Svenska flaggan
Vinlandet Australien - Victoria

Vinlandet Australien – Victoria

Vinlandet Australien - Victoria. Zoner och regioner i delstaten Victoria. DinVinguide Vinatlas

Hämtar annons

Vinlandet Australien – Victoria

I huvudartikeln om Australien kan du läsa mer om Australien som vinland. Här presenteras vinzonerna och vinregionerna i delstaten Victoria. Delstaten är den minsta, Tasmanien undantaget, till ytan och ligger i den sydöstra delen av Australien nära Melbourne. Men här finns omkring 500-600 vinerier och man producerar sannolikt den delstat som producerar mest vin i förhållande till delstatens storlek. Totalt finns det 18 vinregioner inom sex vinzoner. Precis som i de andra delstaterna finns det stora variationer i såväl mikroklimat som i stilen på vinerna som produceras. Vingårdarna är dock stark influerade av närheten till havet och de svala vindarna har gett goda möjligheter till viner med såväl elegans som komplexitet.

Bland de viktigaste druvorna är generellt pinot noir och chardonnay men man är också kända för sin söta fortifierade viner gjorda på muscat och topaque. Andra druvor som är förhållandevis vanliga är Shiraz, viognier, graciano och tannat. Till skillnad från många andra delar av Australien är det lite mer ovanligt att man bevattnar sina vingårdar. Skördeuttaget är ofta lägre här än i andra delar.

Historiskt började man odla vin här under 1850-talet. Området drabbades dock hårt av vinlusen i slutet av 1800-talet. Det tog ända till 1950- och 60-talen innan man återhämtat sig och vinproduktion vände uppåt igen och många regioner fick sin GI-status på 1990- och 2000-talen.

Bild från DinVinGuide

Vinzoner Victoria, Australien

Central Victoria består av vinregionerna Bendigo, Goulburn Valley, Heathcote och Strathbogie Ranges.

North East Victoria består av vinregionerna Alpine Valleys, Beechworth, Glenrowan, King Valley och Rutherglen.

North West Victoria består av vinregionerna Murray Darling och Swan Hill och kallas ibland för Big river zone. Då menar man dock ett större område som inkluderar den västra delen av New South Wales och utgörs av vinregionerna kring floderna Murray, Darling, Lachlan och Murrumbidgee.

Western Victoria består av vinregionerna Grampians, Henty och Pyrenees

Port Phillip består av vinregionerna Geelong, Macedon Ranges, Mornington Peninsula, Sunbury och Yarra Valley

Gippsland utgörs av en vinregion med samma namn som zonen, Gippsland

Vinregioner, Victoria, Australien

Alpine Valleys (nebbiolo, dolcetto och barbera) ligger i den nordöstra delen av Victoria i något som också kallas för Victorias high country. Vingårdarna ligger på strax nedanför Victoria’s alper i dalgångarna vid floderna the Ovens, Buckland, Buffalo och Kiewa. De flesta vingårdarna ligger mellan 300-350 meter över havet. Man odlade vin här redan på 1850-talet men det är först på senare år som det tagit fart igen. Man fick sin GI 1999. Detta är en av de svalare delarna inom Victoria vilket gör att man experimenterat med en del lite mer udda vinsorter som nebbiolo, dolcetto och barbera – med andra ord försöker man vara något av Australiens svar på Piemonte, man odlar dock också en en del cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, shiraz, merlot, pinot grigio och durif.

Beechworth (Chardonnay och Shiraz) ligger i den nordöstra delen där klimatet påminner mycket om det i Alpine Valley. Man började odla vin på 1850-talet, efter att i princip ha försvunnit fick man fick en liten boast på 1950-talet och sedan sin GI år 2000. En del experimenterar med druvorna nebbiolo, dolcetto och barbera men de två viktigaste druvorna är chardonnay och shiraz. Flera producenter benämner sina shiraz-viner som Syrah, då man anser att det svala klimatet särskiljer deras viner från andra områden.

Bendigo (cabernet sauvignon och shiraz) är ett område där geografin tillåter vinodlingar upp till 400 meter över havet. Jordmånen är mångfacetterad och utgörs av gamla flodbäddar, vulkanisk jord, steniga vingårdar med mycket inslag av granit. Jordmånen är på vissa områden sandig och i andra bestående av hård lera. Man odlar främst röda druvor som cabernet sauvignon och shiraz på lerjordarna men också en hel del chardonnay och sauvignon blanc på sandjordarna. Andra druvor är pinot noir, merlot, cabernet franc, malbec, mataro, sangiovese, touriga, riesling, semillon och traminer. Man fick sin GI år 2001.

Geelong (pinot noir, chardonnay och shiraz) ligger omkring 7,5 mil söder om Melbourne. Klimatet påverkas av närheten till Port Phillip Bay och Bass Strait – vilket ger ett svalt klimat tydligt influerat av närheten till havet. Vingårdarna ligger på en höjd om cirka 20-150 meter och jordarterna består vanligen av kalksten, vulkaniska inslag, rödbruna leror och loams (en jord bestående av såväl sand, silt och lera). Detta i kombination med det svala klimatet gör att man skördar förhållandevis sent vilket ger vinerna en fin koncentration och längd. Man odlar också druvor som riesling, sauvignon blanc, pinot gris, viognier, cabernet sauvignon, malbec och merlot. Man fick sin GI år 1996.

Glenrowan (shiraz, durif och fortifierade viner) är en vinregion i den norra delen av Victoria, i inlandet. Klimatet är varmt, man har får endast mindre mängder regn. Majoriteten av vingårdarna ligger kring staden Glenrowan och kring 1870 var detta ett av Australiens största vinproducerande områden sett till mängden vin. Idag är man kanske mest kända för sina fortifierade viner på druvorna muscat, muscadelle, shiraz och touriga. Man gör dock också torra viner, de tenderar till att bli ganska stora och kraftiga och lite alkoholstinna. Utöver detta görs också en del vitt vin främst på chardonnay. Man fick sin GI år 2003.

Goulburn Valley (shiraz) ligger kring Goulburn floden, nära the Murray-Darling basin. Området är bland annat kända för producenten Tahbilk (tidigare Chateau Tahbilk) som har odlat shiraz här sedan 1860-talet och fortfarande har plantor från denna tid som är aktiva. Klimatet är varmt och torrt men närheten till floden gör att vinodlingarna ändå kan producera bra druvor. Jordmånen skiftar, mycket tack vara floden och hur den gått fram, lämnat jord och mineraldepositioner, ofta med en hel del inslag av kalk. Floden och andra vattenmassor hjälper också till att skapa olika mikroklimat i olika delar av regionen. Andra vanliga druvor är marsanne, cabernet sauvignon och chardonnay. Utöver detta odlas också grenache, mourvedre, viogner, roussane, merlot, riesling och verdelho. Man fick sin GI är 1999.

  • Nagambie Lakes är en subregion inom Goulburn Valley kända för sin shiraz.

Grampians (shiraz och mousserande shiraz) ligger i den västra delen av Victoria på den östra sidan av bergskedjan Grampians. Klimatet är svalt och jordmånen är ofta sandig och uppblandad med mycket granit. I området finns de historiska vinerierna Seppelt och Best som odlat vin sedan 1860-talet. Man är kända för sin mousserande shiraz men också för sina torra friska lite krispiga viner med bra syra gjorda på shiraz, pinot noir och chardonnay, cabernet sauvignon, riesling, pinot gris och ondenc. Man fick sin GI år 1997.

  • Great Western är en subregion inom Grampians som är känt som födelseplatsen för mousserande shiraz. Förutom shiraz odlas också riesling, pinot noir och cabernet sauvignon. Man fick sin GI 2007.

Heathcote (shiraz) ligger nära staden Melbourne på Mount Camel hills sluttningar. Höjdskillnaderna, de svala sydliga vindar och den speciella jordmånen med cambrisk jord (en kalciumrik röd jord med mycket sten som håller vatten på ett mycket bra sätt) sägs vara nycklarna till att man här gör några av Australiens bästa viner på druvan shiraz. Viner med massor av elegans, silkiga tanniner och fantastisk längd. Vid sidan av shiraz odlas också cabernet sauvignon, merlot, nebbiolo, sangiovese, tempranillo, viognier, marsanne och roussanne. Man fick sin GI år 2002.

Henty (chardonnay, riesling, semillon och sauvignon blanc) ligger i den sydvästra delen av Victoria, Området sträcker sig kring kustlinjen väster om Melbourne in till det kulligare inlandet och är den största vinregionen i Victoria. Förutsättningarna varierar stort i regionen och delar av den har det kanske svalaste klimatet i Australien. Man är en ganska sen vinregion och de första vingårdarna anlades först på 1960-talet. På grund av skillnaderna i klimat och förutsättningar odlas många olika druvor, de bästa vinerna görs i de svalaste områdena där man odlar riesling, pinot gris och chardonnay. Det odlas också en hel del blå druvor såsom cabernet sauvignon och shiraz. Man fick sin GI år 2000.

King Valley (glera, sangiovese och cabernet sauvignon) ligger i den nordöstra delen av Victoria i något som också kallas för Victorias high country. Egentligen är det antal subregioner i Victorias alper som tillsammans bildar en region. Vingårdarna ligger på höjder från 150 meter upp till 800 meter över havet. Vissa ligger nere i dalgångar andra på sluttningar. På grund av detta hittar man här en stor variation av druvor, varav några udda, såsom cabernet sauvignon, glera, graciano, marzemino, mondeuse, petit manseng, sagrantino, sangiovese saperavi och tannat. Man fick sin GI år 2007.

Macedon Ranges (pinot noir och chardonnay) är en relativt liten region som ligger centralt i Victoria. Området ligger kring Mount Macedon lite norr om Melbourne. Vingårdarna ligger på höjder om 400-700 meter över havet och är en ett område som får förhållandevis mycket regn. På grund av detta behöver man vanligen inte vattna sina vingårdar. Jordmånen består främst av jordar med inslag av sandsten och skiffer på vissa ställen granit. Klimatet är förhållandevis svalt och man gör främst mousserande viner på pinot noir och chardonnay. Man gör också vanliga viner på dessa druvor samt cabernet sauvignon, shiraz, rieslings gewurztraminer och sauvignon blanc. Man fick sin GI år 2002.

Mornington Peninsula (pinot noir och chardonnay) är en vinregion i Victoria strax söder om Melbourne. Klimatet är svalt men sommrarna är torra och varma. Jordmånen är vulkanisk med inslag av basalt och järnrikt. Jorden håller vattnet väl varför behovet av att bevattna vingårdarna är lågt. Man är kända för sina eleganta viner gjorda på chardonnay och pinot noir. Man odlar också riesling, pinot gris, viognier, shiraz, cabernet sauvignon. Man fick sin GI år 1997.

Pyrenees (shiraz) ligger i den västra delen av Victoria nära kusten. Flest vingårdar finns kring Moonambel där man odlat vin sedan 1860-talet. Vingårdarna ligger i sluttningrna på the Pyrenees hills på 200-450 meters höjd. Klimatet är förhållandevis svalt och torrt vilket ger viner med bra syra. På grund av det torra klimatet behöver man ofta bevattna vingårdarna. Jordmånen varierar inom omrpdet från sandigt, stenigt till tungt lerigt. Man är kända för sina eleganta viner på shiraz samt mousserande viner på pinot noir och chardonnay. Det odla dock många druvor i området, bland de vanligare vid sidan av de nämnda är cabernet sauvignon, merlot och sauvignon blanc. Man fick sin GI år 2000.

Rutherglen (fortifierade viner – muscat blanc a petits grains) ligger i den nordöstra delen av Victoria i något som också kallas för Victorias high country. Det är Australiens viktigaste område när det kommer till fortifierade viner, i regal gjort på muscat och tokay (muscadelle). Mycket av region är flakt och de flesta vingårdar ligger på omkring 170 meter över havet. Klimatet är varmt och torrt varför många varför majoriteten av vingårdarna återfinns i den norra delen av området i närheten av Murray river. Bland druvorna är muscat blanc a petits grains viktigt, den har mörkt skinn och tål de många soltimmarna.Lokalt kallas den ibland Rutherglen brown muscat. Man gör också en del torra viner på shiraz, cabernet sauvignon, durif och mondeuse.Man fick sin GI år 1997.

Strathbogie Ranges (chardonnay, riesling och shiraz) ligger ca 11 mil nordväst om Melbourne. Området är bergigt och ligger strax norr om the Great Dividing Range och klimatet är förhållandevis svalt. Vingårdarna ligger på höjder mellan 150-650 meter över havet. De första vingårdarna planterades på 1960-talet. Förutom tidigare nämnda druvor odlas också pinot noir, sauvignon blanc och cabernet sauvignon. Man fick sin GI år 2002.

Sunbury (sauvignon blanc, pinot noir och shiraz) är en ung liten vinregion precis nordväst om Melbourne. Det är först på 1980-talet som dess moderna historia börjar. Klimatet är relativt svalt och druvor som sauvignon blanc, pinot noir och shiraz är populära och man gör spännande viner. De bästa vingårdarna ligger i branta sluttningar där de kan få massor med solljus. Jordmånen är mestadels vulkanisk. Man fick sin GI år 1998.

Upper Goulburn (riesling och gewurztraminer) kallades förr för Central Victorian High Country ligger precis norr om Yarra Valley vid Goulburn river. Klimatet är svalt och vingårdarna ligger högt, omkring 500-700 meter över havet. Det är förhållandevis torrt och man odlar främst aromatiska druvor såsom riesling och gewurztraminer men också eleganat viner på chardonnay, pinot noir och shiraz. Man började plantera vingårdar här på 1960-talet och man fick sin GI år 2003.

Yarra Valley (pinot noir och chardonnay) är kanske den internationellt sätt mest välkända vinregionen i Victoria. Området ligger strax norr om Melbourne. Man planterade de första vingårdarna här redan 1838 och var ett av de områden som klarade sig bäst från vinlusen (phylloxera). På 1960-70-talen kom nästa framgångsväg för regionen och på 1990-talet hade man vuxit sig större än någonsin. Klimatet är svalt, vingårdarna ligger omkring 500 meter över havet och man har precis lagom med regn. Förutsättningarna och stilen på vinerna gör att många jämför området i stil med Bourgogne. Här gör man komplexa, eleganat viner på chardonnay och pinot noir. Andra populära druvor är cabernet Sauvignon och shiraz, cabernet Franc och merlot. Man fick sin GI 1996.

Magnus Reuterdahl 2015-12-23