Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Kött och vilt

Kött och vilt

Hämtar annons

LAMM
Tillagas ofta med örtkryddor, och har smakrikt kött. Vin med viss örtighet, och smakrikhet passar ofta bäst. Vinerna från södra rhone är ett bra alternativ. Vitt eller rött beror dock på tillbehör.

KALV
Ljusare kött, finstämda smaker…tänk på att inte slå på FÖR stort, med ett alltför kraftfullt vin. Stekt kalv gifter sig utmärkt med viner på den röda eleganta druvan Pinot noir. Har man en gräddig, ljus sås kan man istället matcha med ett strukturerat, ekfatslagrat vitt vin på Chardonnaydruvan.

GRIS
Ofta fett, går utmärkt med de vita fylliga och lite sötfruktiga vinerna från Alsace, även till rökt fläsk! Serveras fläskfilé, på traditionellt sätt med potatis, svamp och sås passar ett fruktigt och smakrikt rött vin eller ett torrt, fylligt och smakrikt vitt vin.

NÖT
Till stekt biff, entrecote eller liknande med mörk sås passar strukturerade, fylliga viner med påtaglig strävhet, som Bordeauxblandningar från Frankrike, Italien eller USA. Viss pepprighet kan hitta ett möte i syrahdruvan, även denna ger kraftiga, fylliga viner.

VILT
Rådjur, Hjort, Vildsvin, Älg

Mörkare kött, ofta relativt torrt. Skysås, rödvinssås eller gräddigare sås bestämmer i huvudsak vilket(rött) vin som ska njutas till. Ju mildare tilllagning och lättare sås, ju elegantare vin. Men i regel kan man fläska på med kraftiga röda viner om det handlar om stekt kött, svamp och mörk/vinsås…GOTT!!