Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
vinlandet Australien

Vinlandet Australien – New South Wales

Vinlandet Australien, New South Wales, zoner och regioner.

Hämtar annons

Vinlandet Australien – New South Wales

Magnus Reuterdahl 2015-11-03

I huvudartikeln om Australien kan du läsa mer om Australien som vinland. Här presenteras vinzonerna och vinregionerna i delstaten New South Wales. Totalt finns det 14 regioner inom åtta zoner. I många av dem har man odlat vin sedan åtminstone 1860-1880-talet men de första vinodlingarna planterades redan 1788. New South Wales är Australiens mest folkrika delstat, dess huvudstad är Sydney.

New South Wales ligger i den sydöstra delen av Australien. Klimatet är mycket varierande med såväl kustområden som bergsområden. Jordmånen varierar också: det finns vulkaniska jordar, sandiga jordar, tunga leriga jordar och jordar med mycket grus och/eller kalksten. Det kanske mest kända vinområdet, internationellt sätt är Hunter Valley.

Vinzoner New South Wales, Australien

Big Rivers utgörs av vinregionerna Riverina (Griffith), Perricoota och Swan Hill i New South Wales (delvis i Victoria) samt Murray Darling i delstaten Victoria (sida under produktion).

Hunter Valley är såväl en zon som en region, läs mer nedan.

Central Ranges utgörs av vinregionerna Mudgee, Orange och Cowra.

(Wider) Southern New South Wales utgörs av vinregionerna Hilltops, Canberra, Tumbarumba och Gundagai.

South Coast utgörs av vinregionerna Skoalheaven Coast och Southern Highlands

Northern Rivers utgörs av vinregionen Hastings River

Northern Slopes utgörs av vinregionen New England Australia

Western Plains. Det finns inga vinregioner i denna zon men det finns flera som gör vin.

Vinregioner New South Wales, Australien

Canberra (shiraz och riesling). Man har gjort vin här mer än 160 år. På senare tid har området blivit känt för sina viner på shiraz och riesling. Områdets klimat är förhållandevis svalt. Totalt finns är mer än 140 vingårdar.

Cowra (chardonnay och shiraz). Området täcker Lachlan Valley, Billimari och Canowindra. Klimatet är lite varmare. Det finns ett 40-tal vingårdar, de flesta är förhållandevis små och familjeägda.

Griffith är en vinregion som tidigare var synonym med vinregionen Riverina, se nedan. I Griffith produceras främst druvor till bulkvin.

Gundagai (shiraz och chardonnay). Detta är en av de nyare vinregionerna, trots att det odlats vin här sedan 1800-talet. Det är en av de minsta vinområdena. Vingårdarna ligger på cirka 200-300 meter över havet och klimatet är relativt varmt vilket ger viner med lite mer kropp och fruktighet.

Hastings River (verdelho och shiraz). De flesta vingårdar i denna lilla region ligger kring Port Macquarie och Wauchope. Man har odlat vin här sedan 1830-talet. På 1980-talet börjar områdets moderna historia genom vinproducenten Cassegrain. Klimatet är fuktigt och påverkas av sin närhet till kusten. Man odlar såväl röda som vita viner på druvor som verdelho och semillon, cabernet sauvignon, shiraz men också på hybriddruvan chambourcin.

Hilltops (cabernet sauvignon) är ett område i den södra delen av New South Wales med ganska svalt klimat. Man odlar vinet på hög höjd över havet och gör eleganta viner på cabernet sauvignon med lagringspotential. De äldsta vingårdarna här är från 1860-talet.

Hunter Valley (semillon och shiraz). Detta är ett av de äldsta områdena för vinodling i Australien och ett av de mer kända. Det var här John Busby planterade vinrankor på 1820-talet. Området är känt för sina viner på semillon, dessa kallas ibland för ”Australi’s unique gift to the world”. Man odlar dock också andra druvor såsom shiraz och tempranillo.

Murray Darling är en vinregion som ligger i delstaten Victoria men som till del också går in i New South Wales. För mer information se delstaten Victoria.

Mudgee (cabernet sauvignon). Området är mest känd för sina viner på cabernet sauvignon men man gör också bra viner på till exempel sangiovese, barbera och zinfandel. Vingårdarna ligger på 400 meter till 1100 meter över havet och jordmånen är till stor del vulkanisk. Idag är detta en av de största vinregionerna i delstaten.

New England (riesling). Detta är den nyaste vinregionen i New South Wales och en av de mer udda. Alla vingårdar ligger kring 1000 meter över havet eller högre, klimatet är kallt och man gör eleganta viner på riesling druvan. Trots att vinregionen är ny har den en ganska lång vinhistoria, man ska kanske snarast se den som nyupptäckt. 1882 beskrevs regionen som ”one of the foremost wine producing regions in the colonies” i Sydney Daily Mail. Många av vingårdarna övergavs dock någon gång efter 1920-talet.

Orange (sauvignon blanc och shiraz). Detta är ett område med flera olika typer av jord och skilda mikroklimat. Detta gör att man odlar många olika druvor. Mest kända är man dock för sina viner på sauvignon blanc. Man odlar också chardonnay, viognier, semillon, marsanne, arneis, verduzzo och gewurztraminer samt shiraz, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, sangiovese, barbera, tempranillo och zinfandel. Vingårdarna ligger på omkring 600 meter över havet och uppåt och klimatet är förhållandevis svalt. Området expanderad kraftigt under 1990-talet.

Perricoota (shiraz) är ett annat ung region, de fick sin GI-status 1999. Precis som i många andra fall är dock vinhistorien äldre. De första vingårdarna planterades här på 1860-talet. Klimatet är förhållandevis varmt och landskapet ganska flakt. Man odlar främst shiraz, cabernet sauvignon, chardonnay och semillon. Vid sidan av vanliga viner görs här också en del fortifierade viner, främst på grenache och malbec.

Riverina (semillon). Detta är en liten region som främst gör söta viner på druvan semillon med botrytis (ädelröta). De första vingårdarna i området planterades omkring 1912 men det var på 1980-talet man började göra söta viner. Regionen blev känd genom vinet Noble one av Darren De Bortoli. Idag finns det ett 20-tal producenter i regionen. En druva man hoppas på inför framtiden är den ovanliga druvan durif (petite sirah). Se också vinregionen Griffith som är i princip är synonymt med Riverina.

De Bortoli Noble One

Shoalhaven Coast (chambourcin). Området ligger utmed kusten nära Sydney, Wollongong och Canberra. Man är mest kända för en hybriddruva, chambourcin, en Fransk-Amerikansk druva som funnits sedan 1963. Klimatet är förhållandevis varmt men vindar från havet som kyler ner vinstockarna under odlingsperioden. Vissa år får man problem med kraftiga regn.

Southern Highlands (pinot noir och pinot gris) är en förhållandevis ung vinregion där vinproduktionen kom igång på 1980-talet. Precis som på andra ställen har man dock odlat vin här tidigare också, mindre vinodlingar fanns här redan på 1880-talet men de övergavs efter hand. Klimatet är förhållandevis svalt och utmärkt för druvorna pinot noir och pinot gris. Man odlar också chardonnay, riesling, sauvignon blanc och cabernet sauvignon. Vingårdarna ligger på ungefär 700 meter över havet.

Swan Hill är en liten vinregion mellan delstaterna Victoria och New South Wales. Oftast förs den samman med Murray Darling som ingår i Victoria. För mer information se Victoria.

Tumbarumba (chardonnay) I detta område började man plantera vin 1982, främst har man planterat chardonnay och pinot noir samt lite pinot meunier. Regionen ligger vid foten till Snowy Mountains och är den svalaste regionen i New South Wales. Vingårdarna ligger mellan 300 – 800 meter över havet. Majoriteten av vinet man gör är mousserande. Vanligen görs dessa med traditionell metod.