Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinlandet Italien. Vinregionen Lombardiet

Vinlandet Italien. Vinregionen Lombardiet

Vinregionen Lombardiet är en relativt stor vinregion som hamnat lite i skymundan trots att det görs mycket bra vin där. Områden som Franciacorta och Valtellina är kanske de mest kända. Många känner kanske också till Lugana.

Hämtar annons

Vinlandet Italien. Vinregionen Lombardiet

Lombardiet ligger i norra Italien och gränsar mot Piemonte, Veneto, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige och Schweiz. Här är det sjöar som Como, Iseo, Maggiore och Garda samt alperna som ger en tydlig influens på många av de bästa vinerna.

Valtellinas vingårdar ligger på hög höjd och påverkas av alperna. Gardasjön skapar ett särskilt klimat för vingårdarna i Lugana och sjön Iseo ger Franciacorta sitt mikroklimat. I den södra delen av Lombardiet ligger vingårdarna på lägre höjd och klimatet är generellt varmare, de bästa vinerna här görs i Po-dalen. Håll ett särskilt öga på viner från Oltrepo Pavese som en gång i tiden tillhörde Piemonte, Lambrusco Mantovano där man gör lambrusco och San Colombano al Lambro.

Lombardiet är en stor region vilket gör att vinerna skiljer sig mycket från varandra, något många vingårdar har gemensamt är dock att de är relativt små. Vill du gå djupare in i regionen finns det 13 vinområden, fem DOCG och 20 DOC områden att studera och grotta ned sig i.

DOCG-områden i Lombardiet

Två  DOCG gör mousserande viner, Oltrepo Pavese Metodo Classico och Franciacorta. Det finns två två DOCG områden i Valtellina, Valtellina supriore och Sforzato di Valtellina (Sfursat di Valtellina). Vinerna gjorda i Sforzato di Valtellina påminner om amaroneviner i stilen men görs på druvan chiavennasca, en nebbiloklon. Den femte DOCG är Moscato di Scanzo. Som namnet antyder handlar det om söta viner, dessa görs i Scanzorosciate nära Bergamo på druvan moscato nero. Med andra ord ett rött sött vin gjort som passito.

Vinlandet Italien. Vinregionen Lombardiet
Några vinområden i vinregionen Lombardiet

Det finns många intressanta vinområden i Lombardiet och det är mycket vackert område att resa i. Jag har särskilt förälskat mig i områdena kring Gardasjön. Några vinområden som jag känner bättre och tycker är mer intressanta är dessa.

Franciacorta

Franciacorta är en DOCG för mousserande viner på druvorna chardonnay, pinot nero och pinot bianco. Utav vissa kallas regionen för Italiens Champagne och det är många vinmakare här som strävar efter viner som liknar och ska matcha just Champagne. Detta görs till del på bekostnad av en lokal profil på vinerna även om många producerar riktigt bra mousserande viner. Franciacorta är vackert, med fantastiska vingårdar, pittoreska byar och moderna vinerier.

Det görs också stilla viner beteckningen Curtefranca DOC (en gång tiden hette det Terre di Franciacorta). Vanliga druvor är merlot, cabernet sauvignon, pinot nero och chardonnay.

De bästa vinerna är mycket bra och det är vackert område att resa i. Det är väl värt ett besök.

 

Valtellina

I Valtellina känns det att du är i norra Italien. Alperna är ständigt närvarande och det sätter en prägel på vinerna. Vinodlingarna ligger i branta sluttningar i en dalgång ned mot floden Adda. Namnet Valtellina betyder just liten dal.

Här görs de kanske bästa röda vinerna i Lombardiet. Det lokala namnet på nebbilo är chiavennasca. Om vinerna kommer från områdena Grumello, Inferno, Sassella and Valgella får de beteckningen supriore och är DOCG klassade, övriga görs under DOC klassning.

Att det är nebbiolo i glaset känns direkt. Vinerna är överlag mjukare och mer tillgängliga än de Piemonte. I stilen påminner de mer om vinerna från Alto Piemonte och Bramaterra än de från Barbaresco än Barolo. Det finns något rustikt elegant över dem, de är tillgängliga och charmiga. Gillar du nebbiolo är detta ett område för dig!

På senare år har Sforzato di Valtellina eller Sfursat di Valtellina blivit mer populärt. Detta är ett vin som påminner om amarone-vinerna. De är kraftigare och mer alkoholstarka och görs på torkade eller till del av torkade druvor. Om du gillar amarone och ripasso är detta ett intressant alternativ.

Lugana

Lugana är en liten DOC som ligger just söder om Gardasjön. Här görs bara vitt vin och nästan bara vin på druvan turbiana (tidigare känd som trebbiano di Lugana). För att de ska kunna betecknas som Lugana DOC ska vinet innehålla minst 90 % turbiana, vinerna kan göras som stilla eller mousserade viner. En del gör också Lugana superiore, detta är viner som är lagrade i minst ett år, oftast i ekfat. Personligen föredrar jag de vanliga och de mousserande vinerna framför supriore.

Landskapet är förhållandevis flackt men påverkas av Gardasjön och bergen norröver. Klimatet är varmt men det kommer hela tiden in svalkande vindar från Gardasjön. Jordmånen består mestadels av kalkrika lerjordar. Detta ger vita viner som har en härlig fräschör men samtidigt är smakrika och har lite kropp. Fräschören kommer mer från mineralitet, dvs sälta, än syra. De går också utmärkt att laga. Lugana är ett område som jag gärna återkommer till, både som resmål och till dess viner.

I Lombardiet finns också utöver de som är nämnda ovan några lokala druvor att hålla ögonen på. I Po-dalen odlas bland annat de blåa druvorna croatina, och uva rara som det görs en hel del bra viner på, de blandas också ofta med barbera.

Magnus Reuterdahl