Vinlandet Algeriet

Vinlandet Algeriet var en gång en världens största vinexportörer, idag är det nästan bortglömt. Läs mer om Algeriet i DinVinguide vinatlas.

Annons:

Vinlandet Algeriet

Idag är det inte många som kopplar samman Algeriet med vinproduktion. Man hade dock en gyllene period av vinproduktion mellan från 1870-talet till 1960-talet. Det är dock inte så länge sedan man kunde finna en del vin därifrån på Systembolaget. Det finns också spår av förhistorisk vinproduktion under den tid Algeriet styrdes av fenicierna och det romerska riket.

Algeriet är ett relativt stort land i Nordafrika och även om man inte odlar vin i hela landet finns det sju vinregioner. Man odlar fortfarande vindruvor även om merparten blir bordsdruvor eller russin. På 1960-talet hade man omkring 400’000 hektar med vingårdar och en export av omkring 22 miljoner hektoliter vin, då var man en världens största exportörer av vin. I filmen Ett glas vin från 1960 om svensk vinimport får man veta att man då köpte in omkring 800’000 liter Algeriskt vin (rött, vitt och rosé) per år. Idag har man omkring omkring 60000 hektar med vingårdar varav omkring 15-20’000 är för vinproduktion och producerar omkring 500-600’000 hektoliter (2008).

Algeriet blev populärt bland franska vinodlare på 1870-talet på grund av vinlusen, som inte kunde överleva i de sandiga jordarna i Algeriet. 1962 blev Algeriet självständigt vilket påverkade vinproduktionen. Många fransmän flyttade hem, bland dem många vinodlare. En del vinodlingar förstördes sannolikt också under befrielsekriget på 1950-talet. Efter självständigheten minskade också exporten och därav behovet av många vingårdarna varför många lades ned eller omställdes till annan verksamhet. En annan anledning är sannolikt också det faktum att man blev en Islamsk nation, i och med detta blev vinproduktionen mindre intressant för den inhemska befolkningen.

Algeriet vindruvor och vinregioner

Frankrikes närvaro påverkade i hög grad vilka druvor som blev populära. Vanliga druvor var carignan, alicante bouschet, cinsault, grenache och cabernet sauvignon. De flesta vinodlingarna låg och ligger i de norra delarna av landet, dessa ligger högre och är något svalare,bland annat kring Atlasbergen. En del av dessa druvor odlas fortfarande men också clairette blanche, ugni blanc, armon, chardonnay, merlot, grenache gris, mouvedre och syrah. Det vore intressant om det finns inhemska druvor eller kloner av lokala äldre druvor men jag har inte hittat mycket fakta om detta.

Landet har sju vinregioner där Coteaux de Tlemcen, Monts du Tessalah och Coteaux de Mascara ofta pekas ut som de främsta eller de mest högst potential. Övriga är Dahra hills, Coteaux du Zaccar, Médéa och Aïn Bessem Bouira. Det finns också en hel del vingårdar där stockarna har förhållandevis hög ålder vilket borde kunna vara en grund för att skapa viner med högre kvalitet.

Gemensamt för vindistrikten är att de har ett tydligt medelhavsklimat med milda vintrar och mycket soliga, heta och torra somrar. Klimatmässigt påminner områdena om södra Spanien. Som druvorna skvallrar om gör man mestadels röda viner men man gör också en del vitt vin samt lite sött vin.

Dagens viner beskrivs ofta som viner med extremt låg syra, övermogna druvor, dvs fruktiga och söta och de har i regel en hög alkoholhalt. De använder vanligen inte ekfat, varken för fermentering eller lagring. Stört är den nationella vinproducenten ONCV men det finns också mindre vinerier såsom Ain Bessem-Bouira, Monts du Tessala, Khayyam, Montagne des Lions, Alicante d’Oranie, Fontaine du Genie, Nadim och Trappe.

Idag finns det inga viner från Algeriet på Systembolaget men det har funnits ett antal, bland annat det “ökända” Vin Rouge d’Algerie.

Även om jag inte är sugen på just Vin Rouge d’Algerie så vore det kul att prova något bra, t ex något gjort på gamla stockar, från förslagsvis Atlasbergen.

Magnus Reuterdahl, 2015-12-15