Vinlandet Italien. Piemonte, Nizza
Piemonte är en region i nordvästra Italien och räknas av många som en av, om inte den främsta vinregionen i Italien. Det är också den region med flest DOCG klassificeringar (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita) i Italien. Bland de mest kända är Barolo, Barbaresco och Barbera D’Asti.
I Barbera D’Asti finns området Nizza som sedan 2014 har två egna DOCG, Nizza och Nizza riserva, det är dessa två appellationer som detta kapitel fokuserar på.
Barbera i Piemonte
Jag tror att de flesta förknippar Piemonte med druvan nebbiolo. Det är dock långt från områdets enda druva för kvalitetsviner. Här odlas till exempel också druvorna dolcetto, muscat, arneis, freisa, cortese, brancetto men framförallt barbera.
I Piemonte finns det två områden som idag är mest kända för sina viner på druvan barbera. Det är Alba och Asti. Det produceras riktigt bra viner på druvan i bägge områdena, men de skiljer sig en hel del från varandra.
Barbera d’Alba DOC ligger inom Langhe. där har den hård konkurrens med druvan nebbiolo vilket gör att det finns färre barberaviner som når till sin fulla potential.
Vinerna från Alba är ofta ganska mörkare i färgen, har en hel del kropp och syrlig frukt. I Barbera d’Asti, i Monferrato, odlas druvan i de bästa lägena vilket ger en högre potential och i många fall viner med större variation och lagringspotential. Vinerna från Asti är ofta lite ljusare i färgen och har mer elegans och komplexitet än kraft.
De bästa vinerna från Asti kommer i sin tur vanligen från Nizza. Här har vinerna en kombination av mycket fräschör, solmogen frukt och en fin struktur.
Nizza
Det är i Nizza som druvan barbera visar upp sig från sin bästa sida. Det är här du har störst chans att finna viner på druvan barbera som verkligen kan få dig att spärra upp ögonen, drömma dig bort och hitta sann njutning.
Nizza är en del av det större området Asti som i sin tur ligger inom Monferrato. Nizza ligger kring staden med samma namn i den södra delen av Monferrato och omfattar 18 kommuner.
Vinerna från Nizza klassificerades förr som Barbera d’Asti och senare som Barbera d’Asti superiore. År 2014 fick det sina egna klassificeringar: Nizza DOCG och Nizza DOCG riserva. Med detta startade en nya era för områdets viner, men vi får komma ihåg att det är en resa som precis börjat.
Många producenter är fortfarande i en utvecklingsfas och det tillkommer nya producenter varje år, så det är ett riktigt kul område att följa. De första vinerna under de nya klassificeringarna är från årgång 2014. De släpptes dock ut på marknaden först år 2016. Jag hade turen att besöka området såväl 2014 som 2016 och fick prova en del av dessa första viner som både fatprover och klara viner. Redan då kunde man se att det var något särskilt på gång.
Barbera d’Asti och Nizza
I området för Barberad’Asti som helhet är ett delvis skogbeklätt landskap med större och mindre kullar. Kullarna gör att jordmånen är väldränerad och ger möjlighet till många olika exponeringar och vingårdslägen. Det finns också en hel del skillnader när det kommer till jordmåner. I Nizza blir kullarna högre och dess slänter brantare vilket ger viner med mer fräschör och elegans. Mellan vinodlingarna ligger pittoreska byar ofta framhävda av gamla slott. Det är en riktigt vacker region att resa i.
Som jag nämnde tidigare finns det två DOCG klassificeringar i Nizza, DOCG och DOCG riserva. För bägge gäller att de bara får använda druvan barbera. År 2020 ingick 244 hektar av vingårdar som kunde användas inom dessa DOCG:er. Dessa var fördelade på omkring 70 vinproducenter som tillsammans producerade drygt 630 000 flaskor vin.
Odlingsområdet omfattar 18 kommuner. Agliano Terme, Belveglio, Calamandrana, Castel Boglione, Castelnuovo Belbo, Castelnuovo Calcea, Castel Rocchero, Cortiglione, Incisa Scapaccino, Mombaruzzo, Mombercelli, Nizza Monferrato, Vaglio Serra, Vinchio, Bruno, Rocchetta Palafea, Moasca och San Marzano Oliveto.
Tidigare har jag brukat hålla ett extra öga på vinerna från Agliano Terme och San Marzano Oliveto, men idag producerades riktigt bra viner över hela området.
Regelverk Nizza
För Nizza DOCG och DOCG riserva gäller att vinerna ska vara gjorda på 100% barbera och vinerna ska ha en alkoholhalt om minst 13%. Alla druvor ska vara komma från de 18 angivna kommunerna.
För området gäller ett maximalt skördeuttag om 7,1 ton/hektar, vilket kan jämföras med 9 ton för Barbera d’Asti DOCG. Vinerna från Nizza DOCG ska lagras i minst 18 månader, varav 6 på fat. För få kallas Nizza DOCG riserva ska de lagras i minst 30 månader, varav minst 12 månader på fat.
Efter att området fick sina egna DOCG:er har de genom Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato arbetat med att specificera området mer noggrant. En del i detta är att dela upp Nizza utifrån områdets olika typer av jordmåner. Dessa är de med sandig jord, jord med sand och mägel (kalk), lerjordar med märgel och sandiga jordar med inslag av sandsten. Det är inte osannolikt att detta kommer utmynna i någon form av cru system med tiden. Redan idag finns det dock de som gör viner utifrån specifika vingårdslägen, för att få ange detta ska vinet hålla minst 13,5% alkohol.
Personligen ser jag ingen koppling mellan högre alkohol och högre kvalitet så jag har svårt att förstå varför en single vineyard ska ha högre alkoholhalt. Detta är dock något vi kan hoppas förändras över tid.
Druvan barbera
Barbera är en blå druva från Italien, sannolikt från Piemonte och möjligen mer specifikt från Monferrato. Det finns dock andra teorier som pekar på att druvan möjligen introducerades i Piemonte från någon annan plats under 1700-talet eller däromkring.
Barbera är en populär druva, även utanför Piemonte och idag är det Italiens tredje mest odlade blå druva. De viktigaste odlingsområdena för den återfinns dock fortfarande i Piemonte.
Druvan mognar förhållandevis sent på säsongen och kan ge viner med hög syra även efter att den uppnår full mognad. I smaken i vinerna hittar vi ofta syrliga körsbär, lila plommon, björnbär, blåbär, körsbärskärnor och kryddor. Färgen på vinerna är ofta förhållandevis mörk. Tanninerna är överlag mjuka och nedslipade.
Det görs viner på druvan både på egen hand och i olika druvblandningar. Läs mer om druvan i vår druvguide.
Viner från Nizza
Vinerna från Nizza är i regel förhållandevis tillgängliga som unga, men många av dem har också riktigt bra lagringspotential. Personligen tycker jag att de bästa vinerna är de med lite lägre alkohol, mellan 13-14,5%. Vidare bör de inte ha för mycket ekfatstoner, då de oftast döljer de finare mer subtila nyanserna i vinerna. Lite fat kan dock behövas ibland, för att ge vinerna tillräckligt med struktur.
Det finns viner med högre alkoholhalt som också är balanserade. Många med högre alkohol tenderar dock att kännas lite omoderna i stilen med mer tyngd och lite för mogen frukt som kan dra åt det syltiga hållet. När alkoholen blir för hög kan den också ge en viss eldighet i avslutet. För mycket ekfat får dem att tappa sin identitet och bli mer internationella i stilen och därmed mindre intressanta. Utifrån det rekommendera jag viner där det främst använts stora ekfat eller mestadels äldre ekfat.
Många har erfarenhet av att viner på druvan barbera är lite enklare och förhållandevis billiga. Detta stämmer dock inte för vinerna från Nizza, de har mer komplexitet och högre kvalitet, därför kostar de också mer. I jämförelse med viner från Barolo och Barbaresco är de dock ofta förhållandevis billiga. De bästa vinerna från Nizza är definitivt värda sitt pris, och det kommer fler och fler sådana. Jag tror att det är från Nizza vi ser framtidens viner på druvan barbera.
Du kan läsa om ett antal viner från Nizza finns bland våra exklusiva dryckestips.
Salute
Magnus Reuterdahl