Vinlandet Italien. Vinregionen Valle d’Aosta

Valle d’Aosta ligger i den nordvästra delen av Italien och gränsar mot Frankrike, Schweiz och vinregionen Piemonte i Italien. Det är Italiens minsta vinregion och här finns några av de högst liggande vingårdarna i Europa.

Annons:

Vinlandet Italien. Vinregionen Valle d’Aosta

Valle d’Aosta är Italiens minsta vinregion, sett till ytan och produktionen. Majoriteten av vingårdarna återfinns på branta sydsluttningar ned mot floden Dora Baltea och kring regionhuvudstaden Aosta. Vinområdena delas upp i tre delar: Valdigne (över delen av dalen), Valle centrale och Bassa Valle (nedre delen av dalen). Vinerna klassificeras som Valle d’Aosta DOC.

Trots att regionen ligger upp mot alperna gör man mestadels rött vin, omkring 75%. Här är klimatet kontinentalt med varma och torra somrar. Vingårdarna ligger i branta sluttningar ned mot floden i jordmåner med mycket sand och till del lera och grus. Skördetiden ligger oftast i september. I Valle d’Aosta är kooperativen fortfarande viktiga, de gör omkring 75% av allt vin i regionen och samlar tillsammans ihop mer än 450 vinodlare.

Karta vinregionen Valle d'Aosta

Druvor i vinregionen Valle d’Aosta

De vanligaste druvorna är pinot noir, gamay, nebbiolo, dolcetto, freisa och petit rouge. Nebbiolo går lokalt under namnet picotendro, enligt vissa är det en egen klon. De odlas också många lokala druvor som neyret, vien de Nus, fumin, bonda och vuillermin samt de gröna druvorna prié blanc, malvoisie, moscato bianco. En annan intressant druva är premetta som används främst för rose. Vid sidan av detta odlas också en hel del chardonnay, müller-thurgau och petite arvine.

Vinområden i vinregionen Valle d’Aosta

Prié blanc (också känd som blanc de morgex) hittar vi främst i den nordvästra delen av Valle d’Aosta. i Valdigne, inom kommunen Courmayeur. Där vi också hittar några av de högst liggande vingårdarna i Europa på omkring 1300 meters höjd över havet). De gör såväl stilla som mousserande viner på druvan prié blanc, dessa kallas för Blanc de Morgex et de la Salle. På grund av höjden har pylloxera aldrig drabbat vingårdarna i denna del varför det finns många vingårdar med gamla vinstockar.

Valle centrale är det del där mest vin odlas, den delas upp i fyra områden Enfer d’Arvier, Torrette, Nus och Chambave. Här odlas främst röda viner och du kan hitta flera intressanta lokala druvsorter såsom Neyret, Vien de Nus och Fumin. I regel ingå de dock i blandningar med petit rouge. Det görs också en del vita viner, intressanta är till exempel de på malvoisie, en klon av pinot gris. På denna görs också ett ett bra straw wine (passito).

I Bassa Valle närmar vi oss Piemonte vilket märks på druvorna och vinerna. I jämförelse är de dock mindre koncentrerade och lättare i tonen. Druvor som odlas i både Piemonte och Valle d’Aosta är nebbiolo, dolcetto och freisa.

Tittar man på siffror ser man att bara omkring 15-20% av vinerna är DOC-klassade och att Valle d’Aosta inte har någon DOCG. Det säger dock inte så mycket om kvaliteten på vinerna. Här finns många spännande druvor och regionen ger sin särprägel på dem. Vinmakarna gör också spännande blandningar av druvorna. Valle d’Aosta är en mycket vacker region att resa i, vinerna är spännande och väl värda att uppmärksammas.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar