Vinlandet Spanien, vinregionen Balearerna (Mallorca)
På Balearerna finns omkring 1200 hektar med vingårdar (uppgifterna spretar dock mellan 1000-2000 hektar), de flesta är små och familjeägda. Det ska jämföras med att innan vinlusen (phylloxera) slog till i slutet av 1800-talet fanns det omkring 30 000 hektar med vingårdar och i mitten av 1900-talet omkring 8000 hektar. Mycket av vingårdarna ersattes av mandelträd istället.
Vid ett besök på öarna idag är sannolikheten stor att du helt kommer missa vingårdarna om du inte känner till dem i förväg. Om du vill se vingårdar rekommenderas dock att du tar bilen och åker mellan Manacor och Porreres och passerar genom Villafranca de Bonany. Vill du besöka en vingård bör du söker upp dem i förväg och boka ett besök, majoriteten är inte är öppna för besök om detta inte är bokat.
Vingårdarna ligger ofta i sluttningar och är terrasserade. Majoriteten av vinodlingarna utgörs av blå druvor. Öarna ligger i Medelhavet och klimatet är varmt och torrt vilket ger en fin fruktighet till vinerna. Tack vare havet påverkas dock många vingårdar av svala havsvindar vilket i sin tur ger fräschör till vinerna. Terrängen på öarna består mestadels av kullar, högplatåer och lågland, förutom på Menorca som har mer av ett slättlandskap. På Mallorca och Ibiza finns det också större skogsområden.
Balearerna är kanske inte mest känt för sina viner, men det produceras en hel del bra och intressant viner på här i allmänhet och på ön Mallorca i synnerhet. Historiskt sätt är de äldsta spåren av vinodlingar på öarna från 100-tale f.Kr. och kan kopplas till romarriket. Det finns också en hel del inhemska unika druvor som är värda att utforskas.
I DinVinguide.se druvguide kan du läsa mer om några av dessa inhemska druvor, bland annat manto negro, callet, fogoneu, gorgollasa, moll eller prensal (moll o prensal) och giro blanc. Några av dessa finns bara odlade i några få hektar och andra håller på att nyodlas och provas för kommersiellt bruk såsom eperó de gall, viñaté och giro negre, där det bara finns några 100 stockar av vardera. Utöver dessa odlas också en hel del internationella druvor. Många viner görs i olika blandningar av druvor.
En gång i tiden var det vinlusen som var det största hotet mot vinodlingarna på Balearerna, idag är det turismen och på senare tid bakterien xylella fastidiosa, som kan orsaka flera olika sjukdomar som kan drabba vinstockar. Under 2017 var Balearerna det första området i Spanien som drabbats av denna bakterie. Vilket lett till restriktioner när det kommer till införsel och export av växtmaterial till och från ö-gruppen.
Vinområden och öar inom vinregionen Balearerna
Binissalem DO, Mallorca
Binssalem omfattar delar av de centrala och den västra delen av Mallorca. Området fick sin DO år 1990-91. Området skyddas av Tramuntana Bergen vilka skapar ett område med varmt klimat som ger fruktiga viner. Viner görs i regel som crianza (24 månaders lagring), reserva (36 månaders lagring) och gran reserve (60 månaders lagring), en del av dessa tider ska vinerna ha åldrats i fat. Utöver detta görs också mousserande viner.
Binissalem är det största vinområdet sett till antal hektar med vingårdar. Här finns lite drygt 600 hektar med vingårdar och knappt 15-20 kommersiella producenter. Vinproduktionen omfattar omkring 1 500 000 liter vin/år.
Majoriteten av vinerna är röda och de viktigaste druvorna för dessa viner är manto negro, callet, tempranillo, syrah, monastrell, cabernet sauvignon och merlot. Det produceras också en del vitt på druvor som moll eller prensal, macabeo, perellada, moscatel och chardonnay.
Pla i Llevant, DO, Mallorca
Vinområdet Pla i Levant sträcker sig över den östra delen av ön Mallorca och här görs såväl rött som vitt vin. Även detta vinområde fick sin DO år 1990-91. De viktigaste blåa druvorna är manto negro, callet, fogoneu, tempranillo, syrah, monastrell, cabernet sauvignon och merlot. De viktigaste gröna är moll eller prensal, macabeo, perellada, moscatel och chardonay.
Närheten till havet gör att vinerna ofta får en med tydlig fräschör med en fin syra och viss stensälta. Detta gör att det finns en del vita viner samt mousserande från området som är värda att utforska.
Området är det näst största i ögruppen och omfattar omkring 350 hektar och här finns omkring 15 kommersiella vinproducenter. Vinproduktionen ligger på cirka 1 250 000 liter om året.
Mallorca VT och Serra de Tramuntana VT, Mallorca
Serra de Tramuntana är ett område som sträcker sig utmed den nordvästra delen av Mallorca, utmed kusten. Namnet är liktydligt med namnet på den vind som kommer in från nordväst. Inom denna IGT är de två viktigaste byarna Pollença och Banyalbufar. Den senare känd för sina viner på malvasia. Dessa är väl värda att hålla ögonen öppna efter.
Det finns också en hel del vin som säljs under IGP Mallorca, dessa kommer från olika delar av ön.
Formentera VT
Formentera VT (Vino de la Tierra) omfattar ön med samma namn. Det är den fjärde största ön inom regionen. Det finns spår av förhistorisk vinodling- Ön slogs dock ut av digerdöden och från 1300-talet fram till 1700-talet var de obebodd eller hade väldigt få invånare.
Idag odlas det en del vin. Den viktigaste druvan är monstrell och de gör främst röda och roséviner. De är ofta fruktiga och förhållandevis hög alkohol, de flesta vinerna är relativt enkla men det finns undantag. Jordmånen utgörs av sandiga jord med inslag av lera.
Ibiza VT
Ibiza fick sin VT 2003. Det är den ön som är närmast det spanska fastlandet och är mest känd som en partyö.
På ön görs vita, röda och roséviner. Vanliga gröna druvor är macabeo, parellada, malvasia, chardonnay och muscatel. Vanliga blå druvor är monastrell, ull de llebre (tempranillo), cabernet sauvignon, merlot och syrah. De mest intressanta vinerna är ofta gjorda i huvudsak av macabeo respektive monastrell.
Många av vingårdarna är planterade på 1980-talet eller senare och majoriteten av dem återfinns i den nordvästra delen av ön på relativt hög höjd, omkring 500 meter över havet. Jordmånen är ofta lera med inslag av kalksten.
Isla de Menorca VT Wine
Isla de Menorca eller Illa de Menorca (Katalanska) fick sin VT 2002. Det är den nordligaste och östligaste ön i ögruppen. Vinodlingarna på ön är små och manga är förhållandevis nya. Majoriteten av vinodlarna siktar dock på att göra kvalitetsviner.
De flesta vinerna görs på internationella druvor som merlot, cabernet sauvignon, monastrell, ull de llebre (tempranillo), syrah chardonnay och macabeo.
Illes Balears VT Wine är en sista beteckning, denna kan användas på alla öarna.
Passa på att dricka viner från Mallorca om du åker dit på semester. Det finns också en hel del kul att hitta på Systembolaget, mestadels i beställningssortimentet och främst från Pla i Llevant och Binissalem.
Magnus Reuterdahl