Vinlandet Italien. Vinregionen Trentino-Alto Adige
Vinlandet Italien. Vinregionen Trentino-Alto Adige
Vinregion Trentino-Alto Adige ligger vid och delvis i den del av alperna som kallas Dolomiterna. Mellan bergstoppar som Ortles och Cevedale finns underbara dalgångar i vilka finns utmärkta förutsättningar för vinodlingar.
Regionen Trentino-Alto Adige var länge en del av Österrike och blev en del av Italien genom freden i Saint-Germain 1919. Trentino är den södra delen av regionen och är mer ”italiensk”. Alto-Adige är den norra delen och är mer schweizisk/österrikisk. I Alto Adgie är det många som är tysktalande och det märks inte minst i ort- och vinnamnen samt att man ofta kallar vingårdarna för Schloss. I regionen finns också den kända skolan Istituto Agrario di San Michele all’Adige där många italienska vinmakare fått sin utbildning.
Ett av de mer kända vinerna från Trentino-Alto Adige här i Sverige kommer från staden Trento i Trentino, Ferrari Brut. Lite av en klassiker på bolaget och ett riktigt bra bubbel.
Det görs många bra viner i regionen, det är dock ingen stor vinregion om man ser till antalet hektar, knappt 5500. Många av vingårdarna är små och det finns stora skillnader på vinerna. Detta beror på att det odlas många olika druvor men också på att förutsättningarna skiljer sig en hel del inom regionen. De lägst liggande vingårdarna ligger på omkring 200 meter över havet medan de som ligger högst ligger på ca 1000 meter över havet. Vissa påverkas tydligt av alperna andra får in mer värme via Garda sjön. Dalgångarna i sig ger också olika microklimat.
Vinområden i vinregionen Trentino-Alto Adige
Som namnet Trentino-Alto Adige antyder kan man dela upp regionen i två delar. De flesta vinerna görs antingen som Trentino DOC eller Alto Adige DOC. Värt att notera är mer än 75% av vinerna är klassificerade vilket är en mycket högre andel än i andra delar av Italien.
I Trentino som utgör den södra halvan av regionen finns också flera mer specifika DOCer utifrån specifika områden och stilar, till exempel Teroldego Rotaliano, Caldaro, Casteller och Valdadige. Alto Adige utgör den norra halvan av vinregionen finns ett 30-tal plats specifika vinområden, inom dessa områden kan också bynamnet läggas till. Dessa gör att det finns flera alternativa DOC namn vilket kan vara lite krångligt om man vill förstå regionen utifrån dessa.
Några druvor i vinregionen Trentino-Alto Adige
Då Trentino-Alto Adige ligger högt över havet och vingårdarna är tydligt influeras av alperna är det lätt att tro att det mestadels görs vitt vin. Det är sant men det görs också mycket rött vin. Omkring 60% är vitt och 40% är rött.
Många av druvorna är välkända såsom pinot grigio, gewürztraminer, chardonnay och riesling. Vanligast är dock lite oväntat en blå druva som är lite mer okänd, schiava (vernatsch/trollinger). Andra lokala druvor som är intressanta är den blåa druvan lagrein och den gröna druvan blatterle. Ytterligare en grön lokal druva är versoaln, den är känd för att världens äldsta vinstock som fortfarande lever och ger frukt är versoaln. Denna finns vid Castle Katzenzungen i Trentino-Alto Adige. Det görs ett vin på detta tillsammans med druvor från yngre stockar, jag har dock inte haft tillfälle att prova det.
Det görs också en hel del mousserande vin i regionen, vanligen görs de med traditionell metod och på druvorna pinot noir, chardonnay, pinot bianco (blanco) och/eller pinot meunier.
Pinot Grigio
Det är inte ofta pinot grigio och riktigt bra vin omnämns i samma mening. Mycket vin på denna druva är i bästa fall charmigt. När du är i Trentino-Alto Adige så det dock upp-och-nedvända världen. Här hittar du några av världens bästa viner på druvan. De är friska och eleganta och har en hel del komplexitet. Syran är hög och det finns ofta en fin stenig ton med inslag av kalksten.
Schavia (vernatsch/trollinger)
Det här är en kul druva som ger riktigt flörtiga och charmiga viner åtminstone när de är odlade i Trentino-Alto Adige. Druvan ger här viner som ligger någonstans mitt emellan pinot noir och zinfandel. Ljust, fräscht men fortfarande fruktigt med mycket smak av röda skogsbär. Här finns ofta skogshallon och jordgubbar kantat av en liten blommighet samt en ton av citrusfrukter. Någon har sagt att detta smakar som Beaujolais Nouveau beskrivs men sällan smakar. Jag håller med!
Det finns tre varianter av druvan: gentile, grigia och grossa.
Lagrein är en äldre druva. Den ger lite mer kraftiga och rustika viner. Här finns ofta massor med mörk frukt, en lite jordigare ton och en kryddig eftersmak. De har ofta en hel del tanniner och en relativt hög syra vilket tillsammans gör att de går bra att lagra. Om schiava smakar vår och sommar smakar lagrein höst och vinter.
Blatterle
Blatterle är en lokal grön druva från Trentino-Alto Adige i norra Italien. Druvan är ”vanligast” kring Bolzano och namnet betyder ungefär “små löv”. Den är dock inte särskilt vanlig, det enda 100% vin jag provat kommer från producenten Nusserhof. Det är fräscht med en mild citrus smak och floralt örtigt. Detta vin gav dock mersmak!
Magnus Reuterdahl