det inte har mycket komplexitet.

Malaga DO, Sierras de Malaga DO & Pasas de Malaga DO, vinregionen Andalusien, vinlandet Spanien

Malaga är den största vinregionen i Andalusien och har tre olika DO. Som namnet antyder sträcker sig regionen ut från staden Malaga. Den inkluderar också solkusten, Costa del Sol. Så sent som in på 1800-talet var detta Spaniens näst största vinregion. Produktionen minskade dock drastiskt efter att vinlusen slagit till och den har aldrig återhämtat sig till forna nivåer.

Vinregionen Andalusien

Malaga blev en DO redan 1933, under denna klassificering produceras främst söta vita viner. I Sierras de Malaga produceras torra viner av många olika slag på olika druvor. De fick sin DO 2001. Den tredje DO är Pasas de Málaga, här görs vin på soltorkade druvor av typen moscatel de Alejandria, lokalt också benämnd moscatel gordo och moscatel de Málaga. Sin DO fick de 2004. Vid sidan av sina DO delas området upp i fem regionala områden: Serrania de Ronda, Manilva, Norte, Montes de Malaga och Axarquia.

Malaga har ett varmt och torrt klimat som är tydligt påverkat av Medelhavet. I de varmare och torrare områdena är pedro ximenez en av de mest populära druvorna. I de lite svalare områdena på lite högre höjd så är moscatel den mest populära. De flesta druvorna till torra viner odlas på de lite flackare områdena.

De söta vinerna kan vara riktigt bra, speciellt de som är gjorda inom Pasas de Malaga. Tänk passito från Italien! Om du hittar viner med lite lägre alkohol från Sierras de Malaga kan även dessa överraska, framför allt en del vita viner.

Montilla-Moriles DO, vinregionen Andalusien, vinlandet Spanien

Vingårdarna i Montilla-Moriles ligger kring städerna Montilla and Moriles och är det nordligaste vinområdet i Andalusien. Området fick sin DO 1945.

Vingårdarna ligger i ett flackt torrt jordbrukslandskap tillsammans med olivträd och stora åkerarealer. Det finns likheter med Jerez då vi hittar samma jordmån i  båda regionerna, albariza. Skillnaden är att vi här är ganska långt från havet så temperaturen är högre, ofta mellan 30-40 grader.

Vinregionen Andalusien

Värmen gör att de viner som är bäst är områdets söta viner, till skillnad från Jerez brukar de dock inte fortifieras. Många av dessa görs på druvan pedro ximenez eller moscatel. Även om de inte fortifieras används ofta solerametoden för att göra viner i olika stilar och namnen på stilarna är desamma som för sherry vilket kan vara lite förvillande. Andra druvor i området är airen, torrontes och baladi.

Övriga vinområden i vinregionen Andalusien

Övriga vinområden inom regionen är Granada, Sierra Norte de Sevilla, Laderas del Genil, Laujar-Alpujarra, Ribera del Andarax.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar