Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur

Hämtar annons

Idag är vi medvetna om konsekvenserna av för aggresivt fiske. Vissa arter är nära kollaps, därav ålen. De rödlistade fiskarna bör undvikas. Tänk på att i mesta möjlig mån köpa KRAV-märkt fisk, Kravodlad, eller kravfiskad. Fiske med bottentrål bör undvikas då det förstör botten och ger en stor bi-fångst. Konventionellt odlad fisk bör också undvikas då dessa odlingar ofta förorenar enormt. Återigen-Leta efter krav-odlad fisk!

Bra länkar när du står vid fikskdisken:

www.svenskfisk.se

www.krav.se

www.narfiskat.se

www.fiskeriverket.se

Det viktigaste vad gäller vin till en fiskrätt är om fisken är mager eller fet. Fet fisk kräver fylligare, smakrikare vin. Mager fisk, ett elegantare, lättare vin som inte överskuggar de fina, diskreta smakerna. Sedan beror det som sagt på tillbehören.

Mager Fisk, exempel:
Vitfisk: Sej, Torsk, Vitling
Plattfisk: Hälleflundra, Rödspätta
Insjöfisk: Gös, Aborre

Kokt eller ångad fisk med ljus sås, som kokt sej med ångade grönsaker och vitvinsås gifter sig fint med lätta, friska, eleganta viner, som Chablis alternativt Gruner Veltliner från Österrike. Hälleflundra med räkor och skirat smör

Fet Fisk, exempel:
Sill, Sardin, Strömmimg, Makrill, Lax, Regnbåge, Röding, Tonfisk

Druvan gewurtztraminer passar utmärkt till inlagd sill. Aromatisk, smakrik, lite sötma…oväntat gott! För det äventyrslystne…
Till fet lax krävs ett runt vin, gärna smörigt och fatlagrat. Helt enkelt fylligt. Som fisken. Är den rökt behövs lite sötma. Prova ett rieslingvin. Har man örtiga tillbehör eller kryddning till fisken är det gott med ett vin på druvan sauvignon Blanc- aromatisk, örtig, hög syra som bryter ner den feta fisken.

Skaldjur/blötdjur, exempel:
Ostron, Musslor, Räkor, Hummer, Krabba, Kungskrabba, kräfta, havskräfta, Bläckfisk

Skaldjur som hummer med lite sötma passar fantastiskt till Rieslingviner, Eleganta, lätta Ostron är finfint till Champagne, Musslor i gräddig sås gifter sig väl med fatlagrad chardonnay eller varför inte Grand Cru Chablis.