Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinlandet Italien

Vinlandet Italien. Vinregionen Veneto

Veneto eller Ventien är en av de mest populära vinregionerna om man ser till den svenska marknaden. Framförallt är området Valpolicella välkänt för sina amarone och ripasso viner. Andra kända områden inkluderar Soave och Bardolino. Det görs också en hel del prosecco i den nordöstra delen.

Hämtar annons

Många kopplar samman Vento med röda viner. Detta beror sannolikt på populariteten av vinerna från Valpolicella som amarone och ripasso.

Det finns omkring 2000 röda viner från Italien på Systembolaget och i beställningssortimentet. Omkring 25% (487) av dessa kommer från Veneto varav 75% av de 25% kommer från Valpolicella (362). Detta visar på hur populärt detta område har blivit i Svedala.

Valpolicella är försäljningsmässigt det viktigaste området i Veneto men det är långt ifrån det enda. Det finns omkring 30 områden inom vinregionen.

Gardasjön
Gardasjön

Veneto är inte den största regionen i Italien men här produceras mycket vin, mycket tack vare försäljningssuccéer som amarone, ripasso. Andra områden som väckt viss uppmärksamhet är Soave och Bardolino och på senare år prosecco. Läs mer om prosecco här. Ett problem för regionen är det inte alltid varit kvalitet som ledljuset för många producenter. Detta gäller tyvärr också de mer kända vinerna. Med det sagt det finns mycket bra viner att hitta i Veneto.

Traditionell vingård i Valpolicella, Levander Anders

Amarone – Venetos stjärna

Amarone vinet var egentligen ett misstag. Ett lyckat sådant. Det traditionella vinet gjort på torkade druvor är ett sött vin som kallas Recioto. Amarone kom till när de misslyckades med jäsningen, vinet jäste ut och blev torrt och bittert istället för sött. Därav namnet amarone, som betyder storartad bitterhet.

Det brukar anges att produktionen av amaronevin startade 1936. Enligt legenden ska en källarmästare ha hittat ett fat där vinet jäst ut, men när han smakade det ska han ha utropat: questo non è amaro, questo è un amarone! (ungefär: detta är inte bittert, det här har en härlig bitterhet).

Vinerna gjordes länge under namnet Recioto Amarone. År 1990 fick amarone en egen DOC och 2009 DOCG.

Ripasso kallas ibland för budgetamarone. Det är en modern stil som började att produceras på 1980-talet av producenten Masi. Metoden går ut på att man pressar de druvor som använts till amarone en andra gång och utav det vinet görs ripasso. Vin efter den andra pressningen blandas sedan med vanligt vin till önskad profil. Ett annat sätt är att filtrera ett vanligt bordsvin genom druvresterna så att det tar smak av de torkade druvorna. Att de är enklare behöver inte betyda att de är sämre, men de skiljer sig från amarone. Personligen tycker jag ofta att dessa fungerar bättre som matvin än just amarone.

DinVinguide vinatlas

Vinregionen Veneto uppdelad i tre delar

Veneto kan delas upp i tre delar utifrån topografi och stil av viner.

Den nordvästra delen av Veneto påverkas av alperna och närheten till Garda sjön. Det är den mest kända delen och den som de flesta kopplar samman med vin. Detta hänger samman med Valpolicella där vinerna blir kraftigare och får mer djup. Väster om detta område görs lättare och fräschare viner. Bra exempel på detta är Bardolino och Custoza. Öster om Valpolicella kommer du till Soave som är välkänt för sina fina vita viner.

Vanliga druvor i denna del av Vento är de gröna druvorna garganega, trebbiano di Soave och chardonnay. För röda viner används främst corvina, molinara och rondinella.

Vindruva
Corvina

I den centrala delen av Veneto finns det flera lite mer okända vinområden. Du har säkert druckit vin härifrån, men då de ofta är enklare viner eller druvor som sålts till olika blender är det inte säkert att du noterat dem. I DOC-områdena finns det dock bättre om intressanta viner. Några områden att hålla ögonen på är Colli Berici, Colli Euganei och Breganze.

Bland de vanligaste druvorna återfinner vi många internationella druvor som merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och carmenere. Det odlas dock också italienska druvor såsom pinot grigio och friulano (tidigare känd som tocai friulano).

vindruva
pinot grigio

Även i den nordöstra delen kommer vi till mindre kända vinområden. Har du hört talas om Piave DOC? Det är ett av de områden där det sedan några år tillbaka görs prosecco. En del som är riktigt bra. Andra vinområden är Lison, Lison-Pramaggiore, Montello e Colli Asolani och Colli di Conegliano. I denna del av Venteo görs främst vita viner och en hel del mousserande. Därav är den kanske vanligaste druvan här glera.

Prosecco
Druvan glera. Foto från Sfriso winery.

Om du reser i Veneto, passa på att prova viner från de mer okända regionerna. Det finns en hel del intressanta viner och vinmakare om man letar runt och det finns flera som arbetar på att lyfta regionala stilar och inhemska druvor.

Magnus Reuterdahl