Vinlandet Australien – Western Australia

Vinlandet Australien - Western Australia, regioner och druvor. DinVinguide.se Vinatlas.

Vinlandet Australien- Western Australia

Western Australia är Australiens största delstat och upptar nästan hela den västra tredjedelen av kontinenten. Vinregionerna hittar man dock i den sydvästra delen av delstaten kring städerna Perth och Albany. Man producerar endast någon procent av Australiens totala vinproduktion, men mycket av denna är mycket bra.

Man började odla vin här tidigt, de första vinodlingarna gjordes i Swan Valley 1829 och fler kom igång på 1850-talet. Det var dock på 1960-talet som den moderna vinproduktionen tog fart på allvar. Swan Valley var länge det drivande området med flest och störst vinodlingar i delstaten. Klimatet är förhållandevis varmt vilket ger stora, fruktiga viner och stora skördar. De senaste årens fokusering på svalare klimat och slankare viner har lett till att många övergivit Swan Valley för regionerna Margaret River och the Great Southern längre söderut. Detta har sin tur lett till att den totala vinproduktionen i Western Australia minskats kraftigt, en liten omsvängning har dock skett under de senaste åren. En anledning till detta är sannolikt att Western Australia, särskilt de sydliga regionerna, har utpekats som några av de mer trendiga områdena i Australien de senaste åren.

Western Australia fick sin GI 1994.

Annons:

Vinregioner Vinlandet Australien – Western Australia

Det finns nio vinregioner i Western Australia och ett antal subregioner eller distrikt.

Perth Hills (shiraz och viognier) ligger lite nordöst om Perth, och sträcker sig från Chittering Valley i norr till Jarrahdale i söder. Landskapet är bergigt och kulligt med flera dalgångar. Vingårdarna ligger på omkring 400 meter över havet. Klimatmässigt har man varma och torra dagar och svala nätter, jordmånen är vanligen grusig loam (sand, silt och lera) som vilat på lera. I den norra delen blir det vanligare med tunga bruna lerjordar. Man odlar också tempranillo, mourvedre, zinfandel och durif. Man fick sin GI år 1999.

Geographe (cabernet sauvignon, shiraz, chardonnay, sauvignon blanc och semillon) ligger ett par timmars bilfärd söder om Perth. Regionen ligger utmed kusten från Harvey i norr till Busselton i söder och drar sig en bit öster in i landet till Donnybrook. Centrumet för vinodlingen ligger dock främst kring staden Bunberry. Klimatmässigt påverkas man av de svala havsvindarna vilka ger en relativ svalka men man man får inte in de arktiska vindarna – så det är varmare än de i sydligare regionerna. Vid sidan av tidigare nämnda druvor odlas också mindre mängder merlot, som oftast används till att blanda med cabernet sauvignon. Vinerna är ofta förhållandevis varma och fruktiga i tonen. Man fick sin GI år 1999.

Blackwood Valley (cabernet sauvignon, shiraz, merlot, chardonnay, sauvignon blanc och semillon) ligger i den sydvästra delen av Western Australia, men lite mer indraget från kusten. Här finns ett 20-tal vinproducenter och omkring 450 hektar med vingårdar. Utöver tidigare nämnda druvor odlas också riesling, viognier och pinot noir. Det är en relativt ung vinregion och de första kommersiella vinodlingarna är från slutet av 1980-talet. Man fick sin GI år 1998.

Great Southern (riesling, chardonnay, cabernet sauvignon, pinot noir, shiraz och malbec) är en av Australiens största vinregioner till ytan. Inom regionen finns fem subregioner. Då området är geografiskt stort skiljer sig förutsättningarna en hel del, varför man delat upp det i flera olika distrikt och man odlar förhållandevis många druvor. Klimatet är i huvudsak ganska likt det vid medelhavet med en tydlig havsinfluens. Man fick sin GI år 1996.

  • Porongurups (riesling) är ett lite vindistrikt i den östra delen av Great Southern som ligger kring staden Porongurup. Man gör inte mycket vin men det man gör är av mycket hög kvalitet, främst på druvorna riesling, chardonnay och pinot noir.
  • Mount Barker (riesling och chardonnay) är ett litet distrikt centralt i Great Southern och ligger kring staden Mount Barker. Området är bland annat känt som födelseplatsen för återfödseln av vin i Western Australia på 1960-talet. På senare år har pinot noir börjat att odlas.
  • Albany (riesling, chardonnay, pinot noir, shiraz, cabernbet sauvignon), ligger ned mot kusten i den södra delen av Great Southern kring staden med samma namn. Förutom viner med bra syra och fräschör får de röda ofta en ton som minner om norra Rhône.
  • Denmark (riesling, chardonnay, sauvignon blanc och pinot noir) är ett litet vinditrikt ned mot den södra kusten i Great Southern, kring staden och floden Denmark. Man odlar också en del cabernet sauvignon, shiraz och chardonnay.
  • Frankland River (riesling, chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon och shiraz) är den största av vindistrikten inom Southern Ocean med drycgt 2000 hektar av vingårdar utmed floden och kring staden med samma namn. Mest kända är sannolikt de krispiga, friska rieslingvinerna.

Margaret River (cabernet sauvignon, sémillion, sauvignon blanc och chardonnay). Regionen ligger några timmars bilresa söder om Perth så långt västerut man kommer i denna del av Australien. Klimatet är förhållandevis svalt och påverkas av indiska oceanen. De första kommersiella vingårdarna planterades 1967 och idag har man mer än 5000 hektar av vingårdar. Dessa påverkas av att havet omger regionen från tre sidor viket ger ett svalt, vindigt klimat, som i sin tur ger viner med en fin fräschör och friskhet. Man fick sin GI år 1996.

Peel (shiraz, chardonnay, chenin blac och verdhello) är en vinregion med historiska anor söder och öster om Perth. Regionen påverkas av insjöarna Peel och Harvey samt närheten till Indiska oceanen i väster samt höjderna vid Darling Ranges i öster. De första vingårdarna etablerades på 1850-talet men det på 1970-talet den moderna vinproduktionen börjar. Regionen är förhållandevis liten och omfattar omkring 200 hektar med vingårdar, men växande. Man odlar också zinfandel, temperanillo, sangiovese, mouvrdre, viognier och grenache. Är du intresserad av prova hur savignin smakar finns den enda odlingen i Australien här. Man fick sin GI år 2001.

Det finns två vinregioner inom en större region som ibland benämns Southern Forests i den södra delen av delstaten, mellan Margret River och Great Southern. Denna region är kanske mest känt för sina stora Karriträd som kan bli upp till 90 meter höga.

Manjimup (shiraz, cabernet sauvignon och chardonnay ) ligger norr om Pemberton kring floden Blackwood River och har förhållandevis varmt klimnat i jämförelse med Pemberton. Man fick sin GI 2006.

Pemberton (pinot noir och chardonnay) ligger i den södra delen av regionen mittemellan Margret River och Great Southern. Området är lite svalare än Manjimup. Man fick sin GI 2006.

Swan District (verdelho, chenin blanc, shiraz, petit verdot) ligger lite norr om Perth och är delstatens äldsta vinregion med anor till den första halvan av 1800-talet. Klimatet är förhållandevis varmt vilket ger viner med högre alkohol och mer fruktighet. Då dessa viner tappat lite i popularitet har områdets vinproduktion minskat. De senaste åren kan man dock skönja en uppgång, nya vinerier har återigen börjat starta upp och en ny generation vinmakare har börjat göra sitt avtryck i området. Klimatet är varmt och torrt. Man gör också fortifierade vin som liqueur verdelho och shiraz. Man fick sin GI år 1998.

x
2016-01-06