Vinlandet Italien. Vinregionen Emilia Romagna

Emilia Romagna eller bara Romagna som de oftast säger i Italien, är lite av en bortglömd pärla när det kommer till vin. Här görs Lambrusco och riktigt bra viner på druvan sangiovese di romagna. Enligt vissa är det härifrån druvan sangiovese kommer från ursprungligen även om Toscana är mer känt för druvan idag. Det är också det området som ofta kallas Italiens mage på grund av sina fantastiska råvaror och maträtter.

Emilia Romagna är en den nordligaste av de centralitalienska vinregionerna. I norr går gränsen mot Venteo och Lombarderiet samt till Ligurien. I söder mot Toscana och Marche. Regionen är avlång och sträcker sig genom landet, från Adriatiska havet öster och nästan hela vägen till Genova i väster. Regionen är nog mer känt för sin mat som spagetti bolognese, tortellini, cappelletti och anolini samt charkprodukter och ostar som parmaskinka, prosciutto, mortadella, parmesanost och culatello. I Emilia Romagna här görs också vin, ganska mycket vin, det finns mer än 55000 hektar av vingårdar.

skinka

Emilia Romagna är ett av de äldsta vinområdena i Italien. Det är Etruskernas land och de tog till sig vinodlingen via grekerna. De äldsta spåren på vinodling går tillbaka till 700-talet f.Kr. Även romarriket har satt sina spår i området. Ett exempel är landsvägen Via Emilia som gett regionen sitt namn. Den byggdes för att kunna kontrollera området men blev också ett viktigt led i handeln. Med lite fantasi skulle man kanske kunna se det som av de första vinvägarna.

Vinregionen Emilia Romagna

Sedan antikens dagar har såväl vinerna som sättet att producera dem förändrats. Idag finns ett 20-tal DOC-områden och två DOCG-områden, Albana di Romagna och Colli Bolognesi Pignoletto inom vinområdet Emilia Romagna.

Landskapet är varierat och innehåller såväl bergsområden som område med kullar, kustlandskap och stora slätter. Detta gör att det finns en stor variation hos vinerna från området och är kanske en anledning till att området inte är lika känt som en del mer smakmässigt väldefinierade områden.

Emilia Romagna vingård

Vanliga druvor för vita viner är malvasia och trebbiano samt i någon mån albana di romagna samt pignoletto (grechetto). För röda viner är druvorna barbera, bonardas och sangiovesese di romagna vanliga. Till detta kommer druvan lambrusco och givetvis en hel del internationella druvor som chardonnay, pinot blanco och cabernet sauvignon med flera.

Annons:

Emilia Romagna druvor

För mig står två druvor ut i området, sangiovese di romagna och lambrusco. Utöver dessa finns det flera intressanta druvor såsom albana di romagna och pignoletto med flera.

Sangiovese di romagna

Sangiovese romagna druvorUtav druvan sangiovese di romagna kan man göra eleganta, smakrika och lagringsdugliga viner. Många av dem är dessutom betydligt billigare än vinerna från Chianti classico respektive Brunello.

Sangiovese Romagna är egentligen flera olika kloner av druvan sangiovese. Det som är gemensamt för vinerna från Emilia Romagna är att de i regel är mindre kraftfulla än andra viner på sangiovese. Vinerna har en mycket varierad stil. En del är rustika och traditionella medan andra kan vara oerhört koncentrerade med stor och fatdominerad stil. De bästa vinerna kommer i regel från Appeninernas sluttningar, ner mot Adriatiska havet. Här får vinerna mer komplexitet och fräschör än de som odlas på de mer sandiga slätterna nära havet.

Om man jämför viner gjorda på sangiovese romagna med de från Chianti classico så är de ofta lite jordigare i tonen, lite rundare och har lite lägre syra. Jämför man istället med vinerna från Brunello di Montalcino, som är gjorda på en ytterligare variant av sangiovese så är de lite mörkare och har en djupare karaktär.

Lambrusco

Lambrusco vindruvorLambrusco är en typ av vin och namnet på en blå druva. Vinet lambrusco har ett lite skamfilat rykte, vilket inte är helt oförtjänt. Många viner är såväl dåliga som ointressanta. Det finns riktigt bra Lambrusco, viner som slår an en sträng av njutning och som passar som handen i handsken till parmaskinka och prociutto.

Lambrusco är ett mousserande vin eller åtminstone ett bubblande vin som i regel är rött eller rosa. Det finns också några som också gör vitt vin av druvan. Druvan är gammal och är känd sedan romartiden. Det finns ett 60-tal kloner varav de viktigaste är sorbara, salamino och grasparossa.

Lambrusco görs i olika stilar, torrt (secco), halvtorrt (amabilel) eller sött (dolce) och det ska vara frizzante eller spumante. För mig personligen dricker jag lambrusco i en stil, torrt. Förutom lambruscodruvan används också andra druvor i vinerna, vanligast är druvan ancellotta.

Även de torra vinerna får en lite söt fruktig och bärig smak vilken balanseras upp av en härlig syra och mousse.

Albana di romagna

Albana di romagna är en grön druva. Jag har provat några torra och halvtorra viner och de har inte varit mycket att skriva hem om. Det finns dock några riktigt bra söta viner, passito. Ett problem är att man inom DOCG tillåts ta ut mycket höga skördeuttag vilket inte är till fördel för vinerna.

Det är en intressant druva och det går göra riktigt bra viner på den. Du bör göra viss research för att hitta de där viner som är något lite extra och inte bara prova första bästa.

Pignoletto

PignolettoDet görs viner i mängd olika stilar på druvan, många är i sanning lite anonyma. Det går att göra riktigt bra vita viner på druvan. De har ofta doft och smak av vita blommor och mogna gula äpplen. Druvan ger oi regel en fin definierad syra vilket gör att det är en trevlig druva i mousserande viner. Det går också att göra bra söta viner i passito stil på druvan.

Precis som ovan är det en intressant druva, leta efter odlare med låga skördeuttag så är chansen större till trevliga upplevelser.

Åk på semestrar till Emilia Romagna och du kommer att få uppleva Italien på många sätt. Här får du bra och intressanta viner och massor av klassisk italiensk mat. Missa inte städerna Parma, Bologna, Faenza och Ravenna och vill du få lite hav till livs rekommenderas ett stopp i Rimini.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar