Vinlandet Italien. Vinregionen Ligurien

Vinregionen Ligurien är en ganska liten region som ligger i den nordvästra delen av Italien utmed kusten mellan Frankrike och Toscana. Området kallas ofta för Italiens Riviera. Det är en bildskön region som kanske är mer känt som ett turistområde snarare än en vinregion men här görs en del spännande viner på såväl kända som okända druvor.

Vinlandet Italien. Vinregionen Ligurien

Ligurien är en ganska liten vinregion som ligger i den nordvästra delen av Italien utmed kusten mellan Frankrike och Toscana. Området kallas ofta för Italiens riviera, en bildskön region som kanske är mer känt som ett turistområde snarare än en vinregion.

Vinregionen Ligurien är en avlång landremsa mellan Frankrike och Toscana. Den avgränsas i norr av Alperna och Apenninerna. Regionen gränsar till vinregionerna Piemonte i norr och Emilia Romagna samt Toscana i öster. I söder möter den Medelhavet. Just havet och bergen ger en stor påverkan men också begränsningar på vinodlingarna i området.

Vinerna från Ligurien är långt från lika kända som de från sina mer kända grannar men här finns mycket kul att hitta för den som är vill göra en djupdykning. Alperna och Apenninerna sträcker sig hela vägen ned till havet. Vingårdarna ligger utspridda i dess branta sluttningar där de får plats. De ligger i kalkstens bemängda, karga jordar. Det finns vissa vingårdar som du behöver ta båt för att nå vilket ställer särskilda krav vid såväl arbete i vingården som vid skörden. Bergen ger här såväl förutsättningen som begränsningen.

Annons:

Vinregionen Ligurien

Att vinerna inte är jättekända hänger samman med att det är svårodlat och att det finns begränsat med plats. Ligurien är Italiens näst minsta vinregion sett till produktionen. Här finns omkring 6000 hektar av vingårdar varav majoriteten av de odlade druvorna är gröna. Utav dessa är bara 500 hektar DOC klassificerade.

Det kanske mest kända området är DOC Cinque Terre (fem jordar) i den östra delen av området. Det är ett av total åtta DOC-områden och fyra IGT-områden, det är också en av de vinregionerna som inte har någon DOCG klassificering. I Cinque Terra odlas främst gröna druvor som vermentino, bosco och albarola.

Att området inte är känt betyder dock inte att det inte finns bra vin att hitta. Många vinmakare är små, förutsättningarna för druvorna är ansträngande för vinstockarna vilket är positivt för vin till skillnad från många andra grödor. De får också kall luft från alperna och havet samtidigt som solen gassar över dem. Tillsammans ger detta vita viner med massor med fräschör, en ton av havet och med en fin frukt. Då de flesta viner endast produceras i små kvantiteter så är de tyvärr ofta svåra att finna utan regionens gränser.

Vinregionen Ligurien. Druvor

Det är också en region med stor druvvariation, det sägs att det finns mer 100 kända druvor. De mest kända är dock vermentino som lokal kallas för pigato. Det är möjligt att detta är en egen klon för området. En annan intressant grön druva är coronate som ger vita viner som minner om norra Rhone. Dessa har såväl komplexitet som lagringspotential och är väl värda att hålla minst ett öga öppet efter.

Det görs också en hel röda viner, ca 25%, dessa växer ofta en liten bit från kusten men fortfarande i sluttningarna. Det som karaktäriserar dem är också här mycket fräschör och friskhet. Vanligt förekommande blåa druvor är rossese som har rustik elegans och tydlig kryddighet samt ormeasco som påminner om dolcetto, vilken också odlas i området. Andra röda druvor som man hittar är sangiovese och ciliegiolo.

Ligurien är ett vinområde som du oftast behöver åka till för att få uppleva dess viner, det finns dock några i beställningssortimentet på Systembolaget om du är sugen på att prova. Det är ett mycket vackert område och en resa rekommenderas. Utöver dessa finns det massor av intressanta och kul druvor att hålla ögonen öppna efter finns här också liksom överallt i Italien god mat.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar