Svenska flaggan
Världsmästargin
Skriven av Tobias Pryssander

Skånska Spritfabriken – världsmästargin, Gin & Tonic och terroir

Skånska Spritfabriken fick 2017 pris för världens bästa gin till Gin & Tonic. Det väckte mitt intresse att besöka dem i Södra Sandby. Kan ginen vara så bra?

Bild från DinVinGuide

På den vackra men ack så blåsiga slätten utanför Lund ligger Södra Sandby. Dit åkte jag för att träffa Jan Rothman och hans kollega Julius Ragneklint för att prata gin och äppeldestillat. Skånska Spritfabriken är ett familjeföretag som grundades av Jan Rothman tillsammans med Kim Paulin. Jan jobbar idag som Master Blender och Kim är huvudägare och jobbar som VD för företaget.

När Jan Rothman (till vänster på bilden ovan) jobbade som affärsutvecklare för Moët Hennessy i Napa, brukade han hjälpa till i vingårdarna under skördesäsongen. Han blev då mer och mer intresserad av hantverket, jordbruket om man så vill, bakom vinproduktionen. “Allt började ju med bra druvor” säger Jan med ett smittande leende.

När Jan och Kim flyttade hem till Sverige så köpte de en gammal äppelgård, och hade ambitionen att starta med vinodling. De insåg dock snart att de bodde i ett av världens bästa äppeldistrikt och beslöt sig för att byta råvara. Något jag är mycket glad över.

De upptäckte att den destillationsapparatur som fanns i Sverige nog var bra för att göra brännvin på säd, men ej äppeldestillat. Så de fick använda sig av sina kontakter i vinbranschen och åka till Calvados för att studera deras produktion. Skånska Spritfabriken arbetar idag med singeldestillation i en Alembic pot still, i syfte att framhålla råvarans karaktär.

 

Bild från DinVinGuide

G-Gin, SB31139, 327:- för 500 ml

Det var denna gin som utnämndes till Världens Bästa Gin till Gin & Tonic och fick IWSC Trophy 2017. Vi väntar med att addera Tonic, så vi verkligen får pröva destillatet. Enbär och peppar dominerar doften. Smaken är rund, lite fruktigt, blommigt söt – för att vara en London Dry Gin. Tydliga toner av kardemumma och en rejäl kick av rosépeppar. Komplex och mycket behaglig att dricka ren. Även personer som ej vanligtvis dricker gin rent, har vid mina provningar uppskattat att göra det med denna gin. Pröva den gärna i en Dry Martini.

G-Gin Gold, SB83535, 337:- för 500 ml

Denna gin har slutlagrats på franska ekfat som innehållit äppeldestillat från Österlen. Faten har adderat en gyllene färg och angenäma toner av äpple och vanilj. En liknande gin har jag tidigare aldrig smakat utanför Frankrike. En ovanlig och intressant smak. Drick den ren på is eller i en Old Fashioned.

G-Gin Rosé, SB32963, 337:- för 500 ml

Rosa gin är kul. I detta fall är det extra kul, då färgen kommer naturligt från 45 dagars lagring på franska ekfat som innehållit Bordeauxvin. Faten har adderat ytterligare struktur och djup till smaken. Denna variant blev en riktig personlig favorit. I min förra artikel skrev jag om den klassiska drinken Negroni. Denna gin skulle passa utmärkt i en sådan.

 

Bild från DinVinGuide

Gin & Tonic

Hur var det nu med Gin & Tonic? Jo då, G-Gin är en alldeles utmärkt bas till en GT. Välj en premium tonic med neutral karaktär och servera i en rejäl rödvinskupa. På bilden ovan ser ni Skånska Spritfabrikens egna föredömliga GT-glas. Smaka gärna först av den utan att tillsätta citrusfrukter, bär, pepparkorn eller annat. Så att denna gin av världsklass får ge sig till känna först.

Bild från DinVinGuide

Det var ju faktiskt med äpplen som allting började för Skånska Spritfabriken. Calvados kommer ju från Calvados och äppeldestillat från Österlen kallas givetvis Österlen. Jan Rothman framhåller att vi kanske har världens bästa äpplen i Sverige och framförallt på Österlen. Dock med en helt annan syrlighet än äpplena i Normandie. Skånska spritfabriken vill därför skapa ett ursprungsbegrepp av Österlen, precis som Calvados har gjort och förstärka tydligheten kring var råvaran kommer ifrån. Jag bor ju själv i äppelskafferiet Skåne och gillar verkligen denna vision.

Österlen VSOP First Batch, SB31888, 375:- för 500 ml

Primärt baserad på Ingrid-Marie men även en blend av Alice, Discovery, Aroma, Kim och Katja. Äpplena pressas, jästs och destilleras på traditionellt vis. Därefter har blandningen lagrats på primärt nya franska ekfat. Doften är frisk och aromrik. Smaken är elegant, mjuk och fruktig kombinerat med en kraft och smak från mogna äpplen. Lagringen har gett den en trevlig komplexitet. Drick den rumstempererad som avec.

Österlen VSOP Stout Cask Finish, SB86389, 375:- för 500 ml

Framställd exakt likadant men lagrad på Stoutfat från Lundabryggeriet. Faten har adderat choklad, anis och en viss rökighet. Mindre fruktighet och mer kraft sålunda. Ett äppeldestillat för whiskydrickare månne? Testa den gärna till rökta musslor eller rökt lax.

Macanudo Inspirado White Robusto, 80:-

Macanudo har jag skrivit om förr. De är välkända för de flesta cigarrvänner och grundades redan 1868. White är det senaste tillskottet i deras Inspirado serie. Cigarren har ett vackert 6-årigt Connecticut-täckblad från Ecuador, omblad från Indonesien fyllt med 4-årig tobak från Mexico och Nicaragua.

Torrdoften är jordig med toner av cederträ och hö. Väl tänd så inleder cigarren pepprigt och med tydliga toner av cederträ. Ganska snart klingar pepprigheten av och den blir mer gräddig och jordig. Längre in tilltar gräddigheten och hötonerna med bara liten kvardröjande pepprighet. I avslutningen tillkommer en viss friskhet. Cigarren brinner jämnt och bra. Den är mild, men ändå med en viss komplexitet. Den funkade utmärkt till Österlen VSOP. Prisvärd.

Bild från DinVinGuide

G-Gin & Tonic Alkoholfri, livsmedelsbutiker, 24,95:- för 27,5 cl

Den globala gintrenden har nog ingen missat. Den har ju även gett en enormt uppsving för premium tonic. Skånska Spritfabriken säljer en mycket bra tonic,  gjord på skånskt vatten och socker smaksatt med citrongräs och fläder. Men de nöjde sig inte där, utan de tillsatte kryddorna från deras G-Gin Classic, enbär, svartpeppar och kardemumma och erhöll en alkoholfri GT. Denna färdigblandade GT har en mycket vuxen smak, torr och med bra struktur. Den smakar helt enkelt som en bra alkoholsvag GT. Detta är den bästa färdigblandade alkoholfria drink jag druckit. Du finner den i livsmedelsbutiker, ej på Systembolaget, vilket är märkligt. Servera den gärna blint, flera har vid blindprovningar missat att den är alkoholfri. Rekommenderas varmt som alkoholfri välkomstdrink på din nästa bjudning!

Bild från DinVinGuide

Skånska Spritfabrikens gin har faktiskt nyligen fått ännu fler utmärkelser. G-Gin Classic utsågs nyligen till årets Gin och vann dubbelguld under Women’s Wine and Spirits Awards (WWSA) 2018. Även systerginen G-Gin Rosé vann dubbelguld. WWSA döms enbart av kvinnor och ägde rum på Royal Yacht Club i London. 100 av de mest inflytelserika kvinnliga inköparna av vin och sprit deltog som domare och över 1 000 prover från 38 länder runt om i världen bedömdes.

Jag kan bara instämma i berömmet angående deras produkter. Det som jag framför allt högaktar är Skånska Spritfabrikens applicering av traditionella hantverksmässiga framställningsmetoder, terroir-märkning av lokala råvaror och att påvisa att återvinning kan innebära förädling. Det är stiligt på flera plan.

Tobias Pryssander

Tobias Pryssander

Tobias Pryssander är en livsnjutare med stor upptäckarglädje.

Läs mer om Tobias