Vinlandet Spanien, vinregionen Katalonien: Priorat
Priorat är en del av den spanska vinregionen Katalonien och ligger sydväst om Barcelona. I Katalonien finns 11 DO och 1 DOCa/DOQ, i alla dessa kan vin också göras som DO Catalunya. Priorat är idag det mest kända vinområdet i Katalonien och ett av de mesta kända spanska vinområdena.
Priorat är också ett av endast två områden som uppnått klassificeringen DOCa (Denominación de Origen Calificada). I Priorat skriver de dock det oftast på katalanska, DOQ (Denominació d’Origen Qualificada). Det andra området som fått denna klassificering är Rioja. Katalonien är också känt för det mousserande vinet Cava och flera andra bra vinområden.
Priorat – Historia
Priorat är ett litet vinområde som omsluts av vinområdet Monsant DO. Området har fått sitt namn från klostret Cartoixa d’Escaladei i Priorato dei Scala Dei som tillhörde Kartusianorden. Klostret i Priorat anlades i slutet på 1100-talet och låg i gränslandet mellan muslimer och kristna under flera århundraden. Krig och oroligheter hade förstört mycket av det äldre jordbrukslandskapet och munkarna var en stor del i att återuppbygga det. Deras arbete lade grunden till många av de vinodlingarna som finns kvar än idag.
Priorat – Viner
Området är framförallt känt för sina röda viner gjorda på druvan garnacha, eller garnatxa som druvan heter lokalt på katalanska. I Frankrike och på många andra platser i världen heter druvan grenache. Här odlas dock också andra blå druvor såsom cariñena och internationella druvor som cabernet sauvignon, merlot och syrah. Det odlas också en mindre mängd gröna druvor, främst garnacha blanca, macabeo, pedro ximénez och chein blanc.
I regel lagras röda viner från priorat i minst 12 månader på ekfat. Vinerna görs som crianza (12 månader i ek), reserva (minst ett år i ekfat och 2 år i flaska) och gran reserva (minst två år i ekfat och tre år i flaska). Många använder dock inte dessa betckningar på sina etiketter i Priorat.
Vinområdet Priorat
Även om Priorat idag är en av Spanien mest kända regioner så har det inte alltid varit så. I början av 1900-talet var det betydligt större med ca 9 000 hektar vingårdar. Då odlades dock mest relativt lågkvalitativt vin. På 1970-talet var det en vinregion i kris med endast några hundra hektar av vingårdar kvar i området. Idag har vinområdet vuxit till ca 2000 hektar, är återigen välmående och har fått ett högt renommé. Vinodlingarna ökar fortfarande men hela tiden med sikte på att bibehålla kvaliteten på vinerna.
Många vinstockar och vingårdar är gamla, några över hundra år. Detta är också en region med mycket låga skördeuttag. Vanligen får man ut ungefär 5 hektoliter/hektar, vilket kan jämföras med snittet i Spanien som ligger på 25 hektoliter/hektar. Detta är några av anledningarna till att vinerna är förhållandevis dyra.
Jordmån och terroir
Priorat ligger i en del av Katalonien med ett landskap som består av höga berg och kullar. Vingårdarna ligger i många fall högt i terrängen, upp till 750 meter, vilket ger dem fräschör. De lägst liggande vingårdarna finns dock på ca 100 meter över havet. Vinstockarna växer ofta som buskar och är låga och krokiga. De växer på terrasser som klättrar upp för branta sluttningar omgärdade av höga berg. Jordmånen utgörs främst av steniga jordar med mycket skiffer och kvarts, denna kallas llicorella.
Priorat ligger nära havet, ca 2-3 mil men klimatet beskrivs ändå ofta som förhållandevis kontinentalt. Somrarna är vanligen långa, torra och heta men vintrarna förhållandevis kalla på grund av höjden över havet. Det är också ett område med lite regn, ca 500 mm/år. Detta ger viner som påverkas mycket av värme och liten tillgång till vatten vilket ger viner med mycket kropp och hög alkoholhalt, ofta kring 15% eller högre. Trots detta, tack vara topografin har de också en hel del fräschör vilket ger vinerna balans. Det är viner som ofta tjänar på att lagras.
Magnus Reuterdahl