Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinlandet Frankrike

Vinlandet Frankrike – Bordeaux druvor

Vinlandet Frankrike är en del i DinVinguide.se vinatlas. I denna del tar vi upp druvorna i Bordeaux. Det finns få områden med så många legendariska och mytomspunna namn i vinvärlden som Bordeaux. Många stora kända slott har blivit någon form av allmänt tankegods, trots att få provat deras viner.

Hämtar annons

Bordeaux är en stor vinregion, detta gäller såväl dess historia, kvaliteten på dess viner och kvantiteten av dem. I området produceras några av världens bästa viner vilket gjort det till en region som de flesta känner till, åtminstone till namnet. Stilen på vinerna från området har vuxit fram och förfinats under århundranden och har skapat skola för vinmakare över hela världen.

Eftersom vinerna från Bordeaux är och har varit så populära har många velat kopiera dem. Spår av detta ser vi i de flesta vinländer, till exempel genom att några av de vanligaste druvorna i Bordeaux också är några av de mest odlade i världen. Allt är dock inte rena kopior, många gör idag fantastiska viner på dessa druvor, i egna stilar eller i stilar som är nära besläktade med Bordeaux. Originalet är dock alltid originalet!

grön druva

Hur mycket vin görs i Bordeaux?

Under 2010-talet producerades i snitt cirka 486 miljoner liter vin per år. Detta motsvarar ungefär 650 miljoner flaskor per år. Området omfattade år 2020 omkring 110,000 hektar med vingårdar, varav ca 61 300 hektar är AOC klassificerade. Utav dessa var 89% planterade med blå druvor och 11 % med gröna druvor.

Det är enkelt att se att röda viner är de vanligaste från Bordeaux och de också de mest kända. I Bordeaux produceras också riktigt bra vita torra och söta viner. De söta är fantastiska men motsvara bara 1,1% av produktionen. Det är dock intressant att noteras att 4,5% av vinerna 2020 var roséviner. Utöver detta produceras också smärre kvantiteter av mousserande vin, så kallade crémant de Bordeaux.

De mousserande viner görs på samma druvor som används i andra viner i regionen. Vingårdarna för dessa viner omfattar ca 1% (910 ha) av de AOC klassificerade vingårdarna i Bordeaux och det produceras omkring 6,5 miljoner flaskor om året. De vanligaste druvor i dessa viner är sémillion och sauvignon blanc för vita mousserande viner och cabernet sauvignon och merlot för rosé.

vingård

Bordeaux druvor

Utan druvor har vi inget vin, de är vinets grundstenar eller DNA. I Bordeaux tillåts ett antal olika druvor, exakt vilka som får användas beror på appellation och klassificering av vinet.

De vanligaste blå druvorna är för regionen är merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc.

För vita viner är de vanligaste druvorna sauvignon blanc, sémillion och muscadelle.

Utöver dessa druvor finns det ytterligare några druvor som odlats under lång tid, men som blivit mindre viktiga över tid. Dessa är petit verdot, malbec, carmenère, ugni blanc, colombard och sauvignon gris. Vi kommer inte gå in på dem i denna artikel men du kan läsa om dem i vår druvguide.se. Nyligen tilläts också ett antal nya druvor, läs mer om dem längre ned i artikeln.

Blå druvor Bordeaux

Den vanligast blå druvan i Bordeaux är merlot. Utav de blå druvorna är 66% av planteringarna merlot, 22% cabernet sauvignon, 9% cabernet franc och ca 3 % är petit verdot (ca 974 ha), malbec (ca 479 ha) och carmenère (4 ha) tillsammans.

Blå vindruva

Merlot

Druvan merlot kommer från Frankrike, sannolikt från Bordeaux eller den sydvästra delen av Frankrike. Den är känd sedan 1700-talet. DNA-analyser har visat på ett släktskap med cabernet franc och en druva som i princip är utdöd som kallas raisin de la madeleine (madeleine). I Bordeaux är merlot särskilt framträdande i appellationerna Saint-Émilion och Pomerol.

Det fanns cirka 74 550 hektar med odlingar av druvan i Bordeaux år 2020. Det finns mer än 300 kända kloner av druvan bara i Bordeaux. De som används mest i Bordeaux är klonerna nummer: 181,182, 184 och 519.

Merlot ger fruktiga viner med mjuka tanniner. Detta gör att den ibland används som mjukmedel till mer tanninstinna druvor. Ibland har merlot ett lite (oförtjänt) dåligt rykte på grund av många enkla viner görs på den. Det är dock en druva som kan ge stora viner, se på viner som Petrus och Le Pin från Pomerol.

Läs mer om merlot i DinVinguide.se druvguide.

blå druva

Cabernet sauvignon

Druvan cabernet sauvignon kommer från Frankrike, sannolikt från Bordeaux. Det är en av världens mest kända blå druvor och det görs fantastiska viner på den över hela vinvärlden. Druvan är en korsning av cabernet franc och den gröna druvan sauvignon blanc. Korsningen är sannolikt från 1700-talet eller något tidigare. Ett äldre namn på druvan i Bordeaux är petite verdure.

Det fanns omkring 25 500 hektar med odlingar i Bordeaux av druvan år 2020.

I smaken och doften är det typiskt med toner av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och gräs. Vinerna har ofta en koncentraread frukt, mycket fräschör och energi, är strama och har tydliga tanniner. Utifrån detta blandas den ofta med andra druvor, till exempel cabernet franc och merlot.

De mest berömda vinerna på cabernet sauvignon hittar du i Bordeaux, i områden som Pauillac, St-Julien, Margaux och Pessac-Léognan.

Läs mer om cabernet sauvignon i DinVinguide.se druvguide.

Cabernet franc

Druvan cabernet franc kommer från Frankrike eller norra Spanien. Det är en gammal druva och den äldsta druvan som vi säkert kan koppla till Bordeaux. Ett äldre namn på druvan är bouchet. Det finns de som vill koppla ihop den med den romerska druvan biturica, detta är dock högst osäkert. I Bordeaux är druvan en viktig del i många viner, dock kanske främst i vinerna från Pomerol och Saint-Émilion.

Det fanns omkring 11 000 hektar med odlingar av druvan i Bordeaux år 2020. Det finns ett hundratal kloner av den i Bordeaux. De mest populära är klon nummer 210, 211, 1203 och 1204.

Vinerna har ofta en tydlig doft och smak som är lätt att identifiera. I smak och doft hittar vi ofta svarta vinbär, hallon, syrliga skogsbär, torkat gräs, grön paprika, färsk tobak, svartavinbärsblad och vit- och svartpeppartoner. Smakerna liknar de i viner gjorda på cabernet sauvignon men är lite mer rustika och personliga.

Cabernet franc trivs bättre i något svalare områden och har därför ett starkare fäste på den högra stranden i Bordeaux. Den blandas oftast med merlot och/eller cabernet sauvignon.

Riktigt bra viner med tydlig cabernet franc karaktär hittar vi i till exempel Cheval Blanc och Angélus från St Emilion och Lafleur från Pomerol.

Läs mer om cabernet franc i DinVinguide.se druvguide.

Gröna druvor Bordeaux

Många tänker främst på röda viner när vi pratar Bordeaux. De vita vinerna är dock minst lika intressanta och ofta mer prisvänliga. De är också utmärkta viner till mat.

Bland de gröna druvorna är sauvignon blanc och sémillon de två vanligaste druvorna med omkring 46% av planteringarna var. Därefter kommer muscadelle med omkring 5% och de sista 3% av odlingar utgörs av ugni blanc, colombard och sauvignon gris tillsammans.

Internationella Sauvignon Blanc dagen den 7 majSauvignon blanc

Druvan sauvignon blanc kommer från den västra delen av Frankrike, sannolikt Bordeaux eller Loire. Det äldsta namnet på druvan kommer från Loire där den kallades fiers på 1500-talet. Druvan finns omnämnd från slutet av århundrade i Bordeaux under namnet surin. Sauvignon blanc är sannolikt en korsning av druvorna traminer och chenin blanc.

Vinerna på sauvignon blanc har oftast hög syra och är nästan alltid tydligt aromatiska med doft och smak av svartvinbärsblad, fläder och nässlor. I smaken finns också ofta toner av gröna och ljusa äpplen, citrusfrukter, rabarber och krusbär. Viner från varmare klimat drar ofta mer åt exotisk frukter i smaken. Det görs såväl vita torra viner som mousserande och söta viner på druvan, i det senare fallet ofta med ädelröta.

Det fanns omkring 6 400 hektar med odlingar av druvan i Bordeaux år 2020. Högst andel odlingar av druvan finns i Blaye, Pessac-Léognan och Entre-deux-Mers.

I Bordeaux görs oftast viner tillsammans med andra druvor, framför allt med sémillion och ibland med muscadelle. Ett undantag är Chateau Margaux Pavillon Blanc som görs 100 % sauvignon blanc. De bästa torra vinerna på druvan i Bordeaux kommer i regel från Pessac-Leognan och Graves. På senare år har det dock kommer fler och fler riktigt bra vita viner från andra delar av Bordeaux så som Entre-deux-Mers och Blaye.

De torra vinerna görs såväl ekfatslagrade och strukturerade som mer fruktiga och friska i ståltank. Vinerna har ofta fin struktur och lite inslag av tropisk frukt och örtighet i smaken. Druvan används också i söta viner med smak av ädelröta från Sauternes, Barsac och Cerons. I dessa viner spelar dock vanligen sémillon huvudrollen.

Läs mer om sauvignon blanc i DinVinguide.se druvguide.

Semillon

Sémillon

Druvan sémillon kommer från Frankrike, sannolikt från Bordeaux eller dess närområde. En gång i tiden var det en av de mest planterade gröna druvorna i Bordeaux, men den har tappat i popularitet över tid. Undantagen är i de appellationer där man göra söta viner såsom Sauternes, Barsac och Cerons. Där utgörs omkring 75% av odlingarna utav sémillon.

År 2020 fanns det omkring 7 728 hektar planterade med druvan i Bordeaux.

Torra viner görs bland annat i appellationerna Graves och Pessac-Léognan, där används druvan ofta tillsammans med andra druvor som sauvignon blanc och muscadelle. De torra vinerna görs såväl ekfatslagrade och strukturerade som mer fruktiga och friska i ståltank.

Druvan har tjockt skal och när druvorna mognar går de ofta åt gult och rosa i färgen. Sémillion blommar förhållande sent, kan ge stora skördar och anses som förhållandevis lättodlad. Den är dock mottaglig för ädelröta, vilket är en viktigt del i de söta vinerna från Bordeaux, men mindre uppskattat i torra viner.

Läs mer om sémillon i DinVinguide.se druvguide.

MuscadelleMuscadelle

Druvan muscadelle kommer från sydvästra Frankrike och en viktig druva i Bordeaux, även om den tappat i popularitet över tid. Trots sitt namn och vissa smakmässiga likheter har den ingen närmare släktskap med druvan muscat. Den har dock släktskap med druvan gouias blanche och därigenom med chardonnay.

Muscadelle är viktigast för de söta vinerna i Bordeaux och kallas ibland för den tredje gröna druvan i Sauternes, där den är förhållandevis vanligt odlad och använd. Den odlas också i Barsac, Graves, Pessac-Léognan och Entre-deux-Mers, där de främst använder den i torra vita viner.

Druvan ger viner med fin fruktighet och en floral, lite aromatisk karaktär som till del kan liknas vid muscat. Avkastningen varierar mycket mellan åren och den är känslig till olika typer av rötor. Detta har lett till att planteringarna minskat och år 2020 fanns det bara omkring 700 hektar med odlingar i Bordeaux.

Muscadelle används främst i blandning med andra druvor och ofta är dess andel inte mer än 5-10%. Det finns dock enstaka slott som ibland gör viner med enbart muscadelle, bland andra Chateau Bertranon och Chateau Marjosse.

Läs mer om muscadelle i DinVinguide.se druvguide.

Nya druvor i Bordeaux

För appellationerna Bordeaux AOC och Bordeaux Supérieur har sex nya druvsorter godkänts. Arbetet med att godkänna dem inleddes år 2019 och godkännandet annonserades i januari 2021. De första offciella odlingarna har gjorts under 2021, vilket betyder att det sannolikt kommer ta några år innan vi ser dem i några komersiella viner på marknaden. Det finns ett antal provodlingar som har druvor som skulle kunna användas redan nu.

De nya blå druvorna är marselan, touriga nacional, castets och arinarnoa och de nya gröna druvorna är alvarinho och liliorila. I ansökan fanns det med en sjunde druva på listan, petit manseng, denna godkändes dock inte.

Enligt regelverket får druvorna tillsammans endast utgöra maximalt 5% av en vingårds odlingar. Druvorna får endast användas i blandning med andra druvor och de får tillsammans utgöra maximalt 10% av blandningen.

Hur populära dessa kommer bli återstår att se. Några av anledningarna till att inkludera dem är för att försöka möta klimatförändringarna och få in viner som är mer motståndskraftiga mot olika sjukdomar och angrepp, så det är möjligt att alla eller några av dem kommer bli allt mer populära med tiden.

Uppgifterna i denna artikel har hämtats från olika källor, de flesta siffrorna är från åren 2018-2020 och kommer främst från Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB).

Magnus Reuterdahl

Vinlandet Frankrike – Bordeaux’s klassificeringar & druvor

Vinlandet Frankrike – Bordeaux appellationerna är en del i DinVinguide.se vinatlas. En serie artiklar som övergripande beskriver vinregioner och vinområden. I vissa delar går vi in lite djupare men för ytterligare fördjupningar hänvisar vi till våra olika skolor där vi tittar mer på detaljer.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.