Vinlandet Spanien, vinregionen Aragonien
I vinregionen Aragonien är grenache den viktigaste druvan, men det odlas också förhållandevis mycket internationella druvor. Det går dock också hitta intressanta och bra viner på carinena (carignan) och på lokala druvor som moristel. Många viner från den norra delen av regionen görs idag i en förhållande ren och fräsch stil vilket kommer sig av att klimatet är förhållandevis svalt och att många vingårdar ligger relativt högt, på cirka 500-1000 meter över havet. Ju längre söder ut vi tar oss desto varmare blir klimatet och vingårdarna ligger lägre i landskapet. Detta gör att vinerna i regionen skiljer sig mycket åt i stil.
Många av de bästa vingårdarna ligger utmed floderna Ebro och La Huecha och i dess dalgångarna.
Argonien delas upp i nio vinområden varav fyra är klassificerade som DO (Denominación de Origien): Somontano, Campo de Borja, Calatayud och Cariñena.
Vinlandet Spanien, vinregionen Argonien: Somontano
Somontano betyder ungefär: under bergen, vilket stämmer väl då det ligger på Pyrenéernas sluttningar. Området fick sin DO status 1984 och här görs vin i många olika stilar och på många olika druvor. Många av vinerierna är moderna och det produceras mycket vin av hög kvalitet. Moderniseringen inleddes på 1960-talet av kooperativet La Cooperativa Comarcal de Somontano. Det är också ett område som gör en hel del bra vita viner.
Pyrenéerna och sluttningarna ned mot Ebro floden är ett utmärkt område för vinodling. Det är också en vinregion som i jämförelse med andra spanska som får förhållandevis mycket regn. Jordmånen består främst av lerjordar. Den höga höjden, kalla vindar från bergen i kombination med det soliga och varma klimatet och närheten till floden ger många viner med en fin fräschör.
Viktiga druvor är moristel, parraleta, macabeo (alcañón), gewürztraminer, macabeo, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, garnacha och syrah.
Vinlandet Spanien, vinregionen Argonien: Campo de Borja
Campo de Borja ligger sydväst om Somontano och är en DO sedan 1980. Det är ett torrt område som ligger söder om Ebro floden. Området gränsar i norr till den mer kända vinregionen Navarra. I Spanien kallas det ofta för El Imperio de la Garnacha. De bästa vinerna kommer från gamla stockar på över 450 meter över havet.
Regionens namn härstammar från den ökända familjen Borgia, som producerade två påvar som mest är kända för korruption, mord och grymhet. De är idag kanske mest kända tack vare TV-serien Borgias samt operan och teaterpjäsen Lucrezia Borgia. Släkten kom dock ursprungligen från Spanoen men en bit söder ut, från Valencia. I Spanien och då stavades namnet Borja.
Den viktigaste druvan här är garnacha. Många vingårdar har förhållandevis gamla vinstockar, 30-50 år som på grund av åldern och det torra klimatet och att vingårdarna ligger förhållandevis högt i terrängen ger sparsamma skördar. Detta i sin tur ger viner med fin koncentration och ett bra djup samt en hel del elegans. Jordmånen innehåller mycket kalksten och på sina ställen järnrika lerjordar vilket också påverkar stilen på vinerna.
Andra viktiga druvor är temranillo, cabernet saivignon, merlot, mazuelo (carinena), syrah, macabeo, chardonnay och moscatel.
Ett intressant vin att hålla ögonen efter är det fortifierade vinet mistelas gjord på moscatel.
Vinlandet Spanien, vinregionen Argonien: Calatayud
Calatayud är den yngsta DO i området, 1990, och ligger i den sydvästra delen av regionen. Området är torrt och landskapet kulligt och genomskärs av små och större floder. Namnet kommer från staden Calatayud.
Odlingarna är i landskapet är omväxlande vingårdar, mandelträd, körsbärsträd och olivträd. Vid floderna odlas det också en hel del frukt. När det kommer till vin är den enskilt viktigaste druvan här garnacha.
Det finns en del viner från området i Sverige, de är ofta prisvärda men ofta lite kraftiga för min smak. Det görs också en hel del ganska trist bulkvin i området, men också en del lite fruktigare viner med viss kvalitet. Riktningen på kvaliteten pekar uppåt så det är ett område att hålla ögonen på. Titta på två saker om du söker kvalitet. Ett många av de bästa är klassificerade Calatayud Superior, vilket betyder att vinstockna är äldre än 50 år. Två att alkoholhalten inte är allt för hög.
Klimatet är varmt och tort och det känns i vinerna, de är ofta fruktdrivna. En del vingårdar ligger dock högre i terrängen i Sierra de la Virgen sluttningar och här får vinerna mer fräschör. Jordmånen år på många håll stenig med inslag av kalksten.
Vid sidan av garnacha är tempranillo, mazuelo, viura, malvasia och chardonnay viktiga druvor. Personligen föredrar jag ofta de röda vinerna.
Vinlandet Spanien, vinregionen Argonien: Carinena
Cariñena är den äldsta DO i regionen, det är faktiskt ett av de äldsta i Europa och fick sin status redan 1932. Vinområde ligger på den södra sidan om Erbofloden, öster om Calatayud.
Namnet kommer från staden Cariñena vilket också är namnet på den druva som en gång var den viktigaste i området. Druvan är dock mer känd under namnet carignan. Idag har dock garnacha tagit dess plats i de flesta vingårdar.
Området utgörs av en stenig platå. Vingårdarna ligger högt i landskapet på mellan 400-800 meter över havet. Klimatet är varmt, men temperaturerna skiftar mycket mellan dag och natt. Vingårdarna påverkas också positivt av svala vindar från bergen.
Det är ett område där tyvärr carinena till stor del ersatt av garnacha, men det är också en region där kvalitén ökat betydligt de senaste årtiondena även om det också produceras många enkla lite kraftigare viner. Många har växlat om från bulkvin till kvalitetsvin och gått från tunga alkoholstinna viner till fräschare viner. De producerar också bra söta viner på moscatel, en del vitt på viura samt en hel del cava.
Utöver dessa finns ytterligare ett antal vinområden, Bajo Aragon, Ribera del Gallego-Cinco villas, Ribera del Jiloca, Valdejalon och Valle del Cinca. Dessa återkommer vi till framöver.
Magnus Reuterdahl