Tobias sensommarfavoriter

På sommaren passar vissa drycker bättre än andra. Tobias lyfter fram två personliga favoriter från såväl Sydeuropa som Sydstaterna

Sverige fick i år högsommarvärme tre månader i sträck. Vad passar då att svalka sig med i denna tropiska värme? Självklart kan man dricka samma destillat året runt, men jag gillar säsongstänk både när det gäller mat och dryck. Återkommande läsare vet att jag ofta rekommenderar rom som sommardestillat, men jag tänkte nu  tipsa om två andra favoriter som jag läskat mig med i värmen.

Blanton’s Gold Edition, SB 555, SEK 559 för 700 ml

 

I Kentucky är det ofta varmt och torrt. Jordmånen inbjuder till odling av majs och säd, vilket lagt basen för dess kända bourbon whiskey.

Blanton’s bourbon är single-barrel och alltid buteljerad i en diamantformad flaska med handskriven etikett med en kork som kröns av en ryttare till häst. Destilleriet ligger ju i världens största hästdistrikt. Korken finns för övrigt i åtta olika utföranden, alltid med häst och ryttare samt en av bokstäverna i B-L-A-N-T-O-N-S.

Deras Gold Edition doftar av torkad säd och tobak med friska toner av citrus i bakgrunden. Smaken fortsätter på inslaget spår, med tillägg av ek, vanilj och tjära. Den är både mycket potent (51,5% vid buteljering)  och elegant på samma gång.

Denna bourbon är så komplex att den förtjänar att drickas ren. Ja, jag vet att det lockar med isbitar i värmen. Men håll hellre flaskan sval innan servering, än att riskera okontrollerad utspädning i solskenet.

Om du brukar kombinera cigarrer och whisky – Testa gärna en bourbon istället för en single-malt till ditt nästa rökverk. Sötman från majsen skapar en fin harmoni.

Annons:

Drinken Negroni skapades i Florens 1919 när Greve Cammillo Negroni bad bartendern Fosco Scarselli att byta ut sodavattnet i drinken Americano mot gin. Negroni hade spenderat mycket tid i USA och vant sig vid deras starka drinkar.  Bartendern serverade den nya drinken garnerad med ett apelsinskal. Greve Negroni blev så förtjust att han startade ett destilleri och började tillverka färdigblandad Negroni som såldes på flaska.

 

Campari Negroni, SB 434, SEK 209 för 700 ml

Att blanda en egen Negroni är mycket enkelt, men det är ok att vara lat i värmen. Campari säljer Negroni, tillverkat enligt orginalreceptet, på flaska. Ett glas med en apelsinskiva och en stor isbit, är allt du behöver för att skapa denna vackra drink.

Camparin bidrar med de bittersöta tonerna och vermouthen kompletterar med en fyllig vinös karaktär. Ginen (från London) ger ett botaniskt, örtigt avslut. Ingredienserna bildar en skarp treenighet.

Pröva den gärna med en salt vällagrad hårdost, t ex parmesan.

Negroni är bitter, uppfriskande och italiensk – en perfekt sommaraperitif. Se den som ett vuxet alternativ till släktingen Aperol Spritz.

 

Fler artiklar